Tıbbi ve Aromatik Bitki Atağı

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, ağırlıklı olarak ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin alternatif ürün olarak yetiştirilmesi amacıyla başlatılan çalışma sonuç verdi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde Şanlıurfa'da başta, pamuk ve mısır olmak üzere buğday, arpa ve kırmızı mercimek gibi ürünlerin ekim alanları arttı.

Tarım ürünleriyle ülke ekonomisine büyük katkı sunan kentte, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından tarımsal araştırma projeleri yürütülerek, sürdürülebilir, kaliteli, ekonomik, bol verimli çeşit ve üretim teknolojileri geliştirilerek çiftçilere ulaştırılıyor.

 

GAPTAEM mühendisleri tarafından katma değeri yüksek olan ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin bölgede alternatif ürün olarak üretilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Mühendisler, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunması Araştırma Komisyonu'nun da incelemelerde bulunduğu enstitüye ait Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda deneme ekimleri yapılan bitkilerin verimi, kalitesi, yağ özelliklerini inceliyor.

 

Sertifika alındıktan sonra piyasaya sunulacak

Birçok alanda araştırma yürüyen GAPTAEM mühendisleri bu bitkilerin GAP bölgesinde yetişmesi ve pazara sunulması amacıyla proje hazırlıyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler hem organik olarak üretilecek hem de bu bitkilerin pazara sunulması, paketlenmesi, yağlarının çıkarılması modern tekniklerle yapılacak ayrıca özel makinelerle bu yağların özellikleri, uçucu yağ, kalıcı yağ özelliklerinin tespiti yapılacak. Üç yıl yürütülecek çalışmalar sonucunda bitkiler için organik ürün sertifikası alınacak ve bitkilerden elde edilen ürün ile yağlar organik olarak piyasaya sunulacak.

 

Çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor

İstasyonda kurulan atölyede bitkilerin kurutulması, yağının çıkarılması ve yağların özelliklerini son teknoloji cihazlarla inceleyen mühendisler, bölgedeki çiftçilere de bu bitkilerin üretimi hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler veriyor.

 

Proje Koordinatörü Dr. İslim Koşar, İstasyonlarındaki 10 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitkilerin ekimini gerçekleştiriyoruz, Lavanta, kekik, melisa, ada çayı, şeker otu, nane, oğul otu, çörek otu, aspir gibi bitkilerin ıslahını ve üretimini yapıyoruz. Ürünler hasat edildikten sonra yeni kurduğumuz tesisimizde yağları çıkartılıyor. Bu yağların hangi alanda, ilaç, kozmetik, gıda nasıl değerlendirilebileceğini için burada çiftçilerimize teorik ve uygulamalı olarak anlatıyoruz. Aynı zaman bu bitkiler içeriğindeki etken maddelerden dolayı çok önemli. Elimizdeki makinelerle çiftçilerimizin bitkilerinin hem yağ kalitesini, etken madde zenginliğini hem de verimini rahatlıkla görebilecek. Ovada üretim alanı genişledi. Çiftçilerimize her türlü desteğimiz var" dedi.