Tefecilik yine Meclise taşındı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da önemli bir sorun olarak görülen tefecilik, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü tarafından tekrar Meclise taşındı.

Tefecilik büyük bir sorun teşkil ettiği için gündeme getirilmeye devam ediyor. Daha önce de birçok kez Meclise taşınan tefecilik ile ilgili HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Meclise soru önergesi verdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Milletvekili Ayşe Sürücü, "Tefecilik suçu, kazanç sağlamak maksadıyla bir kimseye doğrudan ödünç para verme, senet kırdırma veya kredi kartıyla pos cihazından para çekme yollarıyla ödünç para verilmesiyle oluşan ekonomik bir suçtur. Uygulamada tefecilik suçunun işlenme oranı, toplumda suç faillerinin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmalarının sağlanması konusundaki çekingenlik nedeniyle açığa çıkarılamamış ve siyah sayılar olarak ifade edilmiştir. Kişinin zor durumundan, tecrübesizliğinden, temyiz kudretinin eksikliğinden, irade zayıflığından faydalanılarak işlenen bu suç, ekonomik krizle birlikte son günlerde daha da artmıştır. Yapılan çoğu operasyon sonuçsuz kalmaktadır. Tutuklanan tefeciler bir iki ay cezaevinde kaldıktan sonra tekrar çıkmaktadırlar. Fakat bu arada tefecilik faaliyetlerinin devam ettiği iddialar arasında yer almaktadır. Her geçen gün tefeciliğin giderek arttığı, tefeciliğin sosyolojik ve psikolojik olarak toplumda çok ciddi sorunlar yarattığı tefecilerin eline düşen kimi yurttaşlarımızın intihar ederek yaşamlarına son verdikleri de görülmektedir." dedi.

Ayşe Sürücü  Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılması için Meclise verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1. Son yıllarda kaç kişi 'Tefecilik' suçundan gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır?

2. Tefecilik suçunun artması ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunlar yaratmaktadır. Bakanlığınızın buna dair herhangi bir çalışması olacak mıdır?

3. Tefecilerin gözaltı ve tutukluluk süreleri boyunca iş yerleri faaliyetlerinin devam ettiği iddiaları doğru mudur?

 

tefecilik yine meclise taşındı Şanlıurfada önemli bir sorun olarak görülen tefecilik hdp Şanlıurfa milletvekili ayşe sürücü tefecilik suçu kazanç sağlamak maksadıyla bir kimseye doğrudan ödünç para verme