Turizmciler 2021 yılından umutlu

TAKİP ET

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen turizm sektörü 2020 yılında yakalayamadıkları hedeflerini 2021 yılında yakalamayı hedefliyor.

Gerek tarihi yapılarıyla olsun gerek doğal güzellikleriyle olsun birçok turistin ilgi noktasında bulunan Şanlıurfa, 2020’de başlayan pandemi nedeniyle turizm durma noktasına geldi. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle birlikte Şanlıurfa’da turizm patlaması yaşandı. Aynı zamanda Göbeklitepe’nin Unesco’nun kalıcı listelerine girmesiyle dünyada ses getirmeye başladı.

Tarihi ve kültürel zenginliğinin yanında gastronomi şehri olma yolunda atılan adımlar Şanlıurfa için turizmde patlama yılı olması bekleniyor. Şubat ayının aşının çıkması ile beraber koronavirüsün etkisini iyice kaybetmesi bekleniyor.

 Unesco’nun geçici listesinde yer alan Balıklıgöl ve ismi peygamberler şehri olarak anılan Şanlıurfa, aynı zamanda İslam turizmi için önemli bir noktada bulunuyor. Turizmde atılan adımlar ve konaklama sayısının artırılması için ilimizde yapılan çalışmalarla turizmde bir canlanma olacağına söyleyen Türkiye seyahat Acenteleri GAP Bölge temsili kurulu Başkanı yardımcısı Ali Canbek, 2021 yılından umutlu olduklarını kaydetti.


Turizm sektörü pandeminden etkilendi
Türkiye seyahat Acenteleri GAP Bölge temsili kurulu Başkanı Yardımcısı Ali Canbek, Turizm’deki gelişmeleri ve pandemi de geçirilen zorlu süreç hakkında açıklamalarda bulundu. “Malumunuz Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 yılı Göbeklitepe yılı olarak ilan edildi. Urfa Turizm açısından (83) tesise sahip yaklaşık 1 milyon 100 bin yatak kapasiteli konaklama sayısına ulaştı. 2020 yılında daha çok turist katılımı bekliyorduk maalesef pandemiden dolayı turizm Urfa’da en alt seviye indi. Bununla birlikte birçok meslektaşımız otel sahipleri, acente sahipleri, oldukça zor günler geçirmekteler.  Pandemiden en çok etkilenen sektör turizm sektörü oldu diyebiliriz.” dedi.

“Umutlarımızı 2021 yılına bağladık”
Sayın Cumhurbaşkanımızın, belirttiği gibi Bahar ayına kadar aşıların bulunması ve hayata geçmesiyle bir nevi salgının azalması ve pandeminin son bulmasını umduklarını söyleyen Canbek, “Urfa’da 2021 yılında bir turizm patlaması beklentisi içerisindeyiz.  Çünkü 2020 yılı için beklediğimiz organizasyonlarımız, beklediğimiz gruplarımız, askıya alındı. Pandeminin ortadan kalkmasıyla Urfa’da inanılmaz bir turizm potansiyeli yaşanacaktır. Çünkü Urfa bir tarih kenti, turizm kenti, inanç turizm kenti insanların ilgisi oldukça fazla. 2020 de beklentilerimizi 2021 bağladık diyebiliriz.”

“Urfa tarih ve kültür şehridir”
“ İnsanlığın ilk başlangıç noktası olarak bilinen Göbeklitepe şehrimizde bulunuyor ve buna birde Karahantepe eklendi” diyerek sözlerini aktarmaya devam eden Canbek, “Göbeklitepe de balon uçuşları gerçekleşmeye başladı. Şehrimizde UNESCO listesinde kalıcı olarak yer edinmiş Göbeklitepe ve geçici listede olan Balıklıgöl bulunuyor. Hiç bir şehirde UNESCO listesinde 2 tane tarihi yapı yok, bu anlamda oldukça şanslı ve zengin bir tarihi mirasa sahipsiz. Bu anlamda bir turistin bir günde gezisini bittiremeyeceği kadar göreceği çok yer var. Halfeti, Harran, Siverek ve Takoran Vadisini ilave edecek olursak 3-4 günlük sürede ancak bir gezi tamamlanabilir. Bu da turizm açısından her şekilde bizlere katkı sağlayacaktır.  Gastronomi bildiğiniz gibi Harran’da kuruldu Urfa merkezde kurulacak yakın zaman da bununla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Gelen yerli yabancı turisti tarihe doyuracak ve tarihi kültürel açıdan beklentilerin çok daha fazlasıyla özerinde diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Konaklama sayısını arttırdık”
Canbek, “Çevre illerde konaklama neden yapılıyor soruları vardı. Urfa’da yeteri kadar konaklama kapasitemiz olmadığı için başka ilerde konaklama yapmak zorunda kalındı.  Şu anda dediğim gibi kapasitemiz 3 katına çıkardık. Artık böyle bir problemimiz olmadığı için turistler rahatlıkla burada kalabilecekler. Yapılan çalışmalarla gerek otel sayımız olsun gerek yeni yapılan konuk evleri olsun yatak geceleme konusunda hiç bir sıkıntımız kalmadı. Bizler pandeminin bitmesi ve sezonun açılmasını büyük bir umutla beklemekteyiz.”   

“2019 yılında ciddi tanıtımlar yapıldı”
Canbek sözlerine son verirken tanıtım konusunda son yıllarda büyük bir atak gerçekleştiğine vurgu yaparak, “2019 yılında özellikle EMITT fuarında ciddi anlamda Valiliğimiz olsun, belediyemiz olsun, kültür turizm müdürlüğümüz olsun,  tanıtım gayreti içerisine girdi ve olumlu sonuçlarda elde ettiler. Eksiklerimiz var ama eskiye göre, biraz daha yol kat ettiğimizi düşünüyoruz. Tabi bunda yerel medyamızın katkısı oldukça fazla oldu. Turizm açısından belediyemiz tarafından çeşitli çalışmalar yapılıyor. Kızılay Meydanı ve turizm yolunun Eyüp sabır makamının Balıklıgöl bağlantısıyla turizm yolu açılıyor. Bu anlamda büyük çalışmalar yapılmakta çeşitli restorasyonlar yapılmaktadır” dedi