Turan: Ayakkabı, tekstil ve aşçılık meslek liselerini açacağız

TAKİP ET

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Şanlıurfa'daki meslek liselerinin ağını genişlettiklerini belirtti. Turan,"Tekstil üzerine bir meslek lisesi açmak istiyoruz. Bir tane de ayakkabıcılık üzerine bir meslek lisesi açacağız. Ayrıca Aşçılık alanı ile ilgili bir lise açacağız."dedi.

Urfa Değişim Gazetesi'nin bu haftaki konuğu İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan oldu. Turan, Şanlıurfa'da eğitim alanında yürütülen çalışmalar ve planlamalara yönelik bilgi verdi. 

EĞİTİM KAMPÜSLERİ İLE SON DURUM NEDİR ?

"Eğitim kampüsleri çalışmasına en kısa sürede başlayacağız. Eğitim kampüslerinden birini Siverek, Haliliye ve Eyyübiye'ye yapacağız. Kampüslerde neler var? Her kampüsümüzde 5-10 lise bulunuyor. Sosyal donatı alanları bulunuyor. En az 2-3 tane kız ve erkek öğrenciler için pansiyonlar bulunuyor. Tam bir üniversite kampusü gibi. Üniversite kampüsünün küçültülmüş hali. Şanlıurfa'nın merkezinin kurtuluşu eğitim kampüslerinde. Şehir merkezinde çok ciddi bir nüfus yoğunluğu bulunuyor. ilk ve ortaokulları şehir merkezinin içerisinde bölmek istiyoruz. Boşaltımız liseleri ilk ve ortaokullar arasında değerlendirmek istiyoruz. ilk ve ortaokul öğrencisini bulunduğu yerde okutmamız gerekiyor. Yatırım anlamında hiçbir sıkıntımız yok. İyi bir planlama yapmamız gerekiyor."

MESLEK LİSELERİNİN SON DURUMU NEDİR?

"Şanlıurfa’nın kurtuluşu mesleki eğitiminden geçer. Şanlıurfa’daki mesleki eğitimi en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Mesleki eğitimi inşallah Valimiz in’de desteği ile yüzde 60’lara çıkarmak istiyoruz. Şanlıurfa’nın kurtuluşu mesleki eğitiminde, buna ben inanıyorum buna sizinde inanmasını istiyoruz. Akademik Liselerimizin oranı şuan yüzde 70’lerde meslek liselerimizde yüzde 30 civarında. Bizim hızlı bir şekilde akademik liselerin sayısını azaltmamız ve meslek liselerinin sayısını arttırmamız lazım. Ama meslek liselerini de öğrencilerimizi hemen meslek sahibi yapabilecek meslek liseleri oluşturmalıyız. İhtisaslaşmış okulları açmalıyız. Yani Şanlıurfa’nın sanayisi anlamında neye ihtiyacı var onu şuan tespit ediyoruz bununla beraber meslek liseleri ve dalından alanlar açmaktayız"

EĞİTİMDEKİ PROBLEMLERİ ÇÖZMEK ADINA NELER YAPIYORSUNUZ ?

"Hitap ettiğimiz kesim bizden ne beklediği önemli bizim için’ Şuanda yaklaşık 3 aydan beridir bir tarama yaptık. Mezun olan öğrencilerimiz üzerinde, okuyan öğrencilerimiz üzerinde velilerimiz okul müdürlerimiz ve eğitim ile ilgili bütün paydaşlarımızla yüz yüze anketlerle bir araştırma yapıyoruz. Bu araştırmada ki amacımız şu biz müfredatı uyguluyoruz, elimizdeki genelgelerle kanunlarla milli eğitim yönetiyoruz. Ama bizim hitap ettiğimiz kesim bizden ne bekliyorlar. Biz belki meyve suyu vermek istiyoruz ama onların belki suya ihtiyacı var. Bu alanda problemlerimiz neler, sorunlarımız neler tespiti noktasında bütün paydaşlarımızla anket yapıldı. Bu konuda herkesten görüş aldık, bu görüşleri şuanda bu konu ile ilgili problemleri alıp inceliyoruz.” ifadelerini kullandı. ‘Farklı birkaç tane okul açmayı düşünüyoruz’ Önümüzdeki sezon Şanlıurfa’da farklı birkaç tane okul açmayı düşündüklerini söyleyen Turan,“Bir tane Uluslar arası İmam Hatip Lisesi açıyoruz. Suruç yolunda içinde Arap Ülkelerinde gelen öğrencilerin ve Suriyeli öğrencilerimizi seçilerek okuduğu ve İngilizce, Türkçe ve Arapça eğitim veren Uluslar arası İmam Hatip Lisesi açmayı düşünüyoruz. 3 tane meslek lisesi açmak istiyoruz ama bu meslek liseleri tamamen ihtisaslaşmış ve çok özel meslek liseleri olması lazımdır. Bir tanesi aşçılık meslek lisesi açmak istiyoruz sadece aşçılık üzerine açmak istiyoruz"

MESLEK LİSELERİNE YÖNELİK NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ?

"Bir tane sadece ayakkabıcılık üzerine bir meslek lisesi açacağız. Çünkü sanayide OSB’de bakıyoruz çok büyük firmalar çok büyük fabrikalarını ve yatırımlarını buraya yapıyorlar. Burada 2000 kişinin çalışabileceği ayakkabı fabrikalarını açıyorlar. Ama biz ayakkabı ile ilgili okul yok. Bununla ilgili meslek lisesi yok.” şeklinde konuştu. ‘Tekstil okulu açmayı düşünüyoruz’ Bir tane de tekstil üzerine okul açmayı planladıklarını belirten Turan, “Bir tanede inşallah tekstil üzerine bir meslek lisesi açmak istiyoruz. Bu okulda hem iplik hem de tekstil ikisi beraber olacak. Eğer tekstilde başarılı olabilirsek onu da mesleki eğitim Genel Müdürümüzle görüşüp Uluslararası bir tekstil lisesi açmak istiyoruz. Yani yabancı öğrencilerine gelebileceği İngilizce eğitim veren böyle Fen Lisesi kalitesinde bir tekstil lisesi açmak istiyoruz"

ŞANLIURFA'NIN EĞİTİM BAŞARI DURUMU NEDİR?

"Şanlıurfa’nın kurtuluşu mesleki eğitiminden geçer. Mesleki eğitimi inşallah Valimiz in’de desteği ile yüzde 60’lara çıkarmak istiyoruz. Şanlıurfa’nın kurtuluşu mesleki eğitiminde, buna ben inanıyorum buna sizinde inanmasını istiyoruz. Akademik Liselerimizin oranı şuan yüzde 70’lerde meslek liselerimizde yüzde 30 civarında. Bizim hızlı bir şekilde akademik liselerin sayısını azaltmamız ve meslek liselerinin sayısını arttırmamız lazım. Ama meslek liselerini de öğrencilerimizi hemen meslek sahibi yapabilecek meslek liseleri oluşturmalıyız. İhtisaslaşmış okulları açmalıyız. Yani Şanlıurfa’nın sanayisi anlamında neye ihtiyacı var onu şuan tespit ediyoruz bununla beraber meslek liseleri ve dalından alanlar açmaktayız"

RÖPORTAJ : ZEKİ ALTUNDAĞ