Üç dilden aşıya davet

TAKİP ET

Şanlıurfa 'da mobil aşı ekipleri, kümbet evleri ile meşhur Harran'da Türkçe, Arapça ve Kürtçe anonslar yaparak vatandaşları aşıya davet ettiler.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü covid 19 aşısı olmayan vatandaşların aşı olabilmeleri için mobil aşı uygulamasını sürdürüyor. Şanlıurfa’da 3 ayrı noktada kurulan Turkovac 3. faz aşı uygulama merkezinden aşı yapılıyor.

Viranşehir, Halfeti, Siverek ve Tarihi Harran ilçesinde giden aşı ekibi bölgede Türkçe, Kürtçe ve Arapça anonslar yaparak vatandaşları aşıya davet etti. Risk haritasında kırmızıdan turuncu kategoriye çıkan Şanlıurfa'da aşılama oranında istenilen seviyeye çıkmak için çaba sarf eden ekipler, mahallede bulunan camilerden 3 dilde (Türkçe, Kürtçe, Arapça) anonslar yaparak halkı bilgilendiriyorlar.

Harran’ın  “Küçük Minare, Büyüktürbe, Göktaş, Gögeç, Şuayıpşehri mahallelerine giden ekipler, aşı konusunda halkı bilgilendirerek, aşı olmaları konusunda ikna çalışmaları yaptılar.

“TURUNCUDAN MAVİYE DOĞRU YOL ALMAK İSTİYORUZ”
Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm “Bildiğiniz özere uzun bir süredir Şanlıurfa kırmızı kategoride yer almakta. Bizlerde sağlık çalışanları olarak biran önce kırmızı kategoriden, yukarı maviye doğru yürümek istiyoruz. Bununla ilgili sahada hakikaten ciddi bir uğraş var. 44 mobil ekibimiz dâhil olmak özere, toplama da 260 nokta da şuanda, aşı uygulamakta. Bu konuda yeteri sayıda aşımız, yeteri sayıda personelimiz mevcut ama buna rağmen, istediğimiz sayıya ulaştığımızı söyleyemeyiz. Aşı oranları düşük olan kırsal mahallelerimizi tespit ediyoruz ben dâhil olmak özere hizmet başkanlarımız, tüm idarecilerimiz, buralarda görev alıyorlar ve buralara gidiyorlar. Bir gün önceden kaymakamlarımız özerinden muhtarlarımızla irtibata geçiyoruz, köyün uygun bir noktasında köy halkını topluyorlar bizde, gün içerisinde sabahın erken saatlerinde akşamın geç saatlerine kadar, orada aşı için gelen vatandaşlarımızı aşılıyoruz. “şeklinde konuştu.

“AŞI TAKVİMİNE UYULMASA TÜM EMEKLER BOŞA GİDER”
Gülüm “Bu şekilde ciddi sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim; bazı köylerde tahminimizin özerinde oranlara ulaştık. Harran’a gittiğimiz küçük minare kırsal mahallemizde 6’ncı kere gittiğimiz mahallemizde, aşı oranları bitene kadar aşıları tamamlanana kadar bunu yapmamız gerekiyor, bilindiği gibi aşı takvimine uyulma zorunluluğu da var ve aralarda ki, süreleri kaçırmadan aşıları önerilen şekilde takvimde sarkıtmadan tamamlanması gerekiyor. Yoksa yapılan bu kadar emeğin boşa gitme riski de var. Şükür şuanda ilimiz de kovit günlük vaka sayısı bizim sağlık hizmet sunumumuzu etkileyecek boyuta değil.  Kasım ayın sonun da ve Aralık ayların başında muhtemelen bir salgın riski var, önce ki deneyimlerimizden yola çıkarak bunu söylüyorum. Bu tabi bizleri ürkütüyor düşük aşı oranları bu tür salgınlarda, bu tür pik sayıların sayılarında, ciddi ve yüksek bedeller ödeyen şehirler oluyorlar. Biz bunu Temmuz aylarında gördük;  bu şehir hakikaten ağır bedeller ödedi. Aynı duruma düşmek istemiyoruz Aşı oranlarımızı artırmada ki amacımız, gayretimiz çabamız bundan kaynaklanmakta.

“ANONSLARIN AŞIYA CİDDİ BİR ETKİSİ VAR”
Biz bu kırsal mahallerimize ilçelerimize gitmeye devam edeceğiz, bu oranlar mavi olana kadar. Bulundukları yerde Arapça konuşuluyorsa Arapça anonslar yapılıyor, Kürtçe ağırlıklı konuşulan bir köyse Kürtçe, anonslar yapılıyor. Hem bizim seyyar UMKE aracımızda hem de camiden imamlarımız tarafından anonslar yapılıyor bunlarında ciddi bir etkisi ve katkısı var.

“TURKOVAC BELLİ SAYIYA ULAŞIRSA KULLANIM HIZI ARTACAK”
Bilindiği özere Şanlıurfa turkovac üçüncü faz çalışmalarında 48 merkezden biri, bunu bizde burada yürütüyoruz. Biraz daha bu konuda sayılarımızın yüksek olmasını arzu ederiz. Sayılarımız fena değil ama daha yüksek olmasını arzu ederiz, bunun önemi şu sayılar beli bir noktada olursa aşının kullanıma sunulma hızı artacak ve buna da ihtiyacımız var. Yerli aşımıza ihtiyacımız var bunu biran önce tamamlamamız da fayda var. Bunu mutlulukla söyleyebilirim çevre illerden de Mardin’den Adıyaman’dan bu çalışmamamıza katılan vatandaşlarımız var. Burada açtığımız 3 nokta var, aşı uygulama merkezimiz de standartlar gereği bu şekilde açıldılar. Burada da inşallah aşılar tamamlanınca biran önce yerli aşımıza kavuşacağız.”ifadelerinde bulundu.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim