Trambüs bir kez daha soruldu

TAKİP ET

Bir buçuk yıl önce bitirilmesi planlanan trambüs projesinin halen hizmete girmemesi ve ne zaman biteceği ile ilgili belirsizliğin devam etmesi üzerine projenin durumu bir kez daha soruldu. Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme getirilen trambüsün durumu hakkında açıklama yapılması istenirken, Meclis üyesi Bahri Yıldırım ise bu projenin hata olduğunun kabul edilmesi ve öz eleştiri verilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa’nın trafik sorununa çözüm olacağı gerekçesiyle başlatılan trambüs projesi bir buçuk yıldır zman aşımına uğruyor. Bir buçuk yıl önce bitirilmesi planlanan proje, farklı sebeplerle sürekli askıya alındı. Sürekli gündemde olmayan ve ne zaman bitirileceği toplum tarafından merak edilirken, konu tekrar Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminde yer aldı. Şanlıurfa’nın ulaşımının rahatlatılması ile ilgili çalışmaların yapılması önerisi üzerine ulaşımın en önemli projesi olan trambüsün durumu ile ilgili net bir açıklamanın yapılması istendi.

 

Sultan: Her gün trambüs yapılacak mı; yapılmayacak mı? soruları geliyor

Trambüsün durumu ile ilgili net bir açıklama beklediklerini söyleyen Meclis üyesi Fırat Sultan, “Burada Şanlıurfa’nın trafik sorununun düzeltilmesi adına güzel çalışmalar yapılıyor, bunun için çok teşekkür ederim. Ama konu yine teknolojik yatırımımız olan trambüsü hatırlatıyor. Bu proje ile ilgili sözleşmeler bitti, ihaleler yapıldı ama bir türlü trambüsü göremedik. Sorun yine çözülmedi. Her gün trambüs yapılacak mı, yapılmayacak mı? diye sorular yöneltiliyor.” dedi.

 



Kaytan: Projenin iptal edilmesi söz konusu değildir

Projenin çalışmalarının takip edildiğini savunan Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, “Trambüs projesinin iptal edilmesi söz konusu değildir. Bu proje ile ilgili ciddi bir yatırım var. Bu projenin sonuçlanması ve planlı bir proje olması için ilgili arkadaşlarımız süreci takip ediyor. Bu çalışma süreci Büyükşehir Belediye Başkanımızın oluşturduğu komisyon tarafından yapılıyor. İnşallah en kısa süre içinde bu proje de sonuçlanır. Ancak ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmadan ve yatırımcının bu durum karşısında sıkıntı girmesi durumunu da unutmamamız gerekiyor.” diye konuştu.  

 



Sultan: Alt yapı da zarar görürse, daha büyük sıkıntılar çıkar

Trambüs projesinin yapılan alt yapısının zarar görmemesi için bir an önce gerekli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Fırat Sultan, “Trambüs ihalesi iki aşamada yapılan bir ihaledir. Birinci aşama alt yapı iken ikinci aşama trambüslerin devralınmasıdır. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl geçmesine rağmen trambüs hattının ilk ihale kısmı yani alt yapısı şu anda atıl bir durumda. Kullanılmadığı için harabe bir durumda. Şimdi bu trambüsler gelmedikçe bu kez ihalesi bitmiş olan alt yapı sıkıntısı başlayacak. Bu kez Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bu kez alt yapıdaki sorunların giderilmesi için zaman harcayacağız. Bize gelen bilgi bu ihalenin iki aşamada yapıldığı, ikinci aşama olan trambüslerin alınması ihalesinin iptal edilerek başka bir firma ile yapılmasını öneriyoruz. Çünkü bu projenin biten bölümü olan alt yapı da zarar görürse, bu kez Şanlıurfa’mızın daha büyük sıkıntıları olur.” şeklinde konuştu.  

 



Dursun: İhale bitmişse trambüsler neden sahada değil?

Meclis üyesi Sıtkı Dursun, “Eğer trambüs ihalesi, alt yapısı bitmişse, trambüsler neden şu anda sahada değil? İhale sözleşmesi 13 Şubat tarihinde bitmiş. Bu sürenin üzerinden bir ay geçmiş durumda. Eğer bu proje iptal edilmişse sözleşmenin feshedilip de belediyenin teminatına irat olarak kaydedilmesi gerekmiyor mu? Bununla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz.” şeklinde ifade etti.  

 



Yıldırım: Hatalar yapılabilir ama öz eleştiri verilmeli

Proje ile ilgili yapılan hataların kabul edilmesi ve bu konuda öz eleştiri verilmesi gerektiğinin altını çizen Meclis üyesi Bahri Yıldırım, “Belediyenin veya kurumların yaptığı çalışmaların hepsi doğru bir şekilde ilerleyecek diye bir şey yoktur. Kurumlar yönetimler hata yapabilir. Ama hata yaparken, hatanın farkına vardığı zaman topluma, halkına ya da seçmenine öz eleştiri vermesi gerekir. Bence bu konuda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak biz o dönemin Meclis üyeleri olarak bu kararı alarak sınıfta kaldık. Ve çok gecikmeli oldu. Bu saatten sonra gelse de hem kurumsal olarak belediyeyi ciddi anlamda yıprattı. Bu nedenle kısa bir sürede öz eleştiri vermek erdemliktir. Hatalar yapılabilir ama bunun öz eleştirisini vermek gerekir. O dönemin Meclis üyelerinden biri de bendim. Bu proje bir hata oldu. Bu projeyim kaldıracak Şanlıurfa’nın sokakları yoktu. Bu sorun ekonomik sıkıntılar nedeniyle de çıkmış olabilir. Ama mutlaka bu konuda öz eleştiri verilmesi gerekir. Gerekirse her iki grup da öz eleştiri vermesi gerekir.” ifadelerini kullandı. 

 



Bayuk: Bununla ilgili mutlaka sonuca varılacaktır

Proje ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Meclis üyesi Faruk Bayuk, “Trambüs projesi ile ilgili birtakım eksiklikler var. Bu eksikliklerin giderilmesi için hem belediye başkanımız hem de ulaşım dairesinde bulunan ilgili arkadaşlarımızla birlikte şu anda ortak bir çözüm arayışı içerisindeler. Bu eksiklikler nasıl giderilir, nasıl bir çözüm getirilebilir? konusunda çalışmalar yapılıyor. Çünkü ortada gerçekten büyük bir maliyet var. Bununla ilgili mutlaka bir sonuca varılacaktır. Zamanı geldiğinde zaten belediye başkanımız proje ile ilgili tüm soruları cevaplayacaktır.” sözlerine yer verdi.  

 



Kaplan: Hayaların boyanarak topluma farklı gösterilmesi doğru değildir

Meclis üyesi İsmail Kaplan ise “Trambüs ile ilgili herhangi bir iç açıcı ve net bir şekilde açıklama gelmedi. Büyükşehir Belediye Başkanımız da burada olduğu zaman bu sorunu dile getirmiştik. En kısa zamanda geri dönüş yapılacağı belirtilmişti ama şimdiye kadar kamuoyunun beklediği, kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama gelmedi. Hatalar yapılabilir ama bu hataları farklı boyamalarla halka göstermek doğru değildir.” 





Murat Doğan / Urfa Değişim

trambüs bir kez daha soruldu her gün trambüs yapılacak mı; yapılmayacak mı? kaytan: projenin iptal edilmesi söz konusu değildir sultan: alt yapı da zarar görürse daha büyük sıkıntılar çıkar dursun: İhale bitmişse trambüsler neden sahada değil? yıldırım: h