Tek çatı altında birleşiyorlar

TAKİP ET

Şanlıurfa'da her gün sabahın erken saatlerinde çekçekleri ile işbaşı yapan binlerce kâğıt toplayıcısı kooperatif çatısı altında bir araya geliyorlar.

Geçimlerini sağlamak için sabahın erken saatlerinden itibaren çekçekleri ile sokak sokak dolaşan kâğıt toplayıcıları tek çatı altında birleşiyorlar.

Kağıt toplayıcıları kooperatifte buluştu
Şanlıurfa’da sayıları 2 bin 500’ü bulan kâğıt toplayıcıları Aziz Aktaş başkanlığında kurulan Kâğıt toplayıcıları kooperatifi kuruldu. Kooperatif başkanı Aktaş, Kâğıt toplayıcılarını bir araya getirip tek çatı altında kayıt altına almak istiyoruz. Büyükşehir belediyesi konuya olumlu yaklaşıyor. Amacımız ötekileştirmeden evlerine ekmek götüren bu insanları tek çatı altında yasal olarak çalışmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Geçimlerini sağlamak için sokak ve caddeleri çekçekleri dolaşan kâğıt toplayıcıları tek çatı altında toplanıp yasal olarak çalışmak istediklerini belirttiler.


“Zabıta ve polis ile yaşanan sıkıntılardan kurtulmak istiyoruz”
Kâğıt toplayıcılarından Davut Uslu, “Bizler hırsız değil, kentin çöplerini her gün ayrıştıran evlerine bir parça ekmek götüren insanlarız. Kooperatif çatışı altında bir araya gelip zabıta ve polis ile yaşanan sorunlardan kurtulmak ve resmi olarak kayıt altında alınmak istiyoruz” dedi 

“Sivil toplum kuruşu olduğumuzu gösterdik”
Kooperatif Başkanı Aktaş; “Amacımız sokak toplayıcıların bir çatı altında toplamak ve bunların bu ülkede var olduğunu, bu memlekette herkese anlatmak. Sokak toplayıcılarının bu insanların bir evladı olduğunu anlatmak istiyoruz.  Sokak toplayıcıları olarak bir kooperatif kurduk. Yani sokak toplayıcıların var olduğunu, bu insanların burada ekmeklerini kazandıklarını, sokaklardan topladıkları bidonlardanlardan ekmeklerini çıkardıklarını ve bunların var oluşu için bu kooperatifi kurduk. Artık bir sivil toplum kuruluşu olduğumuza dair var olduğumuzu göstermek istedik.”


“En büyük desteği Büyükşehir’den aldık”
Belediyelerle istişare halindeyiz, Büyükşehir belediyemizin desteğini görüyoruz kendisi bize destek veriyor diyen başkan Aktaş; “Haliliye ve Eyyübiye belediyelerimiz var onlara da müracaatlarımız oldu, işte bu sokak toplayıcıların aynı çatı altında toplamları için yer müracaatımız oldu.  Haliliye ve Eyyübiye belediyelerine ama en büyük desteği Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi Başkanından alıyoruz o gereken hassasiyeti gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kağıt toplayıcısı Davut Uslu; “Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin zabıtalarıyla yaşadığımız yer sorunundan dolayı bu kooperatifi kurduk. Amacımız şehir merkezinde temiz bir çevre için katkıda bulunmak. Birçok hırsızlığın önlenmesi, çöp tenekesinden sokak toplayıcılarının topladıklarının düzenli bir şekilde ve günün belirli saatlerinde çıkışı olsun” dedi.


“Ötekileştirilmek istemiyoruz”
Bizde bu şehrin evlatlarıyız bizde bu şehrin çocuklarıyız bizi neden ötekileştirsinler ki biz vicdanın sıfır noktasında yaşayan insanlarız diyen Uslu; “Ekmeğimizi geçimimizi çöp kutusundan sağlıyoruz. Bine yakın üyemiz var. Urfa’da bu sayı 2 bin ile 2bin beş yüz arasında bulunuyor. Bunlar hepsi ötekileştirilmiş, hepsini başka gözle görüyorlar. İnsanlarda ki bu algıyı kapatmak istiyoruz, kırmak istiyoruz. Bizde devletimizde haklarımızı kullanmak istiyoruz. Güzel bir şehrimiz olsun, güzel bir çevre içerisinde olsun, bizde bu şehrin evlatlarıyız. Var olan mevcudiyet bizi hep dışladı. Biz bu algıyı kırmak istiyoruz. Kendi haklarımızı savunmak istiyoruz. Bu memlekete bizde hizmet edebiliriz, bizde bunun altından kalkabiliriz. Özellikle ekonominin dar olduğu, yoksulluğun had sahada olduğu bir dönemdeyken bize baskı yapılmamasını istiyoruz. Kooperatif kurmamızın amacı budur. “ diyerek sözlerini tamamladı.
Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim