Toplu yaşam alanlarına dikkat! Uyuz hastalığı riski yüksek

TAKİP ET

Deprem ve göçlerden dolayı artış gösteren bu faktörlerin yanında temas yoluyla bulaşan uyuz hastalığı hakkında Dermatoloji Uzman Doktor Hatice Altın Sürücü önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuz hastalığı, deriyle sınırlı olan ve hayatı tehdit etmeyen bir hastalık olmakla birlikte şiddetli kaşıntıya sebep olabiliyor. İnsandan insana kolayca bulaşması ve kimi zaman da tedavisinin uzun sürebilmesi sebebiyle herkesin korktuğu bir hastalık haline geliyor. Özellikle son dönemlerde artış gösteren deprem, savaş, göç gibi faktörler uyuz hastalığının artışına sebep oluyor.

Toplu yaşam alanlarında ve kış ayında daha çok artış gösteren uyuz hastalığı, deride kaşıntılara neden olurken, parazit kişiye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta gibi bir süreden sonra şikâyet oluşturmaya başlıyor.

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Dermatoloji Uzman Doktor Hatice Altın Sürücü, uyuz hastalığı hakkında merak edilenleri cevapladı. Sürücü, uyuz hastalığında en önemli konun korunma olduğunu söyledi. Ayrıca deprem ve toplu yaşam alanları hastalığın seyrinde artışlara neden olurken, el parmak araları, koltuk altları ve ayak bilekleri kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleri olduğunu belirtti.

“KIŞ AYLARINDA YAYGIN GÖRÜLEN PARAZİTİK BİR HASTALIKTIR”

Uyuz Hastalığının daha çok kış aylarında göründüğünü açıklayan Cildiye (Dermatoloji) Uzman Doktor Hatice Altın Sürücü, “Uyuz hastalığı (Skabies); kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülen parazitik bir hastalıktır” dedi.

KAŞINTI EN ÖNEMLİ KLİNİK BULGUSUDUR

Uyuz hastalığının belirtilerine değinen Uzman Doktor Hatice Altın Sürücü, “Parazit kişiye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta gibi bir süreden sonra şikâyet oluşturmaya başlar. Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli klinik bulgusudur.

El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleridir.

SU TOPLAMALARI VE KEPEKLİ-KABUKLU LEZYONLAR YAPABİLİR

En belirgin lezyonu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapılarıdır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir” ifadelerini kullanarak hastalık belirtileri hakkında bilgiler verdi.

 VÜCUT SAVUNMA MEKANİZMASI İYİ OLMAYAN KİŞİLERDE AĞIR BİR SEYİR GÖSTEREBİLİR

Uyuz hastalığının herkeste görülebileceğine vurgulayan Hatice Altın Sürücü,” Kadın, erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır bir seyir gösterebilir” şeklinde konuştu.

“BİZ TOPLU ŞEKİLDE TEDAVİ OLMA YÖNETİMİNİ ÖNERİYORUZ”

Hastalığın tedavi yöntemlerinde toplu şekilde tedavi olma yönetiminin önemine dikkat çeken Sürücü, “Uyuz hastalığı tedavisinde bir uzman doktor eşliğinde yapılması lazım. Çocuklarda ve yetişkinlere farklı tedavi yöntemleri kullanılıyor. Biz toplu şekilde tedavi olma yönetimini öneriyoruz. Yani bir evde yaşayan herkesin uyuz hastalığına yakalansın ya da yakalanmasın herkesin tedavi olması gerekiyor” diyerek tedavi konusunda önemli noktaları açıkladı.

EN ÖNEMLİ OLAN, KORUNMAKTIR

Uyuz hastalığında en önemli şeyin korunma olduğunu kaydeden Sürücü, “Uyuz hastalığında en önemli olan şey korunmaktır. Bu yüzden toplu yaşam alanlarından uzak durmamız gerekiyor. Çok fazla kalabalık ortamlara girmemeye özen gösterilmesi lazım. Bu uyarılara dikkat edip uyuza hastalığını yakalanma riskini azaltabiliriz” dedi.

DEPREM VE SOSYOEKONOMİK SEVİYE HASTALIĞIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Uyuz hastalığının son dönemlerde çok fazla artmasının nedenlerini sıralayan Uzman Doktor Hacer Altın Sürücü, şu şekilde sözlerini tamamladı:

“Uyuz hastalığının bu kadar çok artmasının en büyük nedeni toplu yaşamdır. Hastalığının bu kadar çok artmasının diğer sebepleri ise sosyoekonomik seviyesinin düşük olması ve deprem çok büyük bir etki oldu. Depremde sonra insanlar daha fazla beraber yaşamaya başladı. Bu tür etkilerden dolayı uyuz hastalığı çok fazla arttı.”

Dermatoloji Uzman Doktor Hatice Altın Sürücü Deprem ve göçler