TİGEM'de ceylanlar kesildi mi? Açıklama geldi

TAKİP ET

CHP'li Mahmut Tanal'ın koruma altındaki ceylanların kesilerek bürokratlara ikram edildiği iddiasına TİGEM'den açıklama geldi. Açıklamada iddia yalanlandı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi'ndeki ceylanların kesilerek üst düzey yöneticilere ikram edildiği öne sürüldü.

Olayın medyada da yer bulmasının ardından TİGEM'den açıklama geldi.

Açıklamada, ceylanların kesildiği iddiaları yalanlandı.

TİGEM'in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
"Bazı basın yayın organlarında Genel Müdürlüğümüze bağlı Şanlıurfa Ceylanpinar Tarım İşletmesinde koruma altında bulundurulan ceylanların kesilerek gelen üst düzey ziyaretçi ve bürokratlara ikram edildiği şeklindeki asılsız iddialarla ilgili açıklama ihtiyacı duyulmuştur.

Doğal ortamda nesli tükenmek üzere olan Asya Ceylanlarının yaşatılması, gelecek nesillere ulaştırılması ve ülkemiz gen kaynaklarının korunması adına Ceylanpınar İşletmemizde 1982 yılında 10 baş erkek 13 baş dişi olmak üzere toplam 23 baş Asya Ceylanı koruma altına alınmış, bugün itibarıyla Ceylanpınar İşletmesindeki ceylan sayısı 371 erkek, 474 dişi olmak üzere toplam 845 başa ulaşmıştır. Ceylanpınar İşletmesinde yetiştiriciliği yapılan ceylanların doğum ve ölüm kayıtları düzenli olarak tutulmaktadır.

Söz konusu ceylanlar, Ceylanpınar İşletmesinde yaklaşık Bin dekar ağaçlık doğal arazide muhafaza edilmekte ve ceylanların doğal yaşam alanlarına insan girişine izin verilmemektedir. Ayrıca Asya Ceylanının çok ürkek bir yapıya sahip olması sebebiyle insanlar tarafından yakalanması teknik olarak da mümkün değildir. Dolayısıyla ismini İşletmemize veren ve Kuruluşumuzun çabalarıyla sayıları 845 başa ulaşan ceylanların haberde yer aldığı şekilde İşletmeye gelen üst düzey misafirler için kesilerek ikram edilmesi kesinlikle söz konusu değildir.

Söz konusu haberler Kuruluşumuzun itibarını zedelemeye ve kamuoyunda yanlış algı oluşturmaya yönelik aslı olmayan iddialardan oluşmaktadır."
 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü CHPli Mahmut Tanal ceylan