'Trambüs ile ilgili söylemler, inandırıcı değil'

TAKİP ET

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, "Bir yıl öncesinde faaliyete girmesi gereken trambüs sisteminin halen ortada görünmediğini gözlemliyoruz. Trambüsün gecikme sebebinin maddi kaygılar olduğu belirtilse de bu pek inandırıcı gelmiyor. Çünkü yüklenici firma, bütün ihracatını Avrupa'ya yapıyor." dedi.

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından trafik sorunlarını azaltmaya yönelik projelendirilen trambüs ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Sürekli zaman aşımına uğrayan trambüs projesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, trambüsün gecikmesinin nedeninin ekonomik kaygılar olduğunu belirtmişti. Ancak Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar bu söylemlerin inandırıcı olmadığının altını çizdi.

'Yalnız bizim raylı sistemimizin olmadığını göreceğiz'

2023 yılında en kalabalık 6. kent olacağımızı, ancak buna karşın 6 kent içerisinde sadece bizim ulaşımda raylı sistemimizin olmadığını göreceğimizi söyleyen Selim Açar, "Şanlıurfa trafiğine baktığımız zaman malumunuz gün geçtikçe sürekli kalabalıklaşan bir kentiz. 2023’te Şanlıurfa’nın nüfusuna baktığımızda TUİK verilerine göre Türkiye’nin en fazla nüfusu barındıran kentler arasında 6. sırada olacağımızı öngörüyoruz. 6. sıraya girdiğimiz zaman ilk 6 sırada bulunan kentleri göz önünde bulundurduğumuzda yalınız Şanlıurfa'nın ulaşımda raylı sisteme sahip olmadığını göreceğiz." dedi.



'Bu söylemler bize inandırıcı gelmiyor'

Başından beri trambüs projesine karşı çıktıklarını belirten Açar, "Bildiğiniz üzere iki yıl önce büyükşehir Belediyemizin projelendirmiş olduğu trambüse biz şiddetle karşı çıkmıştık. Halen aynı düşüncelerimiz devam ediyor. Bu proje ısrarla yürütülmesine rağmen trambüsü halen göremiyoruz. Yaklaşık bir yıl önce faaliyete girmesi gereken trambüs sistemi, şu anda halen ortalarda görünmüyor. Bu konuda yüklenici firmanın maddi kaygılarından bahsediliyor. Ama bu durum pek inandırıcı gelmiyor. Çünkü aynı firma, bütün Avrupa'ya elektrikli otobüs satıyor. 400 kilometre menzilli elektrikli otobüsünün lansmanını da Sanayi ve Ticaret Bakanımız geçtiğimiz günlerde yaptı. Siz gidip o elektrikli otobüsü almak istediğiniz takdirde size iki yıl sonrasına randevu verilecektir. Çünkü bu firma bütün ihracatını Avrupa’ya yapıyor. Bizim trambüs noktasına geldiğimiz zaman ise işin maddi kaygılarından bahsediliyor. Açıkça söylemek gerekirse bu durum bize pek de inandırıcı gelmiyor." diye konuştu.  

'Bu yoğurt, maya tutmaz'

