Ücretsiz izinler işçilere eski mesleklerini hatırlattı

TAKİP ET

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında yoğunluğun yaşandığı işyerleri kapatılınca Şanlıurfa'da da binlerce işçi ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldı. İşçiler ise çıraklık dönemlerinde öğrendikleri mesleklere yöneldiler. Şanlıurfa'da daha önce çalıştırılacak işçi bulunmayan mesleklere talep son günlerde oldukça yoğun hale geldi.

Şanlıurfa’da işsizlik oranları birçok ilden daha yüksek olmasına rağmen bazı meslek gruplarında işçi bulmak oldukça zor hale gelmişti. Çıraklık döneminde öğrenilen birçok mesleğin devamlılığı sürdürülemezken, işçiler son günlerde terk ettikleri mesleklerini aramaya başladı. Ancak daha önce işçi bulamayan meslekler de işsiz kalanlara umut olamadı.

 

Birçok meslek grubu işçi bulamıyordu

Şanlıurfa’da başta fırıncılık olmak üzere lokanta, terzi gibi mesleklerin yanı sıra birçok atölye işletmesi çalıştırmak için işçi bulamıyordu. Genelde vatandaşlar ustalık gerektiren bu mesleklere çocuklarını çırak olarak göndermesine rağmen, bu meslekler toplum tarafından devam ettirilmesi fazla tercih edilmiyor. Bu nedenle işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen bu mesleklerde kalifiyeli eleman bulunamıyordu.

 

Yorucu olmayan ve düzenli maaşı olan mesleklere yönelme oluyor

Normal şartlarda çırak yetiştirilmesine rağmen kalifiyeli işçi bulamayan meslekler, toplum tarafından düzenli maaşı olmayan ve yorucu meslekler olarak biliniyor. Bu nedenle elinde mesleği bulunan işçiler de çıraklık döneminden beri elde ettiği mesleği sürdürmeyi değil, düzenli maaşı olan ve yorucu olmayan işleri tercih etmelerine neden oluyor. Bu işletmeler fabrikalar, turizm sektörü, hizmet sektörü gibi alanlar olurken, elde bilezik konumunda olan meslekler de zamanla unutuluyor.

 

Zor günde mesleklerini hatırladılar

Genel olarak öğrendikleri mesleklerini yorucu bulan ve bu nedenle daha rahat olan işleri yapmayı tercih eden binlerce işçi, koronavirüs tedbirleri kapsamında işyerlerinin kapanmasıyla ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldı. Bu kez çalışmadığı için ücret alamayan işçiler, bu zor günlerde terk ettikleri yorucu mesleklerini hatırladılar. Ancak talebin fazla olduğu bu mesleklerde de umut bulamadılar.

 

Esnaflar zor günlerde mesleklerini hatırlayanları samimi bulmadı

Koronavirüs nedeniyle kapatılmayan işyerlerine yoğun talep olunca geçici bir süreyle kendi mesleklerini yapmak isteyen işçiler de burada umduklarını bulamadı. Esnaflar da zor günlerde geçici olarak mesleklerini yapmak isteyen işçileri samimi bulmadıklarından dolayı önceliği bu meslekleri sürekli yapanlara veriyorlar. Öyle ki çırak olarak yetiştirilen işçilerin mesleklerini yapmadıklarını daha rahat işleri tercih ettiklerini belirten esnaflar, bu işçileri işe almaları durumunda daha sonra tekrar mesleklerini bırakacaklarını, bu nedenle önceliği sürekli bu meslekte kalanlara verdiklerini belirtiyorlar.  

 

Tercih edilmeyen bazı meslekler de parladı

Birçok iş kolunun kapatılması sonucu toplumda tercih edilmeyen meslekler de parladı. Hurdacılık, hamallık, kağıt toplama gibi işlere de talep arttı. İnşaat sektörü de en fazla tercih edilen iş kolu oldu. Ancak bu alanda da çalışmaların yavaşlaması geçici iş arayanların beklentisini karşılayamadı.



Konu ile ilgili sosyal medyada bir açıklama yapan Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz, “Koronavirüs krizi ekonomik olarak toplumun tüm kesimini etkiledi. Bir tarafta sağlık diğer tarafta açlık. Bir beldede insanlar açlıktan ölürse orada yaşayanların hepsi mesuldür. Öyleyse hepimizin hayati öneme haiz görev ve yükümlülükleri var. Bir hurdacı dostum işsiz kalan insanların gelip “Çöp arabası ver, çöp konteynırlarından eşya toplayayım evimi geçindireyim diyenlerin sayısında müthiş artış oldu” diyor. Çöp toplamak parlayan meslek olmuşsa eyvah eyvah. Biz yerdekiler birbirimize merhamet edersek, semadan merhamet görürüz. Gün paylaşma günü.” ifadelerine yer verdi.



Murat Doğan / Urfa Değişim

Ücretsiz izinler işçilere eski mesleklerini hatırlattı birçok meslek grubu işçi bulamıyordu zor günde mesleklerini hatırladılar esnaflar zor günlerde mesleklerini hatırlayanları samimi bulmadı tercih edilmeyen bazı meslekler de parladı