Trenden indirilen başkanlar, trene göz mü kırpıyorlar?

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Ak Parti'nin treninden indirilen ve başka partiden aday olan belediye başkanları, seçildikten sonra tekrar Ak Parti'ye geçecekleri izlenimi veriyorlar. Özellikle Ak Parti'den çıkarak başka partiden aday olanlar, Ak Parti'ye geçmeme konusunda net açıklama yapmıyorlar.

31 Mart Yerel seçimleri için Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ve Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık dışında kalan bütün belediye başkanları Ak Parti treninden indirildi ve adaylık listesinde yer alamadı. Bu durumda memnun olmayan belediye başkanları, sessiz kalırken, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ve Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, başka partiye geçerek 31 Mart Yerel Seçimleri için tekrar aday oldular.

Ak Parti treninden indirilen ilçe belediye başkanları her ne kadar başka partiden aday olsalar da Ak Parti'ye de açık kapı bırakıyor izlenimi veriyorlar. Bu durumda Şanlıurfa'nın en çok merak ettiği konular arasında 31 Mart'ta seçilen belediye başkanların Ak Parti'ye geçip geçmeyeceği sorusu oluyor. Çünkü geçmiş dönemde seçim sonuçlarına bakıldığında 2004 yılında Ahmet Eşref Fakıbaba da Ak Parti'den Şanlıurfa Belediye Başkanı seçilmişti. Ancak 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti Fakıbaba'yı treninden indirmişti. Ahmet Eşref Fakıbaba da belediye başkanlığından çekilmeyi kabul etmemiş, 2009 yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nin de desteğini alarak Şanlıurfa Bağımsız Belediye Başkanı olarak seçilmişti. Ancak trenden indirilmesine rağmen Fakıbaba, Ak Parti'ye küsmemiş, Ak Parti ile arasında açık kapı bırakmıştı. Daha sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan "Bu trenden inen bir daha binemez" sözünü kullanmasına rağmen Ahmet Eşref Fakıbaba tekrar trene binerek Ak Parti'ye geçmişti. Şu anda da Şanlıurfa'nın bazı ilçelerinde yaşananlar buna benzer durum olarak görülüyor.

Mehmet Özyavuz Ak Parti'ye destek vereceğini net bir şekilde açıkladı

Ak Parti ile MHP arasında sürdürülen Cumhur İttifakı gereği ile Şanlıurfa'nın bir ilçesi MHP'ye bırakılması gerekiyordu. Cumhur ittifakı görüşmelerinde MHP'ye bırakılan ilçe ise Harran olarak seçildi. Bu nedenle Harran'da Ak Parti aday çıkarmadı, burada MHP kendi adayı olan Mahmut Özyavuz'u çıkardı. Bu durumda Ak Parti'den daha önce seçilmiş olan Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz da aday listesi dışında kaldı. Başkan Özyavuz, siyasetten çekilmeyeceğini açıklayarak Demokrat Parti'den 31 Mart seçimleri için belediye başkan adayı oldu. Ancak Mehmet Özyavuz, seçim sürecinde Ak Parti ile arasında açık kapı bıraktı ve seçimlerde de Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeynel Abidin Beyazgül'ü destekleyeceğini belirtti.

Mehmet Özyavuz Demokrat Parti'den çekilir mi?

Mehmet Özyavuz'un bu açıklamalarını değerlendiren MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, "Harran Demokrat Parti Adayı Mehmet Özyavuz’un 'Cumhur ittifakına çalışarak destek vereceğim' açıklamasını olumlu buluyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını ve mesajlarını iyi okuduğuna ve Demokrat Parti'den istifa ederek adaylıktan vazgeçeceği adımı da atacağına inanıyorum." sözlerine yer verdi.

Abdülhakim Ayhan da Ak Parti ile arasındaki kapıyı aralıyor

Ak Parti, Akçakale'de de Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan'ı trenden indirerek onun yerine Mehmet Yalçınkaya'yı aday olarak göstermişti. Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan da belediye başkanlığı görevini sürdürme kararı aldı ve Saadet Partisi'ne geçerek 31 Mart seçimleri için Belediye Başkan adayı oldu. Ancak Abdülhakim Ayhan da Ak Parti ile arasındaki kapıyı tam olarak kapatmıyor ve buna karşın aday olduğu Saadet Partisi ile daha fazla mesafede bulunuyor izlenimi veriyor. Hatta Saadet Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sabahattin Cevheri Akçakale ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürürken, Abdülhakim Ayhan'ın Cevheri'nin yanında yer almaması kamuoyunda dikkat çekmişti.



Menderes Atilla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı zaman zaman övüyor

Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla da 31 Mart Yerel Seçimler için Ak Parti'nin listesinde yer almamıştı. Ak Parti Atilla'nın yerine Abdullah Aksak'ı aday olarak göstermişti. Menderes Atilla da ilk günden tepkisini göstererek başkanlık görevini sürdüreceğini belirtmişti. Menderes Atilla daha sonra Demokrat Parti'ye geçerek yeniden belediye başkan adayı olsa da zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sevgisini, saygısını dile getirdi. Atilla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan sevgisinin halen sürdüğünü ama Ak Parti'den aday olmasını bazı isimlerin engellediğini de sözlerine eklemişti. Menderes Atilla'nın seçim pankartlarının yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da pankartının bulunması, dikkat çekiyor ve Atilla'nın da Ak Parti'ye göz kırptığı bilgisini kuvvetlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da durumun farkında

Ak Parti adaylık listesine giremeyen ve başka partiden aday olarak seçime giren ilçe belediye başkanlarının halen gözünün Ak Parti'de olduğu durumunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da anlamış olacak ki bu duruma yönelik açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'da gerçekleştirdiği mitingde söz konusu trenden indirilen başkanlar ile ilgili yaptığı açıklamada, "Onlar zannediyorlar ki başka partiden belediye başkanı olarak seçilecekler ve seçildikten sonra tekrar Ak Parti'ye geçecekler. Ama yanılıyorlar. Bu trenden inen bir daha binemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti'nin treninden inenin bir daha binemeyeceği açıklamasını yapsa da geçmiş dönemde Ahmet Eşref Fakıbaba'nın durumu hatırlandığında 2019 seçimlerinde indirilen başkanların da tekrar trene bindirileceği ihtimalini yükseltiyor. Ancak ilçe belediye başkanları seçildikten sonra Ak Parti'ye geçip geçmeyeceği konusunda net bir açıklama yapmazlarken, bu durum kamuoyunda en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.   

Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim

abdülhakim ayhan mehmet Özyavuz harran Şanlıurfa haberler