Tespih aşkına dünya turu

TAKİP ET

Kiminin sabır çektiği kiminin ise aksesuar olarak kullandığı tespih, ustaların ellerinde işlenerek bir araba fiyatına satışa sunuluyor. Tespih merakıyla 20 ülke gezen Şanlıurfalı Mustafa Karasapan, baba mesleğini çocuklarıyla sürdürüyor.

Anadolu'da yüzyıllardır süregelen tespih kültürü, büyüklüğü ve rengarenk çeşitleri ile kiminin sabır çektiği, kiminin salladığı kiminin de üzerine şarkılar yazdığı bir aksesuar olarak kullanılıyor.

Kehribar, Osmanlı Sıkması, Bağa, Damla ve Ateşi atölyelerde ustaların uzun uğraşları sonucu çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tespih halini alıyor.

Genci, yaşlısı herkesin hayatının bir döneminde büyük bir şevkle yanında taşıdığı tespihin yapımında da büyük bir emek var.

Babadan kalma tespih mesleğini tarihi Gümrük Hanında sürdüren Mustafa Karasapan, tespih aşkına en iyi hammaddeyi bulabilmek için yaklaşık 20 ülke gezdi.

Çin’den Mısır’a Ürdün’den Rusya’ya ve birçok Arap ülkelerine giden Karasapan burada fosilleşmiş Damla kehribarın ham maddesini alarak Şanlıurfa’daki atölyesinde tespih haline getiriyor.


Baba mesleğini oğlu ile birlikte yapan 58 yaşındaki Karasapan’ın hazırladığı tespihler 100 ila 100 bin lira arasında satışa sunuluyor. Tespih merakının bir kültür olduğu Şanlıurfa’daki atölyelerde işlenen tespihler yurt dışı pazarında da ilgi görüyor.

Tarihi Gümrük Hanında oturup çay içerken keyifle tespih çeken ve satışa sunulan rengarenk kehribar, bağa, damla, ateşi ve Osmanlı sıkması tespihler ilgi çekiyor.

BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Babasından mesleği devralan Tespih ustası Osman Karasaban:" Tespih merakım baba mesleği babam Urfa’da ilk tespihçi ve halada torunu atölyede tespih yapıyor. Tespih merakı çok değişik bir şeydir hiç bir şeyle ölçülmez öyle ki ben bazen yatakta bile bileğimden çıkarmıyorum öyle çekiyorum. Stresi atıyor ve temiz bir şey diyelim ki bir insan var horoza meraklı, ata meraklı, bizimde merakımız tespihe var, hem salavat getirirsin hem de stres atarsın.


TESPİH MERAKINDAN 20 ÜLKE GEZDİ
Tespih merakımdan dolayı hemen hemen 20 ülke gezdim. Başta Arap ülkelerine gittim, Çin’e gittim, Hong Kong’a gittim, Dubai’ye gittim, Irak’a gittim, Suriye ve Mısır Ürdün gibi daha çok Arap ülkelerine gittim. Rusya’da ham madde almak için gittim. Damla kehribar dediğimiz fosilleşmiş yani milyon sene önce taş haline gelmiş, reçineyi buraya getirip tespih haline getiriyoruz. Diğer ülkelerde ise Osmanlı tespihleri Osmanlı kehribar dediklerimiz eski bizim dedelerimizden ecdatlarımızdan kalan tespihlerini getiriyoruz.

TESPİH KARŞILIĞI ARABA ALDIM
Urfa’da tespih meraklıları koleksiyoncuları genelde buraya geliyorlar benimle irtibata geçiyorlar. Onun dışında burada bazı tespih satan arkadaşlar var fakat genelde Urfa’da benimle iletişim kuruyorlar. Genelde merak eski, orijinal Osmanlı tespihlere yönelik ve bundan dolayı tespih almak satmak için beni buluyorlar. Tabi birde işin içinde ekmek parası da var birkaç kuruş bir şey üzerine koyup satıyoruz. Bir araba iki araba fiyatına bile tespihler var. Ben yaklaşık 3 tespih verip araba almışlığım oldu, 2 tespih verip araba aldığım zamanlar oldu. Urfa’da benim gibi tespih merakı için yurtdışına giden pek yoktur nadir belki oda bir iki sayılı kişi diyebilirim" ifadelerini kullandı


OSMANLI ZAMANI TESPİHLERİ DEĞERLİDİR
Tespihçi Abdulsattar Çölgelen:Tespihin belli bir fiyatı yok ama iyi tespih kalitesine göre değişiyor ve en ucuzu 50 liradan başlar 150’ye kadar değişir. Kaliteli tespih olunca 1000 liradan, başlar 100 bine kadar tespih var. Kimisi ticaret amaçlı, kimisi koleksiyon yapıyor, Koleksiyon için alan çok insanda var. Tespih merakı bir hobi yâda stres oldu mu çekiyorlar. Kaliteli bir zevktir adam kaliteli bir tespih aldığı zaman bir sene sonra iki sene sonra onu iki katına kadar satabiliyor. Hem yatırım, hem ticaret ve hem de zevk için 3’ünü de bir tarafta yaşıyor. Örneğin 2 yıl önce 10 bine satmış olduğumuz tespih şuan 30 bin lira ya satılıyor. Kaliteli bir tespih olarak 10 liraya satılan tespih de var, 150 liraya satılanda bunlar yeni çıkan malzemelerden yapılan tespihler var ama Osmanlı zamanından kalan tespihler onların fiyatları oldukça çok yüksek en düşük 1000 liradan başlar 100 bine kadar var fiyatlar." dedi

TESPİHİN MANEVİ BİR DEĞERİ VAR
Tespih satıcısı Mustafa Fenerli: "Tespih pahalı bir zevk ve meraktır yani güzel bir meraktır kötü bir alışkanlık değil,  güzel tabi bu Osmanlıdan günümüze gelen bir şeydir şimdi bazıları çok kıymetli bir tespih alır inanın evladını okşar gibi okşar tespihin fiyatı diyebilirim ki bir daire fiyatına kadar var belki abartmış olurum mesela horoz olan bir tespih bir daire fiyatına araba fiyatınadır adam arabayı bırakıyor. Bir tespih karşılığında yani olgun insanlar bu işe meraklı olan anlayan insanlar hakikaten koleksiyona koyduğu zaman arada bir çıkardığı zaman o tespih okşadığı zaman ayrı bir zevk alıyor stres atıyor yani evladını okşar gibi o tespihi okşuyor onun bir manevi değeri var." şeklinde konuştu