'Tek eksiğimiz aşı olacak vatandaşlarımız'

TAKİP ET

18 ile 24 yaş arasında aşı yaptıran gençler için hediye çekiliş programı öncesi konuşan İl sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, 'Urfa'daki genç yaş aşı oranı çok az, bu oranları artırmak için hiç bir eksiğimiz yok tek eksiğimiz gelip aşı olacak vatandaşlarımız.' dedi.

500 bine yakın gencin bulunduğu Şanlıurfa’da aşılama oranı oldukça düşük. Valilik kentte aşı oranını artırmak için teşvik amaçlı çeşitli hediyeler dağıtmak için her hafta noter huzurunda kura çekimi yapacak. Kura öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan İl sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, “Aşı oranlarında 14-24 yaş aralığında iyi değiliz” ifadelerini kullandı.

“DELTA VARYANTI İNGİLİZ VARYATINA ÇOK YAKIN”
Valilik konferans salonunda, Şanlıurfa 3’üncü Noteri huzurunda yapılan hediye çekilişine katılan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm program öncesi basın mensuplarına verdiği demeçte şu sözlere yer verdi.  “Şubat, Mart ayı itibariyle nerdeyse bitti dediğimiz orijinal kovid-19’n yerine İngiliz varyantı geldi. İngiliz varyantı pik yaptı, onunla ilgili sıkıntılar yaşandı. Şimdi ise,  İngiliz varyantı düşüyor yerine yeni Delta varyantı gelecek, geldi. Bu varyant bittikten sonra başka varyantlar duyacağız.  Böyle böyle bunların sahada çekilmesi, dünyadan kalkmasının yolu bu ataklar şeklinde, varyasyonlar şeklinde,  gelmeleri bundan dolayı bunlar arasında çok ciddi farklar yok, şu anda bizlerde delta virüsünü takip ediyoruz, çok hızlı bulaşıyor akciğere bulaşması İngiliz varyantına çok yakın bir oranda bizlerinde yaptığımız testler sonucu bu kanıya ulaştık. ”dedi.

“AŞI OLDUKTAN SONRADA HASTA OLUNABİLİNİR”
Gülüm “Özellikle şunun altını çizmekte fayda var şu an 14 gündür gördüğümüz hastalarda yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük bir oranı aşı takvimine uymamış, aşılarını tamamlamamış kişilerden oluşmaktadır. Evet, aşı olduktan sonrada hasta olunabilinir ve testler pozitif çıkabilir fakat hiçbiri yoğun bakımda kalıp yaşamını tetik edecek boyuta gelmiyor.  Aşı şu anda bilinen bu ataklardan korunmanın en önemli unsuru aşı olmak. Bu noktada elimizde yeterince aşımız var, aşıyı yapacak yeteri kadar personelimiz var. Bunun için Birçok noktada temaslarda bulunduk, birçok köye, bir çok eve gittik ve aşı olmaları için bir çok çalışmalarda bulunduk. Her gün yeni yeni mahallelerde gün boyunca orda duruyor insanları aşıya çağırıyoruz”

AŞI ORANLARINDA 14-24 YAŞ ARALIĞINDA İYİ DEĞİLİZ
Salgının dalga dalga geldiğini belirten Gülüm sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bir haykırış şeklinde söylüyoruz. Bir dalga geliyor, bu dalganın, durdurulmasının tek yolu aşı ve aşı oranların düşük olduğu şehir en çok ağır faturalar ödeyecek, en çok acı sonuçlar görecek olan şehirlerdir!  Bu şehirlerin içerisinde sizlerin de takdir ettiği gibi, bizlerde adayız; bu acıların şehrimizde olmasını istemiyoruz, bütün kardeşlerimize özelikle genç kardeşlerimize söylemek istiyorum, 60 yaş üstlere de oldukça başarılıyız fakat 14-24 yaş oranında iyi değiliz. Genç kardeşlerimize bu aşıya ilgi göstermelerini istiyoruz, kulaktan dolma yan tesirlere inanmamalarını diyoruz ve hakikatken bu söylentilerin hiç bir bilimsel yanı yok, hiç bir bilimsel gerçeği yok. Dediğim gibi bu yalan yanlış duyumlara inanmamalarını bir kes daha dile getirmek istiyorum. Şehrimizin her noktasında, her yerindeyiz ve hiç bir eksiğimiz yok tek eksiğimiz gelip aşı olacak vatandaşlarımız, onlarda biran önce aşı olmaları için bekliyoruz.” E.Berfin Maçça / Urfa Değişim