Üfleme cam sanatı meraklılarını bekliyor

TAKİP ET

Yapımı oldukça zor olan üfleme sanatı Barutçu Hanı'nda pazarlaması yapılıyor. Görüntüsüyle görenleri hayran bırakan cam üfleme ürünleri meraklılarını bekliyor.

Geçmişi çok eskiye dayanan üfleme cam sanatı, birbirinden farklı formlara sokularak  birbirinden güzel objeler oluşturularak yapılan üfleme cam sanatı süs malzemesi ve mutfak malzemesi olarak kullanılıyor.

Cam üfleme sanatı, bugün de halen devam eden ve oldukça ilgi gören bir sanat. Geçmiş zamanlar da teknoloji bu kadar gelişmiş olmadığı için bu sanatı yapmak biraz daha zordu ancak günümüzde birçok insan hobi olarak cam üfleme sanatıyla ilgileniyor.

Cam Bin 500 derecede çözülüyor
Cam, 1300-1500 derece sıcaklarda çözülür bir maddedir. Fırından alınırken içi boş bir çubuk kullanılarak, bu çubuğun uç kısmından biraz üflenir ve soğuması için bırakılır ve daha sonra farklı aletlerle şekil verilerek bir objeye dönüştürülür. Üfleme işlemi esnasında çubuğu sürekli döndürmek gerekir.

Camın renklenmesi ise cam üfleme işlemi sırasında cam boyaları kullanarak istenilen renkte camlar oluşturulabilir. Üfleme sırasında kalıp kullanılarak daha pratik ve farklı şekiller yapılabilir. Cama farklı şekiller vermek için camın sıcak olması ve erimiş haldeki cam, olması gerekir daha sonra kalıplara dökülerek fırına atılabilir. Bu şekilde büyük cam objeler meydana gelir.

Tarihi Barutçu Hanı’nda cam üfleme sanatı ürünlerinin satışını yapan Ali Haydar Kara, “Üfleme cam sanatı, geçmiş dönemlerdeki ustaların yetiştirdikleri çıraklardan oluşan ustalarımız mevcut tabi sayıları az olacak derecede. Fabrikasyon olmayan tamamen el yapımı yüzde yüz olan sanatsal çalışmalar bunlar lokumluk, şekerlik, kolonyalık ve dekoratif amaçlı konsol setleri çeyizlik gibi ürünler satışını burada yapıyoruz.” dedi.


“Şanlıurfa’ya yeni bir sanat kazandırdık”
Cam üfleme sanatı ürünlerini ilk olarak kendilerinin satmaya başladıklarını söyleyen esnaf Kara, “Urfa’da biz bu işi yapmaya başladık ve şehrimize de yeni bir sanat kazandırmışta olduk. Burada tarihi Barutçu Hanında tamamı genç girişimcilerden oluşan bir çarşımız var. Buralarda tespihçi, parfümcü, gümüşçü, yöresel şal, eşarp ürünlerin satışı yapılıyor. Yerli yabancı turistlere ürünlerin tanıtımını ve satışını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kapsamlı olarak ilk biz faaliyet veriyoruz”
Cam üfleme sanatı ürünlerini kapsamlı bir şekilde kendilerinin sattığını söyleyen Kara, “Bizim yaptığımız araştırmalar neticesinde şuana kadar cam üfleme sanatıyla ilgili ciddi anlamda bir girişim bulunulmamış. İlk girişimciler olarak biz açtık. Daha önce mağazalar içinde birkaç ürün getirip satışını yapılıyordu. İlk defa bu sanat üzerine kapsamlı iş yapan yer biziz”


“Özel sipariş üzerine çalışmıyoruz”
Pandemi nedeniyle özel sipariş almadıklarını belirten Kara, “Elimizdeki ürünlerin satışıyla ilgileniyoruz.  Pandeminin bitmesiyle özel sipariş ve daha kapsamlı çalışacağız. Yaklaşık 3 aylık bir süredir Barutçu Hanı açıldı. Bizde bu süre zarfında burayı açtık. Yerli ve yabancı turistlerimizin elbette ilgisi var. Yapım aşaması hakkında turistlere bilgi veriyoruz. Beklediğimiz ilgiyi pandemi yüzünden göremedik” dedi.

“Sosyal medyada satışını yapıyoruz”
Sosyal medya üzerinden hem tanıtımını hem satışını yaptıklarını belirten Kara, sözlerini şöyle tamamladı, “Cam üfleme sanatını merak edenler gelip görebilirler. Her zaman yardımcı olmak için buradayız. Gelmek isteyen herkesi Barutçu Hanına bekliyoruz. Şu şekilde bir sloganımız var tarihe dokunun ve tarihe dokunmanız içinde, Barutçu Hanına gelmenizi gerekiyoruz.”