Tedbirsizlik öldürüyor

TAKİP ET

Ege Denizinde meydana gelen depremden sonra açıklama yapan açıklama İnşaat Mühendisleri Odası, Şanlıurfa'da yapı stokunun envanterinin çıkarılması gerektiği vurgulandı. Oda başkanı Ruken Okyay Çiçek, depremin değil tedbirsizliğin öldürdüğünü kaydetti.

Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası adına bir açıklama yapan Başkan Ruken Okyay Çiçek, İzmir İnşaat Mühendisleri Odasının  deprem sonrasında inceleme analizlere başladığını ve Urfa odası olarak en kısa zamanda bölgeye gideceklerini söyledi. Okyay açıklamasında acil olarak alınması gereken tedbirleri de açıkladı.

 

“Oda olarak incelemeye katılacağız”

Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem bölgesinde çalışmalara katılacaklarını kaydeden Çiçek, “Hasar gören yapıların tespiti yapılarak raporlamaları en kısa zamanda yapılmak suretiyle Genel Merkezimizce yayınlanacaktır. Bu konuda İzmir İnşaat Mühendisleri odasına gerekli desteği sunduğumuzu bildiririz. Halen hasar tespit çalışmalarının yetkililerce ve kamu kuruluşlarınca devam ettiği İzmir’de 1238 binada çalışmalar tamamlanmış durumda. Toplamda 6 yıkık,7 acil yıkılacak,13 ağır hasarlı,4 orta hasarlı bina olduğu tespit edilmiştir. İzmir’de ağır hasarlı 26 binanın da acil olarak yıkılması planlanmaktadır. Bilindiği üzere ülkemiz bir deprem kuşağı üzerindedir. Bizler de bu gerçeği bilerek gerekli tedbirleri almakla yükümlüyüz’’ dedi.

 

Acil olarak alınması gerek önlemler

Ülkemizin ve ilimizin yapı stokunun envanterinin bir an önce çıkarılması gerektiğini söyleyen Çiçek, depremden önce acil olarak alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

“1-Ülkemizin mevcut yapı stokunun sorunlu olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bir an önce ülke genelinde ve ilimiz Şanlıurfa’da yapı stokunun envanteri çıkarılmalıdır. Okul, hastane, yurt gibi kamu binalarından başlayarak gereken yenileme ve güçlendirme işlemleri yapılmalıdır tamamlanmalıdır. Kentler deprem ve diğer doğal afetlere uygun biçimde yeniden yapılandırılmalıdır. Kentsel dönüşüm projeleri, yeni rant alanları yaratmak amacıyla değil ,afet riskini en aza indirmek ve kent güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmalıdır.

2-Depreme hazırlıklı olmak için mevcut binaların güçlendirilmesinin yanı sıra yeni yapılacak binaların depreme karşı dayanıklı olarak inşa edilmesinin sağlanması da önemlidir. Yapı güvenliğini sağlamanın en işlevsel yolu ise yapıların üretim sürecinde doğru bir mühendislik hizmetiyle üretilmesidir. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli olmasının en önemli teminatlarından birisidir.

3-2001 yılından 4708 sayılı “Yapı Denetimi Hakkında Kanunu” başlangıçta 19 pilot ilde, 2011 yılından itibaren tüm illerde uygulanmaya başlanmıştır. Bu sistemde denetim sorumluluğu yapı denetim kuruluşlarına yüklenmektedir. Kuruluşlar yapıların taşıyıcı sisteminden 15 yıl, ince işlerinden ise 2 yıl boyunca sorumlu tutulmaktadır. Denetimin nasıl yapılacağı ise 2008 yılında yürürlüğe giren “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” ile açıklanmıştır. Yapı denetiminde karşılaşılan başlıca teknik sorunlar denetimin aksaması, projeler arası uyumsuzluklar, proje harici uygulamalar ve imalat sırasında sorumluların sahada bulunmamasıdır. Yapı denetimin ülke genelinde yaygınlaştırılması ve  ilimiz  dahil tüm ülke genelinde otomatik dağıtım sisteminde olması önemlidir. Ancak sistem mevzuat ve uygulama yanlışlarından arındırılmalıdır.

4-Dar gelirlilere konut üretme ‘amacıyla kurulan TOKİ ,KİPTAŞ ve kamu kurumlarının binaları 4708 sayılı yasaya göre düzenlenen yapı denetim şirketleri tarafından yapı denetime tabii tutulmamaktadırlar. Deprem felaketinden korunabilmemiz için kamu yapıları dahil tüm inşaatların yapı denetim sistemine tabii tutulması gerekmektedir.

5-Mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılaşma önlenmelidir.

6-İmar afları, imar barışı kapsamında depreme dayanıksız yapıların çürük raporu almış yapıların yıkılmasının önüne geçilmektedir.”



Doğanlar ve Rızabey apartmanlarına çürük raporu verildi

Çiçek sözlerine son verirken İzmir Bayraklı’da yerle bir olan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına 2012 ve 2018’de ilçe belediyesi tarafından çürük raporu verildiği ve her iki binanın da riskli ve tehlikeli olduğu belirtilerek ev sahipleri uyarılmış olduğunu söyledi.