Tatlı görünen elektronik nargileler tehlike saçıyor!

TAKİP ET

Son dönemlerde insanlar tarafından kullanılan tatlandırıcı tütünlerle aromalı hale getirilen nargileler adeta tehlike saçıyor. Teknolojinin bir getirisi olan bu elektronik ürünler normal sigara ve nargilelere göre sağlık açısından yaratmış olduğu tehlikeler ile konuşuluyor.

Elektronik sigara ve nargileler ne yazık ki son dönemlerde en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Damakta bıraktığı tat ve bütçe konusunda insanlara daha cazip gelen bu ürünler sizleri adeta zehirliyor.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Doçent Doktor Şerif Kurtuluş son dönemlerde revançta olan elektronik nargilelere karşı uyarılarda bulundu.

Televizyon kanallarında gösterilen subliminal mesajların insanları etkilediğine değinen Doç. Dr. Kurtuluş "Size sigara uzatan sizin düşmanınızdır" diyerek bu tür mesajlardan ve davranışlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Dizilerde gösterilen sahneler insanların tüm hayatlarını etkilediği gibi toplantı veya sohbet yerlerinde olan toplulukların da insanların hayatlarına yön verebileceği gözlemleniyor.

Son dönemlerde karşılaşılan aromalı elektronik nargilelere dikkat çeken Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, Aromalı elektronik nargileler, nikotin bağımlılığını maskeleyerek daha hoş ya da daha zararsız göstermek için kullanılmaktadır. Kullanıcı kişi aroma tadını alırken aynı zamanda pek çok farklı zararlı kimyasalı ve beyin için en riskli bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan nikotini vücuduna kabul etmektedir uyarılarında bulunarak özellikle hamile kadınlarda gebelik problemlerine gençlerde ise cilt problemlerine neden olabileceğini vurguladı.

SİGARA 1. VE. 2 DÜNYA SAVAŞI'NDA CEPHEDE SAVAŞAN ASKERLERE VERİLİYORDU

Sigaranın ilk başta ne amaçla kullanıldığını ve şuan günümüzde nasıl kullanıldığını anlatan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Doçent Doktor Şerif Kurtuluş, “Elektronik sigara ya da nargile normal sigara ve nargile ürünlerinden bir farkı yok, elektronik sigaranın tütün ürünlerine göre az bilinme dönemi vardı. Sigarayı bırakmak isteyenlere bir ara elektronik sigaralar önerdiler. Bir de böyle bir yanlış vardı tabii zamanla elektronik sigaranın o kartuş kısmındaki kimyasal maddenin mentolün, nikotin içeren sıvının zamanla kanser yaptığını zamanla solunum yolu hastalıklarına neden olduğu kısmı ortaya çıkınca tabii bu da toplumda bilinçlenmeye neden oldu. Elektronik sigaranın eksikleri de ortaya çıkmış oldu. Sigaralar, tütün ürünleri keşfedilmeyen Amerika döneminden var. Dini törenlerde kullanılıyordu ancak zamanla Avrupa ve Osmanlı'ya geliyor ve o dönemde 1. ve. 2 Dünya Savaşı'nda cephede savaşan askerlere veriliyordu ve sonrasında korkunç bir KOAH patlaması ve akciğer kanseri hastalıkları görüldü” dedi.

“SİGARA FİRMALARI İNSANLARI KENDİNE ÇEKEBİLMEK İÇİN FARKLI POLİTİKALAR İZLEDİ”

Sigara firmaları yâda tütün üreticilerinin insanları kendine çekebilmek için türlü yalanlara başvurduğunu ve kendini insanlara iyi göstermeye çalıştığını aktaran Kurtuluş, “Sigara firmaları O zamanlar çıkıp dediler ki hastalıkla alakalı tütünle ilgili bir eksiklik yok, sigara firmaları sigarayı savunmaktan vazgeçtiler ve kanser oluşturabileceğini onlarda fark ettiler. Şu anda KOAH hastalığını yeryüzünden silmek için sigarayı yeryüzünden tamamen silmek gerekiyor. Tütünün etkilemediği organ veya doku yok.  Elektronik sigara vererek bir firmanın ya da bu firmaların ya da tütün Enstitülerinin bir hareketiydi.  Kendini manipüle ederek insanları kendi tarafına çekmekti bu konuda biraz da başarılı oldular aslında, “Biz kabul ediyoruz sigara zararlı ama bakın ben size elektronik sigara üretiyorum onda duman daha sınırlı, nikotin var merak etmeyin” demeye başladılar. Sosyal medyalarda sitelerini yayınlamaya başladılar” şeklinde konuştu.

“ELEKTRONİK NARGİLELER ELİNİZDE PATLAYABİLİR”

Son dönemlerde piyasaya çıkan elektronik nargilelerin insanların elinde patlayabileceğini söyleyerek gelen hastalarında bu durumla karşılanıldığını ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim de bazı hastalarımız da başımıza gelen durumlar oldu. Elektronik sigaralarda sizin de bildiğiniz gibi şarj edilebilir pil veya batarya işte orada patlamalar oldu. O elektronik sigaraların patlaması ile birlikte normal sağlığa olan zararları kanser yapıcı ya da insan sağlığına zararlı ya da solunumu etkileyen taraflarını bir kenara bıraktık, bu sefer patlaması halinde sıkıntı oluşturuluyor” ifadelerine yer verdi.

