Tugay: Terzilik yok oluyor

TAKİP ET

Terzilik mesleği, yaşanan zamlar ve yükselen enflasyondan dolayı kan kaybettiğini söyleyen eski Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tugay, 12 yıllık zorunlu eğitimden sonra çırak bulamadıkları için kendilerinden sonra usta olmayacağını söyledi. BAĞ-KUR priminin yüksek olması ve günlük gelen zamlardan da yakınan Tugay zor günler geçirdiklerini aktardı.

Terziler Odası Eski Başkanı Numan Tugay yabancı uyruklu esnafların vergi ve oda kaydı olmadan çalışması da Terzilerin işini kötü etkilediğini aktarırken, en kısa sürede onları memleketlerine gönderilmesi kanısında olduğunu söyledi.

Terziler Odası eski başkanı Numan Tuğbay, “esnafın en büyük sıkıntısı bağ kur primlerin yükselmesi yaşanan zamlar ve yükselen enflasyon gerçekten esnafın belini bükmüş durumda. Eskiden 100 TL olan kumaşlar şu anda 300 TL olmuş. Kumaş 100 lira olduğu zaman bizim kar miktarımız daha fazlaydı. Şu anda çıraklar artık yetişmiyor. Terzilik mesleği yavaş yavaş tarihe karışıyor” dedi.

BEKÇİLERİN GÖREVİ NE?

Son zamanlarda Hanlar Bölgesinde yaşanan hırsızlık olaylarının çoğaldığını aktaran Başkan Tugay gece bekçilerinin ne iş yaptığını merak ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Nur Pasajında bulunan iki terzi dükkânına hırsızların girdiğini ve bekçilerin ihmalkarlığı yüzünden iki dükkanda dikilmiş elbiselerin çalındığını aktardı.

Başkan Tugay “Son zamanlarda yaşanan hırsızlıklarda canımızı baya yaktı. Geçenlerde Nur Pasajında iki tane terzinin dükkanı soyuldu. Fevzi Abak ve  Mustafa Karademir isimli esnaflarımızın terzi dükkanında dikilmiş bütün elbiseleri hırsızlar girmiş çalıp gitmiş. Kumaşı götürmemiş ama dikilmiş elbiseleri götürmüşler. Adamlar hem üzüldüler hem mahcup oldular müşterilerine. Ben buradan yetkililere sesleniyorum. Bu gece bekçilerin görevi ne? Bu hanlar bölgesine araç girmiyor. Araç girse polis arkadaşlar gelir girerler.  Araç girmediği için bekçilerin mutlak süratle burayı korumaları gerekiyor. Araç girmeyen yelerlerde hırsızlık had safhada buralarda onun için yetkililerden ricam bekçileri uyarmalarıdır” ifadelerini kullandı.

İNŞALLAH BARIŞ OLUR SURİYELER GİDER

Terzilik meslek grubunda birçok yabancı uyruklu esnafın vergisiz ve ruhsatsız çalıştığını aktaran Başkan Tugay, “Bizim meslek grubunda Urfa’da birçok Suriyeli terzi var. Bunların maliyesi yok, bunların oda kaydı yok, bunların belediye açılış ruhsatı yok. Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir vekilim dokunulmazlığı bunların dokunulmazlığından daha çabuk kalkıyor. Kimse karışmıyor onlara ne vergi, ne belediye, ben 150 TL’ye diktiğim bir elbiseyi onlar 40-50 TL’ye dikiyorlar. Vergi yok odaya aidat yok. Adamların bağ-kuru yok. Nasıl olsa hangi kuruma gitseler bütün kapılar açılıyor. İnşallah barış olur onları memleketlerine çiçeklerle yollarız. Esnafın işini birazda kesen onlar. Urfa’da bütün esnaflarda çalışan Suriyeli kardeşlerimiz var. Tamam biz Ensar’ız  ama canımız çıktı vallahi” dedi.

Haber Mehmet KIRVAR

Terzilik mesleği Terziler Federasyonu Numan Tugay