Turizmdeki kaymağı yine başkasına mı kaptıracağız!

TAKİP ET

Göbeklitepe sayesinde turizm hedefini büyüten Şanlıurfa, önceki yıl konaklama ve ulaşım sorunu nedeniyle turizmdeki kaymağı çevre illere kaptırmıştı. Geçen yıldan bu yana konaklama ile ilgili ciddi bir hazırlık yapılmazken, bu sezon da rezervasyonların doluluk oranına ulaştığı belirtildi. Ancak konaklama ve ulaşımda halen sorunun yaşanması, bu yıl da turizmin kaymağının çevre illere kayacağını gösteriyor.

Tarihin başlangıcı olan Göbeklitepe’nin Şanlıurfa’da bulunması ve 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi Şanlıurfa’nın dünya genelinde dikkat çekmesine ve turizm sektöründe büyük bir fırsat yakalamasını sağladı. Bu nedenle 2019 yılında 2 milyon turistin Şanlıurfa’da konaklayacağı hedeflendi. Ancak hem konaklamanın yetersiz olması hem de uçak seferlerinde sorunların yaşanması, turistlerin daha çok günü birlik geziler düzenlemelerini tercih etmelerine neden oldu.

 

Şanlıurfa’nın turizm kaymağını daha çok Gaziantep yedi

Bölgeyi ziyaret eden turistlerin daha çok tercih ettiği sorunsuz konaklama ve rahat ulaşım imkanları oldu. Şanlıurfa’da yatak kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle kentte yer bulamayan turistler, konaklamak için çevre illeri tercih etti. Öte yandan uçak seferlerinde birçok bölgeye direkt uçuşların olmaması da turizmde Şanlıurfa’nın tercih edilmemesine neden oldu. Ulaşım imkanları bakımından daha Şanlıurfa’dan daha fazla avantajlı olan Gaziantep, daha fazla turist çekerek turizm kaymağını daha çok yemiş oldu. 

 

Şimdiden rezervasyonlar doluluk oranına ulaştı

Turizm sezonunun yaklaşmasıyla gözler yine Şanlıurfa’ya çevrildi. Turizm işletmecileri Şanlıurfa’da bahar döneminde rezervasyonların yüzde 100’e ulaştığını belirtti. Bu nedenle turistlere rezervasyonsuz gelmemeleri uyarısı yapıldı. Haziran ayına kadar yoğunluğun devam edeceğine dikkat çekilirken, Nisan ayında ise hiçbir otelde yer kalmadığı belirtildi.

 

Konaklama ve ulaşım sorunu halen çözüme kavuşturulmadı

Otellerin ve yatak kapasitelerinin yetersizliği, geçtiğimiz yıl turizmde yaşanan hareketlilikte kendini gösterdi. Turizmdeki hareketliliğe hazırlıksız yakalanan Şanlıurfa’da konaklama sorununun giderilmesi için çalışmaların hızlandırılacağı belirtildi. Ancak yeni bir turizm sezonunu karşılayan kentte yapılan çalışmalar bir elin parmak sayısını geçmeyecek şekilde oldu. En fazla 2-3 tarihi Urfa evi restore edilerek butik otel için kazandırıldı. Restore edilerek otele dönüştürülecek birçok ev için halen çalışmalar hızlandırılmadı. Bu durum ise yatak kapasitesinin bu sezon da gerektiği kadar artırılmadığını gösterdi.

Öte yandan Şanlıurfa’dan bazı turizm bölgelerine direkt uçak seferlerinin konulması talepleri de yerine getirilmemiş durumda. Birçok bölgeye direkt uçuş olmamasına rağmen mevcut olan seferler de azaltıldı. Bu durum ise turizm için dezavantaja neden oluyor. Tepkilere rağmen uçak seferlerinde halen bir düzenleme yapılmadı.

 

Turizmin kaymağı yine başkasına gidecek gibi!

Turizmde sektöründe kente yönelik en büyük avantaj turistlerin kentte konaklaması olarak görülüyor. Ancak Şanlıurfa’da konaklama ve uçak seferlerinin yaşanması turistlerin günü birlik ziyaretleri tercih etmelerine neden oldu. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa’ya gelen turistler çevre illerde konaklanırken, bu yıl da Şanlıurfa’da kayda değer bir gelişme yaşanmadı. Bu nedenle 2020 yılı turizm sezonunda da kente gelen turistlerin günü birlik geziler düzenleyecekleri, konaklama ve ulaşım için çevre illere gideceği öngörülüyor. Bu durum ise bu yıl da Şanlıurfa’nın turizm kaymağının çevre illere kayacağını gösteriyor.

 

Tanıtım bu şekildeyken turistlerin Şanlıurfa’yı tercih etmeleri için bir gerekçe yok!

Sadece Göbeklitepe değil, turizm sektörüne cevap verecek nitelikte Şanlıurfa birçok değere sahip. Ancak Gaziantep tarafından bu değerlerin tanıtılması Şanlıurfa’yı gölgede bırakıyor. Öyle ki Gaziantep dizilerde veya başka yollarla Göbeklitepe’nin tanıtımını yaparken, Halfeti ilçesini ise kendilerine daha yakın göstermeye çalışıyor. Bu nedenle Gaziantep’te daha fazla imkana sahip olan turistlerin Şanlıurfa’yı tercih etmeleri için hiçbir neden kalmıyor.

 

Murat Doğan / Urfa Değişim

konaklama ve uçak seferleri göbeklitepe Şanlıurfa turizm işletmecileri