Turizm yolundaki köprüden tehlike sesleri

TAKİP ET

Tarih ve turizmde en önemli konumda olan Tarım Müzesine giden yolda bulunan köprü, tehlike saçıyor. En işlek yollardan biri olan Suruç ve Bozova ilçelerini birbirine bağlayan yolun altındaki köprünün betonu çürüdü, demirler betonun dışına çıktı.

2019 Göbeklitepe Yılı olması nedeniyle Şanlıurfa'ya 2 milyon turistin geleceği hedeflendi. Bu vesileyle Bozova ilçesine bağlı Büyükhan Mahallesi'nde bulunan Çarmelik Kervansarayı da turizme kazandırılmak üzere en büyük tarım müzesi konumuna getirildi. Ancak turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Tarım Müzesine giden yolda bulunan köprü, çökme tehlikesiyle karşı karşıya geldi.



Beton çürüdü, demirler dışarı çıktı

Suruç-Bozova ilçelerini birbirine bağlayan ve sıklıkla kullanılan yolun altında bulunan köprünün betonu çürüyerek dökülmüş durumda. Köprüyü ayakta tutan demirler ise betondan çıkarken, köprünün çürüdüğü ve artık yükü kaldıramayacağı da gözle görülür hale geldi. Bu nedenle çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalan köprünün durumu, çevredeki vatandaşların da endişe etmesine neden oluyor.



Köprünün betonu yükü kaldıramıyor

Bölgede bulunan Karaköprü ilçesine bağlı Överler Kırsal Mahallesi girişinde bulunan ve sel sularının geçmesi için yapılan köprünün betonu, çürüyerek araçların yükünü kaldıramaz duruma geldi. İçindeki demirlerin dışarı çıktığı ve betonun çürüyerek döküldüğü köprü, sıklıkla kullanılmasının yanı sıra ağır iş makinelerin de geçiş noktasında bulunuyor. Birçok aracın geçiş noktasında olan köprüden onlarca tonluk yük taşıyan iş makineleri de geçiyor. Ağır yüklü araçların da buradan geçmesi tehlikeyi daha da artırıyor.



Turizm mekanına giden yola yakışmıyor

Bozova-Suruç ilçeleri arasında bulunan yol, daha önce bu kadar işlek olmazken, Şanlıurfa'nın turizm hedefini büyütmesi, burada Çarmelik Kervansarayın turizme kazandırılması ve önemli turizm merkezlerinin bu yol üzerinde bulunması bu yolu işlek hale getirdi. Ancak turizmin önemli mekanlarına gitmek için kullanılan bu yol hem dar, hem bozuk hem de tehlikeli olması kente yakışmıyor. Bunun yanı sıra söz konusu alanda bulunan köprünün hali ise meydana gelebilecek faciaya da davetiye çıkarıyor.



Yetkililerin buna kayıtsız kalmaması gerekir

Överler Mahallesi girişinde bulunan köprü ile ilgili yetkililere çağrı yapan vatandaşlar, "Bu köprü uzun zamandan beri yapılmış. Ancak son zamanlarda bu köprüyü ayakta tutan demirlerin çürüdüğünü gördük. Bununla birlikte köprünün betonu da çürümüş ve dökülmüş durumda. Bu yolu iş makineleri de sıklıkla kullanıyor. Normal şartlarda bu köprünün üzerinden ağır tonajlı araçların geçmemesi lazım. Ama geçiş güzergahlarında yer almasından dolayı çok fazla kullanılıyor. Bu da oluşabilecek tehlikelere davetiye çıkarıyor. Bu nedenle yetkililerin bu köprüyü bir an önce yıkarak yeniden yapmaları gerekiyor." şeklinde ifade ettiler.

Murat Doğan / Urfa Değişim Gazetesi

 

suruç bozova haberler son dakika çürüyen yol Şanlıurfa