Ünlü sanatçıyı görenler tanıyamadı!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde dünyaya gelen ve daha sonra babasının geçimini sağlamak için kentten göç ederek Adana'ya giden ünlü aktör Yılmaz Güney'in ölümünden önceki fotoğrafı ortaya çıktı.

Siverekli sanatçının Ağustos 1984'te çekilen bu fotoğrafta, Yılmaz Güney'in oldukça kilo kaybettiği ve saçlarının seyrekleştiği belirgin bir şekilde görüldü.

Fotoğrafın yayımlanması, sanatçının takipçileri arasında büyük bir heyecana neden oldu.

Kızı Elif Güney, bu fotoğrafı sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmasının ardından kısa süre içinde kaldırdı.

Mide kanseri tedavisi gören ünlü yönetmen Yılmaz Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde Fransa'da yaşamını yitirdi.

Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde  hayata gözlerini açtı.

Daha sonra ailesinin geçimini sağlaması için babası Adana’ya göç etti.

 Çocukluğunda pamuk tarlalarında çalışarak geçimini sağladı. Eğitimini Adana’da başlayıp, ilkokul ve ortaokulu orada bitirdi.

Sinema sektörüne adımını, film şirketlerinde bölge temsilciliği yaparak attı. Hukuk eğitimi almak üzere Ankara Üniversitesi'ne kaydolan Güney, bu dönemde Atıf Yılmaz ile tanıştı ve onun desteğiyle film dünyasına ilk adımını attı.

1959 yılında, Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Bu Vatanın Çocukları" ve "Alageyik" filmlerinde senaryo yazarlığı ve oyunculuk yaptı.

Aynı zamanda "Karacaoğlan'ın Karasevdası" filminde yönetmen yardımcısı olarak görev aldı.

Edebiyata olan ilgisiyle de tanınan Güney, yazılarını "Onüç" dergisinde yayımladı ve bir yazısında komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1963 yılında hapisten çıktıktan sonra sinemaya geri döndü ve "Çirkin Kral" filmiyle anılmaya başlandı.

SİVEREKLİ HEMŞERİLERİYLE FİLM ÇEKTİ!

Hapisten çıktıktan sonra film çekmeye devam eden Yılmaz Güney, işçilerin sıkıntılarını ve töreyi anlatan ‘Endişe’ filmini Siverekli hemşeriyle birlikte çekti.

Siverekli Mehmet Kırvar ile olan dostluğuyla bilenen Çirkin Kral, Kırvar’ın Adana’ya çalıştırmaya götürdüğü işçileri ‘Endişe’ filminde oynamasını istedi.

Filmde Elçi Mehmet olarak  rol alan Mehmet Kırvar işçilerinde görüşünü alarak filmde oynama teklifini kabul eder.

Film, kan davasından kurtulmaya çalışan bir pamuk işçisinin hikâyesini anlatır. Cevher ailesiyle birlikte Çukurova’da pamuk tarlalarında çalışan bir işçidir. Kan davası yüzünden düşmanları peşindedir. Kanlıları, Cevher’in önüne iki seçenek koyarlar: Ya kırk beş gün içinde kan bedelini ödeyecek ya da öldürülecektir. Tarlada uzun zamandır çalışan işçiler, çalışma koşullarına karşı birleşerek greve başlar. Birkaç gün greve katılan Cevher kendisine verilen mühletin azalmasıyla yeniden çalışmaya başlar. Bu sırada patronun adamlarından Osman, Cevher’den kızı Beyaz’ı ister. Cevher, yaşlı ve kötü biri olan Osman’ın yüklü miktardaki başlık parasını reddeder. Fakat süre gittikçe azalmaktadır.

"Endişe" filminin Adana çekimleri sırasında yaşanan bir olay neticesinde bir yargıcı öldürmekten dolayı 19 yıl hapse mahkum edildi.

1981 yılında Isparta yarı açık cezaevinden firar ederek yurt dışına kaçtı ve "Yol" filminin kurgusunu yeniden yaparak Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

1983 yılında Türkiye'ye dönme çağrılarına rağmen yurt dışında kalmayı tercih etti ve bu sebeple vatandaşlıktan çıkarıldı.

Yılmaz Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde Paris'te mide kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Yılmaz Güney Kırvar Mehmet Adana Siverek