Tugay millet parkına dönüşüyor

TAKİP ET

Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı Nihat çiftçi, Şanlıurfa merkezde bulun Tugay komutanlığının şehir dışına alınacağını söyledi. Başkan çiftçi ayrıca Şanlıurfa'da yapılacak olan yatırımlar konusunda bilgiler erdi.

Büyükşehir belediyesinde bir basın açıklaması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek olan projeler konusuna bir dizi bilgiler verdi. Başkan Çiftçi, ekonomi konusunda spekülatif hareketlenmeyi lanetlediğini belirtti. Alınan bir dizi tedbirin vatandaşlara yapılacak olan hizmetleri kısıtlamayacağının altını çizdi.

Son bir haftadır, ülkemizde dış güçlerin, egemen güçlerin bu toplumun belini bükmesi için ekonomiye müdahalede bulunduğuna dikkat çeken Başkan Çiftçi konu hakkında şöyle konuştu; “milletimizin belini bükmesi için ve milletin çok yakın bir tarihte başkan olarak seçmiş olduğu liderlerine, mesaj vermek suretiyle ekonomimize müdahaleler var.

Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet, birçok badireyi atlatmış, birçok mücadeleye direnç göstermiş, tarihine baktığında altın harflerle ismini yazdıran bir toplumuz. Allah’ın izniyle milletimizin birliği ve beraberliği sayesinde ve göstereceği dirençte ülkemizin ekonomik anlamdaki bu politikalar ve sıkıntılarda inşallah hep birlikte geride bırakacağız.

Tabi ki bizler vatanın bütünlüğüne önem veriyoruz. Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatanı varsa, bizler varız. Eğer ülkemiz gelişmişse, kurumlar vardır, Kişiler vardır, mülkiyet vardır. Eğer hukukumuz gelişmişse hepimiz müreffeh bir ülkede olacağız.

Dolayısıyla bizim kurumlarımızın güçlü yapılarına bizler güveniyoruz. Bizler milletimizin duruşuna güveniyoruz. Biz perdenin arkasında dönen oyunu da çok iyi görüp ve buna göre de gerekli olan tedbirlerde alınıyor.

Bizler yerel yöneticiler olarak Şanlıurfa da hizmet eden Şanlıurfa’ya hizmetkârlık yapan yöneticiler olarak ta kendi kurumumuzda olsun kendi yatırımlarımızda olsun öz kaynaklarımızda olsun, merkezi bütçeden gelen payda olsun meclis toplantımızı gerçekleştirdik grup toplantımızı yaptık. Yine aynı şekilde tüm bize bağlı olan ŞUSKİ genel müdürlüğümüz büyükşehir’in tüm daireleri bağlı olan şirketlerimiz ile bir araya gelerek 25 maddelik bir tedbir kararı aldık ve uygulamaya başladık.

Tedbirleri de vatandaşımızın, hiçbir şekilde hiçbir hizmetin görülmesinde bir aksaklık yaşanmayacak. Hizmete devam, yatırıma devam, ama aynı şekilde tasarruf noktasında da gerekli olan tedbirleri toplum olarak kurum olarak almak istediğimizi buna azami derecede bağlı olacağımızı belirtmek istiyoruz.”

‘Milli irade konusuna milletin uyanışına neden olur’

Başkan Çiftçi, son gelişmelerin milletin uyanışına neden olmasını dilediğini belirterek; “Şimdi, İnşallah her şeyde bir hayır diyorum. Bu döviz kurları üzerinde yapılan baskılar neticesinde Türk Lirası değerinin kaybetmesi, inanıyorum ki millilik açısından belki ülkemizin ayakları üzerinde durması, yeniden kendini sorgulaması ve aynı şekilde milli değerlerine milli üretimine katkıda bulunması ve burayı geliştirebilmek amacıyla tüm kurumlar anlamında yeni bir yol haritası noktasında bir çalışmanın başlangıcı olacaktır.

