"UNESCO Müzik Şehri"

TAKİP ET

UNESCO yaratıcı şehirler ağına Müzik dalında Şanlıurfa'nın Türküleri, Folkloru, Kültürel zenginliği ve sıra geceleriyle 'UNESCO Müzik Şehri' adıyla üye olması dünya kültürüne yeni bir soluk getirecek.

Güzelhan Kazancı Bedih (Yoluk), Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses gibi birçok sanatçıyı bağrından çıkaran Şanlıurfa, ‘’UNESCO Müzik Şehri’’  listesine aday oldu. Müzik Şehri Şanlıurfa sloganı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin müzik envanterinin  ‘’UNESCO Müzik Şehri’’ listesine alınması için yapılan başvuru kabul edildi.

Tarih ve kültür şehri Şanlıurfa, aynı zamanda bağrından çıkan birçok sanatçı ile ön planda yer alıyor. Yöresel müziği, Gazelleri ve türküleri ile müzikal zenginliğini tüm dünyaya duyurmak amacıyla yapılan çalışmalarda Şanlıurfa, Müzik alanında ‘’UNESCO Müzik Şehri’’ listesine aday oldu.

Göbeklitepe'nin ardından Lirinin tatlı ezgileriyle canlıları etkisi altına alan mitolojik ozan Orpheus ile Şanlıurfa; Türküleri, Folkloru, Kültürel zenginliği ve sıra geceleriyle UNESCO yaratıcı şehirler ağına Müzik dalında üye olmasıyla birlikte dünya kültürüne yeni bir soluk getirecek.

Sıra Gecelerinin 2010 Yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kabul edilmesi, 2015 yılında Aşık Sefai (Mehmet Acet) UNESCO "Yaşayan İnsan Hazineleri "Ödülüne layık görülmesi ve 40 sıra gecesi ekibi ile birlikte Şanlıurfa ‘’UNESCO Müzik Şehri’’ listesine alındı.

Şanlıurfa’nın ‘’UNESCO Müzik Şehri’ geçici listesine alınmasının kendilerini mutlu ettiğini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa’nın Müzik yapısının neolitik çağlara dayandığını söyledi.

MİLLATTAN ÖNCEKİ DÖNEMLERE UZANIYOR
Başkan Beyazgül, ‘’Müzik tarihinin insanlık tarihiyle birlikte olageldiği bilimsel bir gerçektir. Şanlıurfa’da müzik ile ilgili ilk bulgular milattan önceki dönemlere kadar uzanır. Urfa’da bulunan birçok mozaikte müzik icrasını temsil eden motiflere rastlanmıştır. Müzik ve şiirle özdeşleştirilen, ozan ORFİES’in vahşi hayvanları ehlileştiren mozaiğinin de Urfa'da bulunması müziğin en köklü ve eski diyarının Urfa olduğunun göstergesidir. Neolitik çağlardan beri müzik şehri olan Şanlıurfa; Türküleri, Folkloru ve Kültürel zenginliği ile “UNESCO Müzik Şehri” unvanını almayı hak ediyor.

Şanlıurfa’da musikinin gelişmiş olduğunu müzik kültürünün de Urfa’dan Dünya’ya yayıldığı birçok bulguda karşımıza çıkıyor.  Şanlıurfa müzik kültürünün en önemli öğesi, 2010 Yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine Kabul Edilmiş olan Sıra Geceleridir. Öte yandan 2016 yılında UNESCO tarafından verilen Yaşayan İnsan Hazineleri ödülü ile birlikte,  müzik müzeleri ve dünyaca tanınan sanatçıları ile Şanlıurfa müzik diyarıdır. Yerel müzisyenlerin bir araya geldiği ve yerel eserlerin hep beraber söylendiği "halk konservatuarı" niteliğindeki sıra geceleri, usta-çırak geleneği içerisinde müziğin icra edildiği meşk ortamlarıdır. Müziğe ilgi duyan gençler, ustaları dinleyerek müzik bilgisi ve terbiyesini bu gecelerde alırlar. Kulaklar eğitilir, eller eğitilir ve diller eğitilir geceler boyu; gelenek ve zarafet öğretilir dededen toruna. Tarihten gelen bir hazine değerindeki kültür ve müziğimizi tüm insanlıkla paylaşmak hedefiyle yola çıktık, UNESCO yaratıcı şehirler ağına üyeliğiyle bunu geliştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Göbeklitepe'nin ardından Şanlıurfa’nın UNESCO yaratıcı şehirler ağına Müzik dalında üye olmasıyla birlikte dünya kültürüne yeni bir soluk getireceğimize inanıyorum’’ dedi.

“800’E YAKIN ÜYEMİZ VAR”
Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Şanlıurfa Temsilcisi Sanatçı Tekin Tatar:" Sıra gecesi denince tabiki Şanlıurfa akla gelir Federasyona bağlı 800'e yakın üyemiz var bunlar 400 üyemiz 40 sıra gecesi  ortamı ile Urfa kültürünü ve müziğini Türkiye'nin tüm illerine tanıtıyor. Şanlıurfa’mız bir müzik kenti bir müzik diyarı UNESCO'nun tescillenmesi ile birlikte bu sefer dünya müziği olacaktır." ifadelerini kullandı

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinelerine ödülü alan Aşık Sefai (Mehmet Acet):" UNESCO 2015 yılında beni aradı sizi kutlarım dediler UNESCO listesinde yer aldınız dediler. Aşıklık ve Zakirlik dalında Türkiye'de Neşat Ertaş ile birlikte 6 kişi bu ödüle layık görüldü". dedi

Şanlıurfa'da 40 yılı aşkın süredir müzik yapımcılığı yapan Mehmet Yağuş:" Urfa 7'den 70'e sanata ve müziği sahiptir. Urfa deyince Türküleriyle, hoyratlarıyla, Gazelleriyle, Dengbejleriyle yani adeta bir deryadır adeta bir mozaiktir."