Ticaretin gölgesinde kaybolan tarihi yapılar

TAKİP ET

Balıklıgöl Platosu başta olmak üzere Şanlıurfa'da bulunan birçok tarihi ve turizm yapıları ticaretin gölgesinde kalmış durumda. Son zamanlarda gelişigüzel bir şekilde konuşlanan seyyar tezgahların sayısının artması görüntü kirliliğini de beraberinde getiriyor.

2019 Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle Şanlıurfa turist sayısı hedefini büyütürken, turizmde en fazla dikkat çekecek alanlar halen düzensizliğini korumaya devam ediyor. Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebilecekleri tarihi mekanların çevresinde oluşan görüntü kirliliği devam ederken, bu mekanlara rahat bir şekilde erişim sağlanamıyor.

 

Esnaflar çevreyi işgal ederken, turizm adına bu sorunlar önlenmiyor

Hanlar, çarşılar, camiler, medreseler ve çeşmeler gibi tarihi yapıların yoğun olarak yer aldığı Şanlıurfa, bu yapılarıyla adeta tarihe yön veriyor. Ancak bu tarihi yapılar çoğu kez çevrede bulunan esnaflar tarafından gelişigüzel işgal ediliyor. Çevresine tezgahların konuşlandırılması, satışı yapılan malzemelerin indirilmesi bu mekanları ziyaret etmek için erişimi de zorlaştırıyor. Bu mekanlarda  turizme yakışmayan görüntülerin yaşanmasına sorumluluk sahibi Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. de önlem almıyor.

 

Bir türlü düzene girmiyor

2019 yılında turizm hedefini büyüten Şanlıurfa'da konaklama sorunu yaşanırken, konaklama eksikliğinin giderilmesi için Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından tarihi binaların otellere dönüştürüleceği açıklanmıştı. Özellikle tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılmasını ve turizme kazandırılmasını hedefleyen Turizmi Geliştirme A.Ş. bu yapıların çevresinde oluşan işgalleri bile önlememiş durumda. Yapıların halen işgallerin arkasında kalması ve çevresinde görüntü kirliliğinin oluşması bu hedeflerin de sözlemlerde kalmasına neden oluyor.

 

Gelişigüzel pankartlar, brandalar ve tabelalar asılıyor

Kentte bulunan hanlar ve çarşılar tarihi önemi bakımından bir çivinin bile çakılması uygun görülmezken, birçok tarihi yapıda gelişigüzel tabelalar, pankartlar asılıyor. Özellikle yazın güneşten, kışın da yağıştan korunmak için esnafların düzensiz bir şekilde branda asması, gezilecek alanlarda da kötü bir izlenim bırakıyor.

 

Ticaretin düzensizliğinde kaybolan tarihi Hasanpaşa Camisi

Düzensiz tezgah konuşlanmaları özellikle Balıklıgöl Platosu'nda yoğunlaşırken, bölgede bulunan tarihi Hasanpaşa Camisi de ticaretin düzensizliğinin içinde kalarak görünmez bir yapı haline gelmiş durumda. Son zamanlarda tarihi caminin çevresinde düzensiz bir şekilde kurulan seyyar satıcı tezgahları sayısı da her geçen gün artıyor. Alanda tespih, mısır, giyim, içecek gibi malzemelerin satışı yapılan tezgahlar, tarihi caminin de önünü kapatarak görünmesini engelliyor. Alanın turizmden çok ticari açıdan kullanılması, caminin tarihi önemini de yitiriyor.

 

Bu alanın boşaltılması beklenirken, işgaller daha fazla artıyor

Geçtiğimiz yıl Balıklıgöl Platosu'nda yaşanan işgaller konusu gündeme gelirken, bu alanın turizmde daha iyi kullanılması için işgallerin yaşandığı alanların boşaltılacağı belirtilmişti. Ancak bu açıklamalar da sözde kalarak işgale neden olan tezgahların sayısı daha fazla arttı. Bu durum turizm açısından kentin konumuna zarar verirken, vatandaşların da burada rahat bir şekilde erişim sağlamasını engelliyor. Kurulan tezgahlar üzerinde gölgeliklerin de yapılması sonucu yaşanan yığılmalar, kente gelen turistlerin bu alanları görmelerini ve önünde fotoğraf çektirmelerine engel oluyor.

 Murat Doğan / Urfa Değişim

Şanlıurfa turizmi geliştirme a.Ş balıklıgöl platosu tarihi ve turizm yapıları görüntü kirliliği seyyar tezgahlar Şanlıurfa haberler