Hükümetimizin almış olduğu tedbirlerle de alınan ve verilen kararlarla da piyasanın Allah’ın izniyle rahatlayacağını, iş adamlarımızın güvenliğini tüm işletmelerin özellikle özel sektör ve kamu sektörü anlamında millete hizmet etme yolunda devam ettiğini ve Türkiye de aslında hayatın normal akışı içerisinde aktığını belirtmek istiyorum.

Bunun yanı sıra belediye meclisimiz dün çok önemli bir karar aldı, Şanlıurfa’mız için çok önemli olan yıllardır gündemde olan Tugay’ın Millet Bahçesi olması noktasında botanik bir bahçeye dönüşmesi noktasında meclisimiz başkanlığımıza ve encümenimize yetki verdi. Önemli bir sorumluluktu ve önemli adımlar atıldı. İlgili dairemiz çalışmalarını yürütüyor.

Biz artık bu konuda somut bir adım attık sözleşme hazırlıklarını yapıyoruz. Sözleşmeyi milli savunma bakanlığımızla imzaladıktan sonra kamuoyuna daha detaylı bilgiler verilecek. Fakat ciddi anlamda büyükşehir belediye başkanlığımız tarafından çalışmanın başlatıldığını tugay’ın tahliye edilmesi anlamında çok önemli adımlar atıldığını fakat beklide Şanlıurfa’nın en büyük projesi noktasında hemen öyle sonuç beklemek doğru değil. Tugay’ın yeni yeri konusunda bilgi vermek gerekirse eğer bu alan Şanlıurfa Gaziantep yolunun 20. Kilometresi yani organize sanayi bölgesi tarafında bulunan alanda yapılması planlanıyor.

Yeni bir tugay planlanacak bu tugay’ın yapımı gerçekleşecek sonra mevcut olan tugay oraya gidecek ve tugay’ın yeri büyükşehir belediyemiz burayı botanik bahçesi millet bahçesi yapmak için projesini geliştirip başlayacak. Bu zamanı planlıyoruz. İşlem basamaklarının hepsini ayarlıyoruz. Hepsini sözleşme ile her iki kurumu kendi sorumluluklarını yükümlülüklerini ve koşullarını belirleme için sözleşmeyi yakın bir tarihte İnşallah hep birlikte imzalayacağız. Bu önemli kararın Şanlıurfa’mıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Güneş kenti güneşten nasibini alacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, büyükşehir belediyesi tarafından bir dizi yatırım projesi geliştirdiklerine dikkat çekti. Başkan Çiftçi, oluşturulan projeler konusunda şu bilgileri verdi; “ Diğer nokta beklide daha anlamlı olur, yaklaşık bir yıldır büyükşehir belediye başkalığımız etüt plan proje daire başkanlığımız yeni bir kalkınma modeli üzerinde çalışıyor. Yerel yönetimlerde kalkınma başlığıyla yeni bir Şanlıurfa modeli bu. Şanlıurfa ya şöyle bir bakıyoruz. Neyimiz var önce basit bir mantıkla söylüyorum ve bu kumaşımızı ölçtükten sonra bu kumaştan nasıl bir elbise çıkar birkaç proje ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.

 Şanlıurfa bir güneş şehri, milli anlamda ve Allah’ın bize bir lütfu olan güneşi değerlendirmek suretiyle bir yaklaşım belirledik. Proje anlayışı belirledik. Özel sektörün önünü açmak için meclisimiz imar ve şehircilik daire başkanlığımız çok azami derecede hızlı hareket ediyor. Bunun tabii ki bakanlık boyutları var. O enerji ve tabi kaynaklar bakanlığına ait olan bölümler.

Ama biz kendimiz güneşten Şanlıurfa’nın maksimum derecede faydalanması ve güneşe bağlı olarak üretmiş olduğu enerjiyi kendi yatırımında kullana bilmesi için bir proje geliştirdik. Güneşe bağlı sera sistemi, kalkınmalı bir belediyecilik anlayışı ile gidiyoruz. Bu projemiz hazırlandı. Şanlıurfa’da çok uygun olan yerler var. Dolayısıyla biz bunun bir modelini kendi fidanlık alanımızda ve yine ortağı olmuş olduğumuz teknokent bünyesinde şirketlerimiz vasıtasıyla yapacağımız bu modelin verimini 20 ye katladığını çok rahatlıkla matematiksel olarak çiftçimize ve Şanlıurfalı halkımıza göstereceğiz. Her şekliyle işletmeleri kalkındırabilecek tarımla iştigal edecek olan vatandaşlarımıza bir can olabilecek bir proje.”

