Terzilerde paça düzeltme yoğunluğu

TAKİP ET

Ramazan Bayramına az bir süre kala terzilerde de yoğunluk yaşanıyor. Ancak gelen müşteriler, elbise dikmek için değil, paça düzeltmek için geliyor.

Dikim elbiselerin yerini hazır ve fiyatı daha uygun olan kıyafetler alırken, Bayramlarda da terzilerde elbise dikmenin yerini paça düzeltme aldı. Ramazan Bayramına az bir süre kala terzi esnaflarında da yoğunluk yaşanıyor. Bayram öncesinde alışveriş yapan vatandaşlar, pantolon paçaları için terzilerin yolunu tutuyor.



'Çeşit çeşit kumaşların yerini pantolon paçası tamiri aldı'

Hazır ve ucuz giyim sektörünün terzilik mesleğini ikinci plana attığını kaydeden terzi esnafı Mustafa İpeksever, Terzilik mesleğinin gittikçe kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek, “30 yıl önce bu mesleğe başladığım zaman ustalarımın dükkânlarında çeşit çeşit kumaşlar vardı. Dükkâna gelen müşteriler, başta kendileri olmak üzere aile fertlerinin her birisine birer takım elbise, gömlek ve pantolon gibi giyecekleri diktirir ve bu siparişlerini ise bir ya da bir buçuk ay sonra alabilme imkânı buluyorlardı. Şimdilerde ise maalesef terzilik mesleği sadece onarım ve düzeltme işlemlerinden başka bir iş yapmıyor. Yoğunluk dönemimiz ise sadece bayramlardır. Hazır ve ucuz giyim sektörü, terzilik mesleğini adeta bitirme noktasına getirdi." diye konuştu.

Daha önce terzilik mesleğinin oldukça kıymetli olduğunu vurgulayan İpeksever, "Bir zamanlar insanlar terzilerin yanına çocuklarını çırak olarak vermek ister ve yetişmesi için çocuklarına haftalık ücret bile talep etmezlerdi. Şimdilerde ise insanlar çocuklarını bu meslek dalının yanından dahi geçirmiyor. Terzilik mesleği sıradan bir meslek haline geldi. Artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Birçok meslektaşımız tekstil fabrikalarında ucuz işçilik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Artık terzi denince insanların aklına paça düzelten ve elbise tamir edip fermuar takan sıradan merkezler haline geldi. Birkaç yıl içerisinde bu mesleğin bitmesinden korkuyoruz.” ifadelerini kullandı.    

 

hazır ve ucuz giyim sektörü ramazan bayramı Şanlıurfa haberler son dakika