Tasarruf memnun etse de çiftçi projenin bitmesini istiyor

TAKİP ET

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından tasarrufa yönelik yapılan iyileştirme modeli bölge çiftçisinin sadece küçük bir kısmını memnun ediyor. Sürekli sulama birliği projesinin tamamlanması durumunda büyük oranda verim elde edileceği belirtilse de bölge çiftçisi projenin bir an önce bitirilmesini istiyor.

Türkiye’nin en bereketli tarım arazilerine sahip olan ve en büyük özelliğe sahip Atatürk Barajı’na yakın bulunan Şanlıurfa’da tarım arazilerinin yarısı halen suya kavuşmamış durumda. Yetkililer tarafından sürekli GAP’ın bitmesi durumunda tarımsal verimliliğin artışının sağlanacağı gündeme getirilse de çalışmalar oldukça yavaş ilerliyor. Bu nedenle yapılan iyileştirme çalışmaları da çiftçilerin sadece bir kısmını memnun ediyor.

 

Bölge, en büyük baraja sahip

En bereketli toprakların yanında Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin en büyük Atatürk Barajı’nı da konumunda bulunduruyor.  Atatürk Barajından bir yılda ortalama olarak 26-27 milyar metreküp su akışı yapılıyor. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, toplam olarak su depolama hacmi 50 milyar metreküpe yakın olan baraj bazı projelerin bitmesi ile özellikle Şanlıurfa ve Mardin gibi illerde bulunan 1,5 milyon dönüme yakın arazinin sulanır hale geleceği belirtildi. Ancak sürekli aynı açıklamaları duyan çiftçi projenin ne zaman biteceğini merak ediyor.

 



DSİ’nin yeni yönetim ile tasarruf sağlaması çiftçileri memnun etti

Daha önce suyun israf edilmesi ve enerjinin daha fazla harcanması maliyetlerin de artmasına neden oluyordu. Bu nedenle DSİ tarafından bazı sulama birliklerinde çiftçiye maliyeti en düşük ve yeterli miktarda suyun iletilmesi için düzenleme yapıldı.

 

Yüzde 36 tasarruf sağlandı

Yapılan tasarruf projesi kapsamında; Suyun proje sahasında ulaştığı noktalarda artış sağlandı. Pompa istasyonlarında yapılan bakım onarımlar, kompanzasyon sorunları, kaçak kullanımların önüne geçilmesi gibi nedenlerle enerji sarfiyatı da düşmüş olup yapılan elektrik zammına rağmen bir önceki yıl ödenen elektrik bedelleri de düşmüş oldu. Enerjili kullanımı 143.088.421 Kw’tan 106.363.146 Kw’a düşerek yüzde 36 tasarruf sağlandı. Bu sayede enerji maliyetlerindeki artışa rağmen sulama hizmet bedelinde ciddi bir artışın olmadığının altı çizildi. Bölge genelinde Atatürk Baraj gölünden sulama yapılan alanlarda artış olmasına rağmen 2018 yılında 3,2 milyar m3 olan su sarfiyatı 2019 yılında 3 milyar m3’e düşürülerek sulama randımanında artış sağlandı. 2019 yılında 362 kilometre Ana kanal ve tahliye kanalları temizliği yapılarak yüzde 250 iyileşme sağlandı.

 

Suya kavuşmayan topraklarda çiftçiler çalışmaların bitmesini istiyor

DSİ tarafından yapılan yeni sulama modeli ile tasarruf sağlaması bir kısım çiftçiyi memnun etse de yıllardır suyun ulaşamadığı bölgelerde ise çiftçiler çalışmaların bir an önce bitmesini istiyor. Sürekli GAP’ın tamamen bitmesi durumunda verimin artacağı açıklamalarının ne zaman gerçeğe dönüştürüleceği ise merak ediliyor.



Urfa Değişim

tasarruf memnun etse de çiftçi projenin bitmesini istiyor devlet su İşleri (dsİ) genel müdürlüğü bölge en büyük baraja sahip yüzde 36 tasarruf sağlandı suya kavuşmayan topraklarda çiftçiler çalışmaların bitmesini istiyor