Turizm Meslek Lisesi, turistleri ağırlayacak!

TAKİP ET

Şanlıurfa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi idari kadrosu, öğretmen ve öğrencileri 2019 Göbeklitepe yılına hazırlanıyor. Öğrenciler şimdiden meslek dersleri üzerinde sıkı bir tempoyla çalışmalarına başladı.

Şanlıurfa'da bulunan birçok turizm işletmesinin yanı sıra 2019 Göbeklitepe Yılının önemine dikkat çeken Şanlıurfa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Göbeklitepe aracılığıyla Şanlıurfa’nın dünya genelinde tanınması açısından son derece önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Turistler lisenin otelini de kullanabilecek

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Canbek, Şanlıurfa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin tamamen kendi imkânları ile eğitim verdiğini ve uygulamalı otelinin 90 yatak kapasitesi ile turistleri ağırlamayı beklediğinin altını çizdi.



Meslek liselerinin adeta bir fabrika gibi çalıştığını ve hizmet alan değil, tamamen hizmet veren birer kuruluş haline geldiğini ve meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin ise usta sıfatıyla kendi işlerinin patronu olduğuna dikkat çeken İbrahim Canbek, velilerin öğrencilerini meslek liselerine gönderme konusunda ısrarlı hareket ettiklerinin altını çizdi.



Canbek, "Meslek liseleri artık daha modern ve çağdaş eğitim sistemi ve daha donanımlı okullarda modern çağın gereksinimleri ile eğitim görmekteler. Bu çerçevede Şanlıurfa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisemizde bu imkanlara sahip bir okulumuz öğrencileri okumanın yanı sıra iş konusunda almış oldukları eğitimler ile hem para kazanmaktalar hem de yurt içi ve yurt dışında staj yapabilme imkanına kavuşmuş oluyorlar. Özellikle turizm alanında birçok öğrencimiz kendi işlerini kurabilmenin yanı sıra birçok seçkin turizm iş alanında da iş başı yapabilme olanağına sahip oluyorlar.” dedi. 

Kırmiç: Taşımalı okulların yemek ihtiyacını karşılıyoruz

Okulun adeta bir yemek fabrikası gibi çalıştığını ve taşımalı eğitim yapılan kırsal mahallelerde bulunan okulların öğlen yemeği ihtiyacını tek başına karşıladığını söyleyen Şanlıurfa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Müslüm Hakan Kırmiç yaptığı açıklamada, "Okulumuz Şanlıurfa’nın tek Turizm Meslek Lisesi olup yiyecek, içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri olmak üzere iki alanda faaliyet göstermektedir. Okulumuzda 375 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Okulumuz 17 bin metrekare açık alan 6 bin 500 metrekare kapalı alana sahip kampus niteliğinde bir okuldur. Okulumuzda 180 öğrenci kapasiteli kız öğrenci pansiyonu, 30 oda 90 yatak kapasiteli bir uygulama oteli, 15 derslik, 6 adet uygulama atölyesi bulunmaktadır. Okulumuzda öğrenci ve öğretmenlerimizin katkılarıyla uygulamalı mutfak atölyesinde her gün taşımalı öğrenciler için 2 bin 500 kişilik yemek hazırlanmaktadır. Bu süreçte öğrencilerimiz de aktif bir şekilde görev almaktadır. Okulumuz öğrencileri beceri eğitimlerini, Nisan ayından itibaren ülkemizin gözde turizm bölgesi olan Antalya’nın en gözde otellerinde yapmaktadırlar. Ayrıca öğrencilerimiz mezun olduklarında iş bulma sıkıntısı yaşamamaktadırlar. Okulumuz  ‘Hayata Atılmanın En Kısa Yolu Meslek Lisesinden Geçer’  düsturunu yansıtan bir kurumdur. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı programı çerçevesi öğretim programında öğrencilere, alan/dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra öğrencinin yeniliğe, değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.” dedi.



Aşçıbaşı Ustaları Yetişiyor

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçevesinde öğretim programında okulda verilen derslerden bahseden Müdür Kırmiç, “Okulumuzda verilen derslerimizde Aşçılık, Pasta ve Tatlı Yapımı, Servis dalları yer almaktadır. Bu doğrultuda yiyecek içecek hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye mesleki gelişim, temel yiyecek üretimi, servis hazırlıkları, mesleki yabancı dil ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra, Aşçılık dalında mutfak uygulamaları, Türk mutfağı yemekleri, hamur ürünleri, tatlı yapım teknikleri, açık büfe, Pasta ve Tatlı Yapımı dalında temel hamur teknikleri, Servis dalında yiyecek servisi, konuk masasında servis, yemek gruplarının servisi, içecek servisi, ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.



Konaklama ve seyahat hizmetleri alanı

90 yatak kapasiteli uygulama otelinde öğrencilerin otelcilik konusunda almış olduğu eğitimler ile gençlerin gelecekteki iş hayatlarına daha iyi bir şekilde hazırlandıklarını dile getiren Müdür Kırmiç, otelin aynı zamanda Şanlıurfa turizmine de hizmet verdiğinin altını çizdi.

'Öğrencilerimize beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir'

Kırmiç, okulun konaklama ve seyahat hizmetleri konusunda verdiği bilgilerde, “Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı ile öğrencilere, alan dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra öğrencinin yeniliğe, değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programında, Ön Büro, Kat Hizmetleri ve Operasyon dalları yer almaktadır. Bu doğrultuda Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye mesleki gelişim, konuk ilişkileri, ön büro hizmetleri, kat hizmetleri, seyahat acenteciliği hizmetleri, genel turizm ve mesleki yabancı dil ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra, ön büro dalında, konuk giriş çıkış işlemleri, ön büroda rezervasyon, konaklamada bilgisayar, ön büroda vardiya işlemleri, konaklamada istatistikî raporlar, ön büroda muhasebe işlemleri, turizmde dosyalama ve arşivleme, çalışma hayatı, Kat Hizmetleri dalında; oda hazırlığı, gün içi hizmetler, konaklamada bilgisayar, periyodik hizmetler, çamaşırhane işlemleri, turizmde dosyalama ve arşivleme, çalışma hayatı, Operasyon dalında,tur operasyonu, Türkiye’nin turistik merkezleri, Anadolu kültürü, bilgisayarda acente paket programları, acentede istatistikî raporlar, turizmde dosyalama ve arşivleme, çalışma hayatı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir." diye konuştu.



"Meslek öğretmenlerimizin hazırlamış olduğu Avrupa Birliği Projelerine katılım sağlanarak, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrencilerimize işbaşı beceri eğitimleri verilmesi sağlanmıştır." diyen Müslüm Hakan Kırmiç, "Mezun olan öğrencilerimiz turizmin çeşitli kademelerinde yönetici ve ara eleman olarak çalışmaktadırlar." şeklinde konuştu.