'Türkiye bu kadar ucuz olmamalı!'

TAKİP ET

Turizm gelirlerinin artması yönünde önerilerde bulunan Turizm Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, ülkemize gelen turistlerden ayak bastı ücretinin alınmasının daha iyi bir gelir olacağının altını çizdi.

Türkiye'nin 2023 turizm hedeflerinde 75 milyon turist beklenirken, turizmde ülke olarak gelirin daha yüksek seviyeye çıkarılması için Turizm Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, önerilerde bulundu. Gelirin turistlerden ayak bastı ücretinin alınması gerektiğini belirten Doğan, "Turizmde rakamlar yukarı yönde olumlu bir tablo çiziyor. Ülkemiz bu olumlu tabloyu avantaja dönüştürebilir. Rakamların arttığı ve 40 milyon turist rakamını geçeceğimiz böyle bir dönemde ekonomiye olumlu katkılar sağlamak amacı ile her bir turist için 20 Euro ayak bastı ücreti almalıyız. Böyle bir hamle ekonomimize en düşük ihtimal ile 1 milyar dolar katkı sağlar.” dedi.

 

'Türkiye bu kadar ucuz olmamalı'

"Avrupa’nın ve Rusya’nın büyük tur operatörlerinden Türkiye talebinin sürekli arttığı bilgilerini alıyoruz." diyen Mehmet Ferman Doğan, "Her ne kadar bu büyük operatörler 'Kick Back' adı altında otellere ödedikleri rakamlarda kesintiler yapsa da ülke olarak alınacak ayak bastı ücreti ile bu zararı giderebiliriz. Turisti ülkende ağırla, kaliteli otellerde konaklat, en iyi denizi, tertemiz doğayı, zengin kültürü ve tarihi sun, yetmedi, her şey dahil hizmet sun, üstüne tanıtım fonuna, operatöre reklam payı ödeyerek gelirini düşür. Ama ayak bastı ücreti alma! Türkiye bu kadar ucuz olmamalı." diye konuştu.

 

Önemli turizm ülkeleri de bu ücreti alıyor

Önemli, turizm ülkelerinin de ayak bastı ücreti aldıklarının altını çizen Doğan, "Ayak bastı ücreti ile elde edilecek 1 milyar Dolarlık gelir, ekonomiye olumlu etki yaratacağı gibi, turizm alt yapı yatırımlarında ve yurt dışı tanıtımda da kullanılabilir. Böylelikle ülkemizin turizm imkanlarından en uygun fiyatlar ile yararlanan turistlerin destinasyonlara katkısı sağlanmış olur. Dünyanın en çok turist alan ülkesi Fransa’da geceleme vergisi bir asırdır mevcut. Her bir geceleme için kişi başı 0,50 Sent ile 3 Euro arasında konaklama vergisi ödenmesi gerekiyor. Hollanda, turistlerden 1-3,5 Euro günlük kişi başı vergi alıyor. Dünyanın gözde ve en pahalı turizm ülkelerinden İsviçre, geceleme başı 1- 2,5 Euro vergi alıyor. Önemli turizm ülkeleri İspanya, İtalya hatta ABD bile Avrupalılardan ayak bastı ücreti alıyorken, Türkiye niçin almasın! Özellikle Akdeniz çanağındaki birçok rakip ülke, ayak bastı ücreti talep ederken, oldukça çok talep gören Türkiye’nin özellikle bu talebi gelire dönüştürememesi büyük talihsizlik olur." ifadelerini kullandı.

Turizm Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, "Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 75 Milyon turist ve 65 Milyar USD gelir hedefi var. İşler iyi giderken, kazanmanın ve gelirlerimizi arttırmanın en kolay ve ulaşılabilir yolu ayak bastı ücreti almaktır. Bu ücreti almaya başladığımızda, turizm gelirleri artacak ve cari açık dengesine olumlu yansıyacaktır. Buradan gelecek gelir istendiği taktirde tanıtım fonuna ya da alt yapı yatırımlarına aktarılabilir. Bununla birlikte Türkiye ucuz tatil ülkesi algısı yıkılabilir. Destinasyonlardaki ve otellerdeki hizmet kalitesi iyileştirilebilir. Sen turist olarak ülkeye git, ülkenin turistik nimetlerinden istediğin gibi yararlan. Fakat sadece kaldığın oteli, yiyeceği, içeceği öde. Bu akla mantığa ters. Tanıtım fonuna ödenecek rakamları tartışa duralım, benim önerim; gelen turistlerin ayak bastı ücreti ile kültürel deformasyona uğrayan ve kalabalık turist yığınlarına hizmet sunan destinasyonların maliyet yükünün turistler tarafından yüklenilmesidir. Ancak bu yapıldığı taktirde turizmden daha çok gelir elde edebilir ve kaliteli hizmet sunabiliriz. Sonuç itibari ile ayak bastı ücreti ile her şekilde Türkiye kazanacak, ekonomik iyileşme sağlanacak, milyarlarca Euro ek gelir sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.

 Mehmet Küçük / Urfa Değişim

Önemli turizm ülkeleri de bu ücreti alıyor ürkiye bu kadar ucuz olmamalı! turizm danışmanı mehmet ferman doğan