Tartışmaların odağındaki pasaj yıkıldı! İşte esnafın yorumu

TAKİP ET

Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nın uzun süren tartışmaların ardından yıkımı sonunda gerçekleşti. Yıkımın ardından Urfa Değişim Gazetesi ekibi, bölgedeki vatandaş ve esnafa mikrofon uzatarak, "Özdiker pasajının yıkılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu. İşte yanıtları...

Yaklaşık 3 yıldır Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nın kamulaştırma kriziyle boğuşan çarşı esnafı ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki kriz sonunda neticelendirilerek tatlıya bağlandı.

Özdiker Pasajı'nın yıkımı tamamlandıktan sonra meydan adeta nefes aldı. Yıkımın ardından Urfa değişim mikrofonlarına konuşan vatandaş ve esnaf şu açıklamalara yer verdiler:

"Esnaflar yıkılan pasajın yerine büyük bir meydan yapılmasını ve Haşimiye meydanının hakkının verilmesini isterken, vatandaşlar ise yıkılan pasajın yerine park yapılmasını ve insanlar için bir dinleme alanı olmasını istedi."

"ÖZDİKER PASAJININ YERİNE İSMİNİN HAKKINI VERECEK BİR MEYDAN YAPILSIN İSTERİM"

Esnaf Ahmet Demir: "Özdiker pasajının yıkılmasının geç kalınmış bir proje olduğunu ama diğer yandan ise bir sürü esnafın işsiz kaldığını söyleyen Esnaf Ahmet Demir, 'Gerçek anlamda bakarsak bunun yıkılması iyi oldu dışardan turist geldiğinde burası neresidir dediğinde Haşimiye Meydanı dediğimizde insanlar etrafına bakıyor küçücük bir meydan görüyorlardı ve bu utanç vericiydi.

Eğer buranın park yapılmayıp meydan diye nitelendirilse ve boş bırakılsa çok iyi olur, yok eğer eski halk pazarı gibi yaparlarsa kötü olur. Benim yetkililere çağrım bu pasajı yakıtınız iyi oldu ama yıkılan pasajın yerini büfeler koyup o büfelerin önüne de masalar atarsanız çok kötü olur, eğer öyle bir şey yaparsanız Birecik’ten bile kötü olur.

Ben yıkılan Özdiker pasajının yerine isminin hakkını verecek bir meydan yapılsın isterim. Biz esnaflar olarak ne park ne de başka bir şey istemeyiz. Yetkililerden isteğim eğer bir şey öğrenmek istiyorsanız Gaziantep’i örnek alın."

“BİZ BURAYA NE SU NE ŞELALE, NEDE PARK İSTEMİYORUZ, MEYDAN İSTİYORUZ”

Demir, “Bizim memleketimiz çok güzel bir şehir ama biz niye bu kadar geri kaldık ben gerçekten çok üzülüyorum.

Bir yetkili geldiğinde vatandaşına topluma seslenmek için Haşimiye meydanında konuşma yapmak isterse; Çiçeklerin, böceklerin arasında değil, ya da karşıdan bir yetkili geldiğinde ağaçların arkasında kaybolmayacak meydanda herkesin görebileceği bir şekilde kendini gösterecek biz Haşimiye Meydanında yapmalı. Biz buraya ne su, ne şelale, nede park istemiyoruz. Ben bu cahil halimle eğer bunu düşüne biliyorsam yetkililerin de buna bir an önce çözüm bulmasını isterim ve sadece buranın meydan olmasını isterim.

Gaziantep bizim komşumuz orada yok yok ama Şanlıurfa’da hiçbir şey yok. Ne oldu bizim memleketimize biz ne ara bu kadar kötü olduk. Biz Müslüman olarak bu memlekette yaşıyorsak bu memleketin hakkını da vermek zorundayız.

“BAŞKA ŞEHİRLER BÜYÜYOR BİZ İSE KÜÇÜLMEYE GİDİYORUZ”

Haşimiye meydanı Şanlıurfa’nın kalbi ve her sene binlerce turist geliyor ama bu civarda bayanların kullanabileceği sadece bir tane lavabo var ona da gidebilmek için adamı çağırıyorlar adam anahtarla açıyor başkası var mı yok mu diye o şekilde ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Bu meydanda 14 tane tuvaletten yedi tane tuvalete düştü başka şehirler büyüyor biz ise küçülmeye gidiyoruz. Bu Şanlıurfa için çok büyük bir ayıp bugüne kadar gelen hiçbir yönetici Şanlıurfa’nın hakkını vermedi.

Benim yetkilileri tek çağrım lütfen Şanlıurfa’nın hakkını verin bu memleketi biraz dikkate alın bu memleketi biraz sahiplenin.” diyerek çağrıda bulundu.

“PASAJIN YIKILMASI GÜMRÜK HANI VE HAMAMIN ORTAYA ÇIKMASI AÇISINDAN ÇOK İYİ OLDU”

Mehmet Akdemir isimli vatandaş ise Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, “Özdiker Pasajı gerçekten ucube bir yapı şeklinde duruyordu ve pasajın yıkılması özellikle Gümrük hanı ve hamamın ortaya çıkması açısından çok iyi oldu. İnşallah amacına uygun bir yapı ortaya çıkar ve burası rahat bir nefes alır.

Ben buranın yıkılmasını yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Buradaki esnaf mağdur edilmeden yeni yerler tahsis edildikten sonra yakılmıştır ki ben öyle zannediyorum.

Ben burada tarihi han ve hamamın mimarisin bozulmaması için buranın yeşil alan olarak dizayn edilmesini isterim hem şehre nefes aldırmış olur hem de yapılara zarar verilmemiş olur. Ayrıca vatandaşların kullanabileceği birkaç lavabo olsa çok iyi olur.

Bu bölgede bir tane lavabo var oda yıkılan eski belediye binasının orada, burada da öyle bir şey yapılsa hem insanlar ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde giderebilir hem de bir sorun giderilmiş olur.” ifadelerini kullandı.

“BURAYA GENİŞ BİR PARK YAPILSA İYİ OLUR”

“Özdiker Pasajının yıkılması çok iyi olmuş çünkü burası çok dardı şimdi meydan adeta nefes almış, genişlemiş” diyen Maksut Badıllı isimli vatandaş ise, “Eskiden hemen buradan otobüs geçiyordu otobüsler büyük olduğu için ve yol dar olduğu için dönüş yapamıyorlardı inşallah yolu genişletirler ve burası rahat bir nefes alır. Buraya geniş bir park yapılsa iyi olur en azından gelip o parkta dinlenebiliriz, oturabiliriz yani buranın yıkılması çok iyi oldu.” diyerek sözlerine son verdi.

Tartışma pasaj esnaf Özdiker Kuyumcular Çarşısı