Öte yandan trambüsün geçtiği güzergahlara kurulan elektrik tellerin de kentin görünümüne zarar verdiğini sözlerine ekleyen Şehir Plancısı Selim Açar, "Diğer taraftan tarihi ve modern kentlerde elektrik telleri yerin altına alınırken, kentimizde bütün tarihi caddelerinin elektrik telleriyle donatılması da ayrıca bizleri müteessir etmiştir. Başından beri söylediğimiz gibi aslında bu kentin bir an önce bütüncül nazım imar planlarının yapılması, 1 bölü 25 bin ve akabinde 1 bölü 5 bin nazım imar planlarının yapılıp nüfus projeksiyonlarının saptanıp kentin neresinde ne kadar insanın yaşayacağının belirlenip ve yine bu insanların nereden nereye taşınacağının hesaplanması lazım. Biz buna da ulaşım mastır planı diyoruz. Maalesef bizim bütüncül nazım imar planlarımız olmadan Büyükşehir Belediyemiz bilime aykırı olarak ulaşım mastır planının da ihalesine çıkmıştır. Bu yoğurt maya tutmaz. Bunu açık ve net söylüyoruz. Çünkü her şeyin bir yol ve yordamı var. Ulaşım mastır planı belli nüfus projeksiyonlarının taşınmasının hesaplanmasıyla ortaya çıkan bir plan ve bu kentin ileriki 30 senesine projeksiyon tutacak, çözüm üretecek, bunu rahatlatacak belki bizim ülkemizde ve coğrafyamızda adettir sorun ortaya çıktıktan sonra çözümü ararız. Fakat ulaşım mastır planı hakkı ile yapıldığında daha çözüm ortaya çıkmadan hangi çözümün ortaya çıkacağını ön görülmesini yapar ulaşım mastır planı. Bir kavşak lazım olmadan daha oranın nüfusu oluşmadan gerekirse siz onun yapımına başlar ve orası sıkıntı çekmeden hizmete sunma gibi bir şansınız olur. Bu beş yıllık bir durum değildir. Bu 25 yıllık, 30 yıllık bir durumdur. Aslında bizim Belediye Başkan adaylarımızdan talep ve temennilerimiz de bu mihman üzerinedir. Çünkü sadece önümüzdeki seçimlere değil, ondan sonraki kentin ilerisini düşünerek yani 20 ya da 30 sene sonrasını ya da 50 sene sonrasını düşünmekle mükellefiz. Çünkü bu üslendikleri görevi yani vazifelerinin bu olduğunu düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.



'Kaynakları gelişigüzel harcamak, kente ihanettir'

"Yine baktığımızda kentte yapılan alt geçitler, üst geçitler katlı kavşaklar vesaire yine bu tür büyük yatırım gerektiren ulaşım projelerini bir ulaşım mastır planı dahilinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz." diyen Açar, "Bunlar bu şekilde yapılmadığı takdirde yarın bir gün bunun havada kalması yani bu gebeliğin düşük yapması söz konusu olabilir. Kentimizin kaynakları sınırlı, öyle kafamıza göre hadi şu da olsun diyerek gelişigüzel harcamamız kentin geleceğine ihanet olur." ifadelerini kullandı.

'Şanlıurfa, engelli erişimine uygun değil'

Şanlıurfa'da engelli erişimi ile ilgili eksikliklerin olduğunu ifade eden Selim Açar, "Görmüş olduğumuz çarpıklıkları seçim öncesi olması nedeni ile dile getirmekte fayda görüyorum. Engelli erişilebilirliği hususunda kentimizde gerçekten noksanlıklar söz konusu. Zaten kısıtlı olan üst geçitlerimiz engelli erişimine uygun değildir. Sinyalizasyonlarımız buna göre değil, yaya geçitlerimiz bunlara göre değil. Belki, ulaşım mastır planında bu konuda da bir düzenleme yapılması noktasında önayak olunacaktır. Fakat, hepimizin bir engelli adayı olduğu gerçeğini var sayarsak bu şiarla hareket etmemiz ve engelli vatandaşlarımızı da düşünmemiz gerekir. Bu konuda da gerçekten şehrimizi diğer şehirlerle kıyasladığımız zaman, Şanlıurfa’nın nüfusunu göz önüne aldığımız zaman, Suriyeli mültecileri saymadığımız halde 2 milyonluk bir nüfusla karşı karşıyayız. Artık bir Metropol kentiyiz. Diğer metropollerle karşılaştırdığımızda sinyalizasyon ve engelli ulaşılabilirlik noktasında da çok çok gerilerde olduğumuzu belirtmek isterim." sözlerine yer verdi. 

Haber: Bülent Karaca / Urfa Değişim