Karaali jeotermalleri turizme kazandırılacak

Projeler kapsamında Karaali jeotermal yer altı sularının turizme kazandırılacağını söyleyen Başkan çiftçi şöyle konuştu; “Karaali bölgesi jeotermal bir bölge bu bölgenin yer altı sıcak suyunu jeotermal kaynağını doğru ve planlı dağıtılması her parsele ulaştırılması ve yine Karaali ye bakan eteklere taşınmak suretiyle ve buradaki tarıma uygun olmayan araziler in jeotermal turizm alanı olarak turizme kazandırılması için yine bir planlama çalışmamız yürütülüyor.

Buda bir kalkınma projesidir. Orda ki bölgenin kalkınması, jeotermal sera alanlarının genişlettirilmesi ve jeotermal turizm yatırım alanlarının da genişletmek suretiyle bu konuda yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılarında önü bu kararla açılmış oluyor.

Taşı toprağı altın kent

Şanlıurfa’da bazalt taşı ve Şanlıurfa’ya has olan Şanlıurfa taşının bölgede kullanımına ilişkin çalışmalar başlattıklarını belirten Başkan Çiftçi belediyenin bazalt taşı kullanımını yaygın hale getireceğini belirterek şunları söyledi; “Şanlıurfa önemli bir rezerv kaynağına sahip bu kaynak Karacadağ yataklarında bulunan bazalt taşı. Bizler gerek asfalta gerekse yol yapımında ve imalatlarda kullanmak suretiyle bize bağlı olan şirketimizde mucur ocağımızı kurduk. Mucur üretimini gerçekleştiriyoruz. Mucur üretimine bağlı olarak bizim şehir imarında kullanılabilecek tüm imalatta orta refüjden kaldırımlara kadar bazalt taşı üretmeyi Şanlıurfa’nın gündemine getiriyoruz.

Önemi bir sektör Kalıcı yüzyıldan daha fazla süre kalabilecek plaklar devreye girecek. Bu bizim için bir kalkınma projesidir. Çok büyük önem arz eden bir proje, aynı zamanda ilimiz için büyük bir öneme sahip olan Urfa taşı. Urfa taşı ile bizler artık kendi projelerimizi gerek fen işleri dairesi olarak gerekse sosyal tesislerimiz olsun gerekse park bahçelerimiz olsun bazalt ve Urfa taşını kullanma kendi taşımız bölgemizin taşı uzun ömürlü güneşi ve suyu gördüğünde ömrü gittikçe uzayan bu taşları kullanma kararı aldık.”

Baraj kıyısına yazlık sahil evleri yapılacak

Şanlıurfalı vatandaşların yazlık kültürüne önem verdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, bu konuda yatırımların il dışına değil, Şanlıurfa’da kalması için Atatürk baraj gölü sahasında yazlık bir sahil oluşturulacağını söyledi.

Başkan Çiftçi; “Şanlıurfa büyük bir şehir Şanlıurfalı da yazlık kültürü var. Bu yazlık kültürünü 15 gün 20 gün ailesiyle kalabilecek noktada dışarıya yatırımlar yapıyor. Yazlıklar alıyor. Şanlıurfa’ya biz baraj gölü havzasına bakan ve güzel bir şekilde planlanmış Şanlıurfa’nın bu anlamdaki ihtiyacını karşılayabilecek yeni sahil bölgeleri projeleri planlanıyor. Bunu da çok önemsiyoruz. Bu anlamda bu ihtiyacın burada karşılanması lazım bu yatırımın Şanlıurfa da yapılması lazım bunun için proje geliştiriyoruz.

