Unutulan sanatlar yaşatılıyor

TAKİP ET

Rızvaniye Külliyesi'nde unutulmaya yüz tutmuş sanat eserlerinin yeniden hayat bulması ve gelecek nesillere aktarılması için usta öğreticiler tarafından gençlere eğitim veriliyor.

1736 Yılında Rızvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılan külliyede, bugün unutulmaya yüz tutmuş sanatların yeniden hayat bulması ve gelecek nesille aktarılması için usta öğreticiler tarafından eğitimler pandemi öncesine kadar devam ediyor idi. Salgının kalkması ile birlikte bu sanat dallarında eğitimlerin tekrar başlayacağı öğrenildi.

Rızvaniye külliyesi Balıklıgöl’ün kuzey kenarında bulunan cami, 1736 yılında Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırıldı. Mihraba paralel ve üç kubbeli olarak inşa edildi. Caminin doğusunda tek şerefeli bir minare yer alır. Harim giriş kapısı iki renkli malzeme kullanılarak yapıldı.

2017’de restore çalışmaları bitti
2017 yılında restore çalışmaları bitirilen Rızvaniye Külliyesinde Rızvaniye Camii, medrese odaları ve bayan mescidi bulunuyor. “Rızvaniye -  Balıklıklıgöl El Sanatları Külliyesi olarak yeniden hizmet gören külliyede İslami ve Geleneksel el sanatları eğitimleri veriliyor. Covid-19 salgını nedeniyle şu anda gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Turistlerin görsel sanatlara ilgisi ise bir hayli yüksek olduğu biliniyor.

Külliyede birçok sanat dalında eğitim veriliyordu
Halil’ür-Rahman Gölü’nün kuzeyinde bulunan külliye de Hüsn-i Hat, Tezhip, Ebru, Kaligrafi, Filografi, Kalemkâr, Ney, Keçe, Kazaz, Tesbih, Sahaf, Nakkaş-Ressam, Buğday sapıyla hat, Gümüş-Bakır Tombak, Naht (Ahşap oyma), Kürk, Bendir, Kilim Dokuma, Bez Dokuma, Kanaviçe, Bez Bebek ve Takı Tasarımı gibi sanat dallarında pandemi öncesine kadar eğitimler veriliyordu. Salgının artmasıyla birlikte kurslara ara verildi.


Kitap okuyana çay ikram ediliyor
Külliye içerisinde yer alan kütüphane de okumayı sevdirmek ve teşvik etmek adına duvara yapıştırılan ilanda 10 sayfa kitap okuyana çay ikram edileceği belirtiliyor. Kütüphane içerisinde her alanda kitap bulmak mümkün ayrıca bütün dinlere ait kitaplar da yer alıyor.  Diğer taraftan dünya klasikleri, çocuk klasikleri, Türk dil edebiyatı, felsefe, polisiye macera, tarih, bilim, anatomi, kişisel gelişim ve daha birçok alanda ki kitaplar yer alıyor.

Kütüphaneye herkes gidebiliyor
Rızvaniye külliyesinde bulunan kütüphanede sosyal mesafe kurallarına göre dizayn edilen masallarda kitap okuyarak mistik bir ortamda zamanınızı değerlendirebilirsiniz.

Mehmet Küçük / Urfa Değişim