'Türkiye, çölleşmenin ilk başlayacağı ülkeler arasında'

TAKİP ET

Dünya Su Günü dolayısıyla harcanan suyun oranı ile ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, tüketilen suyun 7 kat artış gösterdiğini ve Türkiye'nin önlem almaması durumunda Avrupa'da çölleşmenin ilk başlayacağı ülkeler arasında olacağına dikkat çekti.

Dünyada her geçen gün nüfusun artmasına karşın kullanılan su miktarı da hızla azalıyor. Bu nedenle birçok ülke su kullanımının azaltılması için tedbirler alıyor. Ancak tedbirlerin daha fazla artırılmaması durumunda birçok ülkenin çölleşme ile karşı karşıya kalacağı öngörülürken, Avrupa’da çölleşmenin ilk başlayacağı ülkelerin başında da Türkiye geliyor. 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, su kullanımına yönelik açıklamalarda bulundu.

 

‘Tüketilen su miktarı 7 kat arttı’

Su tüketiminin 7 kat daha fazla arttığına dikkat çeken Melik, “20. Yüzyılda insan nüfusu 3 kat artmasına karşın tüketilen su miktarı 7 kat artış göstermiştir. Tüm bu değerler su kaynaklarını bilinçli ve etkin kullanmaya yönelik önlemler almamız gerektiğinin bir göstergesidir. Suyun plansız, verimsiz ve aşırı kullanılması, su kirlenmesi ve su kaçakları en büyük sorundur. Tarımsal sulamanın kontrolsüz olması, tüketim çılgınlığı, küresel iklim değişikliği ve insanların su tüketim alışkanlıkları su kaynaklarının tüketilmesinin nedenidir. Su kaynaklarının korunması için öncelikle insanların su hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

 



‘Türkiye önlem almazsa, çölleşmede ilk ülkeler arasında olacak’

Türkiye’nin önlem almaması durumunda büyük çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirten Abdullah Melik, “Türkiye su zengini bir ülke değildir; aksine, yılda kişi başına düşen 1615 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su azlığı çeken ülkeler arasındadır. 2030 yılına kadar nüfusun 100 milyona çıkacağı ve yılda kişi başına düşen suyun 1125 metreküp olacağı öngörülmektedir. BM Çevre Programı’nın (UNEP) tahminlerine göre Türkiye önlem alınmazsa Avrupa’da çölleşmenin ilk başlayacağı ülkeler arasındadır.” diye konuştu.

 

‘Vahşi sulamaya son vermemiz şarttır’

Türkiye’nin birçok bölgesinde su sorununun yaşandığını vurgulayan Başkan Melik, “Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde su sorunu görülmeye başlanmıştır. İşlenebilen 19 milyon hektar tarım arazisinin 3 milyon hektarı yağışların azlığı nedeniyle her yıl nadasa bırakılmaktadır. Ülkemizde sulamaya açılan alanların büyük bir kısmında da hala geleneksel yüzey sulama yöntemleri uygulanmaktadır. Salma, tava ve karık sulama yöntemleriyle sulanan alanlarda su kaynakları etkin kullanılmamaktadır. Yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız. Tabi bunun yanında tarımsal sulamada enerji maliyetlerinize düşürmeliyiz. Vahşi sulama dediğimiz yüzey sulama metotlarına son vermemiz şarttır. Tarım alanlarında su kullanımını azaltmak için bitki ve toprak su istekleri göz önüne alınarak uygun sulama teknolojisi kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.   

 

‘Tatlı su kaynakları yüzde 0,3’tür’

Suya alınan talebin yüzde 55 artacağının öngörüldüğüne değinen Melik, “Dünyanın yüzde 70. 9’u sularla kaplıdır. Bunun yüzde 97’si tuzlu sudur, yüzde 2.7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece yüzde 0,3’tür. 2050 yıllına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü günde yaklaşık 22 litre suyun insanların temel kullanım ve temizlik ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor. Türkiye’de kişi başı günlük ortalama su miktarı ise 217 litre. Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin sulama, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda kullanılıyor. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1430 metreküpe indi. Bu rakam bizi su azlığı çeken ülkeler sınıfına ekliyor.” sözlerine yer verdi.



Urfa Değişim

‘türkiye çölleşmenin ilk başlayacağı ülkeler arasında’ ‘tüketilen su miktarı 7 kat arttı’ ‘türkiye önlem almazsa çölleşmede ilk ülkeler arasında olacak’ 22 mart dünya su günü su tüketiminin 7 kat daha fazla arttığı