TMMOB Şanlıurfa'dan sel felaketinin yıldönümünde sert eleştiriler

TAKİP ET

15 Mart 2023 tarihinde Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin birinci yılı doldu. TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu, sel felaketinin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, sel felaketinin sorumluluğunun doğaya yüklenmesine ve can kayıplarının kader olarak görülmesine tepki gösterildi. Felaketin plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması gibi nedenlerden kaynaklandığı vurgulandı.

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu, yetkililere afetlere karşı güvenli yapı ve yaşam çevreleri oluşturulması için ne gibi çalışmalar yapıldığını, afet, acil durum yönetimi ve koordinasyon ile ilgili ne gibi hazırlıkların yapıldığını, deprem, sel ve bunun gibi afetler yönelik risk haritası hazırlanıp hazırlanmadığını sordu.

Ayrıca, dereler üzerinde bulunan ve dere güzergâhı yakınında yer alan alt geçit, köprü gibi sanat yapılarının tıkanması ve tahliye noktalarında yaşanan tıkanmalar ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını, drenaj, yağmur suyu, atık suyu gibi hayati önem taşıyan altyapı projelerinde ne gibi iyileştirmeler yapıldığını, şehirde bulunan dere yataklarının temizlenmesi ve genişletilmesi hususlarında ne gibi çalışmalar yapıldığını da sordu.

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu, can ve mal kayıplarına uğrayan yurttaşların mağduriyetleri ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını, yaşanan sel sonucu tarım arazilerine yaşanan meydana gelen zararların tespitine yönelik ne gibi çalışmalar yapıldığını, selin etki alanında bulunan Gıda İmalathaneleri ve Gıda Depoları ile ilgili ne gibi denetimler yapıldığını da yetkililere sordu.

Son olarak, selden zarar gören yapılaşma alanlarında jeolojik zemin etüt çalışmaları konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığını ve olaylarda ihmali bulunan, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu yetkilileri hakkında soruşturma açılıp açılmadığını da soran TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

SORUMLULAR İSTİFAYA DAVET EDİLDİ!

“Yukarıda belirttiğimiz sorularımıza doğru, tutarlı ve mesleğimizin gereklerine uygun yanıtlar bekliyor; ayrıca ortaya çıkan afette sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlilerini istifaya davet ediyoruz.

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu olarak belediye imkânlarının rant ve siyasi çıkarlar için değil, kentin ihtiyaçları için kullanılması, mühendislik hizmetlerinin etkin bir biçimde süreçlere dahil edilmesi ve meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyoruz. Meslek disiplinlerimiz gereğince doğal ve toplumsal yaraların sarılması için atılacak tüm adımlarda her zaman gerekli katkı ve desteği sunacağımızı yineliyoruz.

Meslek disiplinlerimiz gereğince doğal ve toplumsal yaraların sarılması için atılacak tüm adımlarda her zaman gerekli katkı ve desteği sunacağımızı yineliyoruz. Yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına tekrardan baş sağlığı diliyor, acılarını ilk gün ki gibi yüreğimizde hissediyoruz”

TMMOB Şanlıurfa sel felaketi TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu