Umuda yolculuk ediyorlar

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bulunan ve kapatılması kararlaştırılan çadır kentte bulunan Suriyeliler, umut yolculuğuna çıkmaya başladı. Burada kalan Suriyeliler, çadır kentin kapatılması kararının alınmasıyla başka illere çalışmak için yola çıktı.

500 bin Suriyelinin yaşadığı Şanlıurfa, İstanbul'dan sonra en fazla Suriyeli barındıran ikinci kent konumunda bulunuyor. Suriyelilerin birçoğu yerleşim alanlarında yaşarken, bir kısmı da çadır kentlerde bulunuyor. Ancak 7 yılı aşkın bir süredir bulunan çadır kentler yavaş yavaş boşaltılıyor.







Daha önce Şanlıurfa'da bulunan ve 5 bin Suriyeli barındıran Viranşehir çadır kenti, 22 bin sığınmacıyı barındıran Akçakale ilçesinde bulunan Süleyman Şah çadır kenti boşaltılırken, şimdi de en büyük çadır kent olan ve 35 bin sığınmacı barındıran Suruç Çadır kenti boşaltılıyor. Suriye'nin Kobani kentinden IŞİD Terör Örgütünün zulmünden kaçarak, Türkiye'nin en büyük Suruç çadır kentine gelen Suriyeliler ise kapatılacak olan çadır kentten başka yerlere göç etmeye başladı. 21 Haziran'a kadar Suruç çadır kentte hiçbir Suriyeli kalmayacak.







Mevsimlik tarım işçiliği yapmak için başka illere gidiyorlar

Yıllardır Suruç ilçesinde bulunan 35 bin kişilik çadır kentte kalan Suriyelilerin en fazla çalıştığı alanlar tarım arazileri oluyor. Suruç çadır kentinden çıkan Suriyeliler, Şanlıurfa'nın yanı sıra çoğunlukla İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Polatlı, Konya gibi illere gidiyor.







Göç eden Suriyelilere maddi destek sağlanacak

Çadır kentin kapanması ile göç eden sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti tarafından maddi destek sağlandı. Ev kiralarının devlet tarafından ödenecek olan Suriyelilere kişi başı toplamda bin 700 TL civarında destek sağlanacak.







Kamyonetlerle göç ediyorlar

Suruç ilçesinden başka illere çalışmaya giden Suriyeliler eşyalarını kamyonetlere yükleyerek umut yolculuğuna çıktılar. Kendilerine verilen talimat doğrultusunda çadır kentten çıkmak zorunda olduklarını belirten Suriyeliler, "4 yıldır bu kamptayız. Yetkililer tarafından kampı boşaltmamız için bizlere talimat geldi. Biz de bu durumda başka illere giderek çalışacağız. Herkesin bir yerde işi var ve herkes farklı bir bölgeye çalışmaya gidecek. Bu nedenle devlet tarafından bize maddi destek sağlanacak. Birçoğumuz mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz. Bir daha buraya dönmeyi düşünmüyoruz." ifadelerini kullandılar. 







Aktif olan çadır kentler de kapatılacak

Suruç çadır kenti, 21 Haziran'a kadar tamamen kapatılacakken, Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve yaklaşık 20 bin Suriyeli sığınmacı barındıran Telhamut çadır kentinin ise önümüzdeki aylarda boşaltılması bekleniyor. Harran ilçesinde bulunan konteynır kentin ise ne zaman kapatılacağı henüz bilinmiyor.











 



Haber: Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

umuda yolculuk ediyorlar Şanlıurfa ın suruç ilçesinde bulunan ve kapatılması kararlaştırılan çadır kent suriyeliler umut yolculuğuna çıkmaya başladı viranşehir çadır kenti akçakale ilçesinde bulunan süleyman Şah çadır kenti türkiye in en büyük suruç çadı