Şanlıurfa gıda OSB kuruldu

Şanlıurfa’ya ait gıdaların üretimi ve işlenmesi konusunda yetersiz kaldığına dikkat çeken Başkan Nihat Çiftçi, Şanlıurfa’da bir gıda OSB’si kurulacağını söyledi. Şanlıurfa’ya has ürünlerin işleneceği bir OSB kurulacağını belirten Başkan çiftçi bu konuda şöyle konuştu; “Bir gıda şehriyiz gıda üretimi önemli gıda üretiminin geliştirilmesi her zaman Şanlıurfalı kardeşlerim konuşuyorlar, Şanlıurfa’nın isotu var. Durum buğdayı var. Tereyağı var, fıstığı var, doğrudur kabul ediyoruz. Bunun geliştirilmesi lazım. Bunun marka haline getirilmesi lazım. Bunların olabilmesi içinde üretim tesislerinin olması gerekli, Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanlığı gıda OSB’yi kurdu. Şanlıurfa valiliğimiz ile birlikte.

Şanlıurfa valimiz gıda OSB’nin başkanı ona vekâlet olarak ta yetki bizde büyükşehir belediye başkanlığında. Bizim amacımız kurulmuş olan bu gıda OSB’de Şanlıurfa’nın tahıl anlamında, gıda anlamında marka olabileceği isotu olsun fıstığı olsun tereyağı olsun peyniri olsun bunu markalaştırabilecek işletmelere kavuşmak. Yer tahsisleri başladı. Plan lama bitti bakanlık izinleri alındı. Altı yapı çalışmaları enerji yatırımları için başladı. Budan yatırımcılara sesleniyorum. Şanlıurfa gerçekten bir imkân şehridir. Fıstığın üretiminin yüzde ellisine yakını Şanlıurfa’da, biz bunu komşu illere götürüp işletmek zorunda değiliz. Dolayısıyla bu ürünü burada katma değeri yüksek olan mamullere döndürmek durumundayız. Ürünlerin altına Şanlıurfa patentini vurup artık dış ve iç piyasaya ihraç etmek durumundayız. Bunu yapabilecek güçteyiz.”

Küçük Esnafa kooperatif desteği

Şanlıurfa’da bulunan ve küçük esnaf olarak adlandırılan marangoz, demir doğrama ve benzeri iş kollarının bir arada bulunacağı bir sanayi sitesi yapım çalışmalarının başladığını ve bitme noktasına geldiğini belirten Başkan Nihat Çiftçi, esnafın kooperatifleşme ile daha sağlıklı bir şekilde çalışacaklarını kaydetti

Çiftçi şöyle devam etti; “Yaklaşık üç yıldır imar ve şehircilik daire başkanlığımız küçük esnaflar için küçük sanayi sitesi dediğimiz bu esnaflarımızın bina altına sıkışmış olan mobilyacılar, demir doğramacılar, pimapenciler matbaacılar, marangozcular birçok alanda 17 kooperatifleştirdik bir araya getirdik ve evren sanayi sitesinin üst tarafında yeni siteler planlandı. Bizim esnaf gruplarımız da kooperatifleri vasıtasıyla bu yerlerde projeye uygun bir şekilde yeni işletmelerini kurdular ve işletmeleri artık açılışa hazır hale geldi. Alt yapıları bitmek üzere, Şanlıurfa’ya 17 adet yeni küçük sanayi sitesi kazandırmanın uğraşı içerisindeyiz. Bu esnafımızın bir çıta büyümesini sağlayacak küçük ölçekteki esnafımızı orta ölçeğe ve daha büyük esnaf olma yolunda ilerlemelerini sağlayacak.

Bayramdan sonra uzmanlarımız tarafından Şanlıurfa nasıl kalkınır, yerelde nasıl kalkınır hangi imkânlarla kalkınır hangi modellerle kalkınır bu modellerin muhatapları kimlerdir. Hangi süre içerisinde bu projeler gerçekleştirilecek ona yönelik bir lansman çalışmamız olacak. Allah hiçbir şehre vermediği imkânları ilimize vermiş.”