“ELEKTRONİK NARGİLELER TEK SEFERDE BİR PAKET SİGARAYI YAKMAYA BENZER”

Tüm tütün ve tütün ürünlerinin zararlı olduğunu ve bunu tatlandırıcı aromalarla insanlara iyi göstermeye çalıştıklarını belirten Kurtuluş, “Nargileye gelecek olursam 1 paket sigara içerisinde 20 tane sigara bulunuyor o bile sizler için düzenlenmiştir. Sigara Enstitüsü insanlara sadece 20 sigarayı bir kutunun içerisine koymuştur ve bunu içtiğimizde biz farkında olmadan zaten zarar görmüş oluyoruz. Bu oran sadece 20'de bitiyor bu 22, 24 veya 26 değildir, çünkü sizi belirgin veya hızlı bir şekilde kötüleşme olmadan zararınızı yavaş yavaş görmeyi sağlayacaklardır. Bu kullandığınız elektronik nargile ise bu bir paket sigara içerisinde bulunan 20 sigarayı aynı anda yakmış ve işinize çekmiş gibi oluyorsunuz. Bu konuların ciddiyetinin lütfen farkına varınız ve kendinize zarar vermekten vazgeçin” diyerek uyarılarda bulundu. 

“BUNLAR, ÜRÜNLERİ ALMAMIZ İÇİN BİR ALBENİ ORTAMI HAZIRLIYORLAR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Kurtuluş bunları kaydetti: “İçerisine çeşitli meyve tatları aromalar eklemeye çalışıyorlar ve böylelikle bir albeni yaratmaya çalışıyorlar. O da o iş yerlerinin bir alış manevrasıdır diyebiliriz. Fakat sigara enstitüsü daha planlı bir şekilde sizlere zarar veriyor. Yaklaşık olarak 40-50 yıl önce ‘Sigaranın dumanı zarar vermiyor’ diyen firmalar o ticari enstitüler şimdi ise sigaranın dumanının çok ciddi zararlar verdiğini kabul ediyorlar. Peki, bundan 50 yıl sonra acaba sigara firmaları ya da tütün enstitüleri elektronik sigara için ya da ısıtılmış tütün için hangi sıkıntıların doğru olduğunu, hastanın sağlığına zarar verdiğini ya da artık kendine bakamaz hale geldiğini, beyin damarının tıkanması yüzünden felç kaldığını, kansere uğradığını bir de böyle düşünün bu firmalar bunu mu kabul edecek. O zaman bizler bu firmalar tarafından sürekli aldatılıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“PASİF İÇİCİLER DE SİGARA İÇENLER KADAR ZARAR GÖRÜR”

Pasif içicilerin de sürekli tehlike altında olduğunu vurgulayan Kurtuluş, “Sizler sigara içiyorsanız yanınızdaki arkadaşınız komşunuz aileniz onlar da birer pasif içici konumuna geliyorlar. İnsanların çoğu sigara kullanmadığı halde pasif içici oldukları için ben sigara içmiyorum ama öksürüğüm geçmiyor, ilaçlarımı içtiğim halde iyileşemiyorum diyorlar. İşte bunlar sırf pasif içici oldukları için sigara içmiş gibi oluyorlar ve hastalıkları kolay kolay atlatamıyorlar” dedi. 

“SİZE SİGARA UZATAN DOST DEĞİL, DÜŞMANINIZDIR”

Elektronik nargilelerin erkek ve kadınlarda farklı hastalıklara neden olduğunu belirten Kurtuluş “Elektronik nargile ve sigaralar erkekte bir Empatals problemi yarattığını biliyoruz, kadınlarda ise yüzde 100 cilt güzelliğini bozuyor. Bu tabii ki yüzlerce neden arasında kanıtlanmış basit birkaç örnek, düşünsenize insanlar ciltlerinin güzel olması için o kadar harcama yapıyor, fakat sigarayı aldığında kendi güzelliğine de zarar vermiş oluyor yani kendi parasıyla kendi kendini zehirliyor diyebiliriz. Sigara dost değildir sigara kurtulunulması gereken bir maddedir. Bugün bir uyuşturucu madde elde etmek çok zordur çünkü çevremizde uyuşturucu kullanan insanlardan sürekli kaçmışızdır, fakat girdiğimiz her ortamda hemen hemen herkes sigara içtiği için bizlere de uzatıyorlar, hâlbuki sigara ikram eden sizin dostunuz değil düşmanınızdır. Ölüm hepimize hak fakat sigara insana o kadar kötü etkiler bırakıyor ki insanı insana muhtaç ediyor diyebiliriz. Düşünsenize yattığınız yerde birileri altınızı temizliyor” sözlerine yer verdi. 

“KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDA MEDYA BÜYÜK ROL OYNUYOR”

Özellikle kötü alışkanlıklar konusunda televizyon, medya kanalları veya basın aracılığıyla insanların hareketlerinin değişebileceğini ve insanların medyadan etkilenerek kötü alışkanlıkları yapabileceğinin altını çizen Kurtuluş “İstisnasız hepimiz televizyon izliyoruz ve orada gördüğümüz hareketleri birebir olmasa da ne yazık ki bazen uyguluyoruz. Bir film sahnesinde Polat Alemdar'ın sigara içtiğini gördüğümüzde bizler de istemsizce farkına bile varmadan sigaramızı yakıyoruz. Bu ne demek oluyor ki film sahnelerinden etkilenebiliyoruz. O kişiye soruluyor sigarayı niye sen içtin diye o kişi sigarayı nasıl yaktığını ve ne için yaktığının farkında bile değil, çünkü televizyonun, sinemanın, medyanın çok ciddi bir etkisi var ve sigara ile ilgili yasalar çıkıyor. Sigara firmaları da finanse et diye kurum ve kuruluşlarla sivil toplum vesaire finanse ederek yasaların uygulanmasına engel oluyor” şeklinde konuştu.

elektronik nargile normal sigara tütün