Üretici isyan ediyor, Bakan destek arttı diyor

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden olan Şanlıurfa başta olmak üzere birçok kentte çiftçiler girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiliği bırakma noktasına gelirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre desteğinin büyük ölçüde arttığını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, üreticinin maliyetlere yenik düştüğünü kaydetti.

Türkiye’nin ana geçim kaynaklarından biri olan tarım, hükümet ile çiftçiyi karşı karşıya getiriyor. Çiftçiler artan maliyetlerden şikayet ederken, hükümet cephesi ise çiftçilere gerekli desteği sağladığını belirtiyor.

ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR
Şanlıurfa başta olmak üzere birçok tarım kentinde çiftçiler ya üretimi tamamen durduruyor ya da farklı ürün ekmeye çalışıyor. Daha önce en çok pamuğun yetiştirildiği Şanlıurfa’da artık pamuk yerine alternatif ürünler ekiliyor. Artan maliyetlerin yanı sıra ürün fiyatının düşük olması sebebiyle çiftçiler pamuk ekiminden cayarken, bu durum da gelecek açısından tedirginlik oluşturuyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da bu konuya dikkat çekerek, gübre fiyatlarının sürekli zamlanması nedeniyle çiftçilerin zor durumda kaldığını kaydetti. Gübre fiyatlarında geçen yıl ile bu yılı kıyaslayan Bayraktar, “Üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Diğer gübrelerden amonyum nitrat (yüzde 26) fiyatı aylıkta yüzde 17,9, yıllıkta yüzde 63,4, kompoze gübre (20.20.0) fiyatı ise aylıkta yüzde 16,2 ve yıllıkta yüzde 54,8 arttı” dedi.

PAKDEMİRLİ: GÜBRE DESTEKLERİ ARTTI
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına karşılık Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, gübre desteğinin yüzde yüz oranında arttırıldığını kaydetti. Pakdemirli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Artan gübre fiyatları karşında çiftçilerimizin olumsuz etkilenmemesi ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için mevcut gübre destekleri yüzde yüz artırıldı. Hububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tiritikale) dekara 8 TL olan gübre desteği 16 TL'ye, diğer ürünlerde dekara 4 TL olan gübre desteği 8 TL'ye yükseltildi. Ayrıca organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize ilave olarak dekara 10 TL olan destekleme ödemesi de dekara 20 TL'ye çıkarılmıştır. Gübre desteklerinde yapılan yüzde yüz artış sonrası ödemeler, 2020 yılı üretimini kapsayacak şekilde hesaplanacak ve çiftçimizin kaynağa en fazla ihtiyaç duyduğu bu ilkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır. Artan gidi maliyetleri karşısında çiftçilerimizi koruyacak ve kollayacak, her türlü tedbir uygulamaya geçirilmektedir. Çiftçimiz üretmeye devam ettiği sürece desteklemeye devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

“ARACILAR KAZANIYOR, ÇİFTÇİ KAYBEDİYOR”
Çiftçilerin bir diğer sorunu ise komisyoncular. Çiftçi elindeki ürünü ölü fiyattan satarken, bu ürünü alıp pazarlayan komisyoncular en büyük payı elde ederek, ürünü pahalıya satıyor. Üretici ile tüketici arasındaki mesafede ürün zamlanırken, çiftçiler bu durumdan da şikayet ediyor. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu sorunun giderilmesi için acilen çözüm önerisinin sunulması gerektiğini vurguladı. Gübre fiyatları üzerinden değerlendirme yapan Bayraktar, “Fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazanını spekülasyon yapacak olan aracılar, kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır. Bu sorun sofraya yansımadan acil olarak çözülmelidir. Çiftçimize gerekli destek verilmelidir. Diğer yandan gübre üreticileri ve ithalatçıları da düşen talepten dolayı gelir kaybına uğrayacaklardır. Çok düşük kalan gübre destekleri artırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü artırılmalıdır. Gübre fiyatları artışının, özellikle pandemi sürecinde, artırılması gereken üretimimiz için büyük bir tehdit olduğunun farkına varmalıyız” açıklamasında bulundu.

“ELEKTRİK PARASI EN BÜYÜK DERT”
Çiftçilerin girdi maliyetleri derdinin yanı sıra elektrikle de başları dertte. Sezon boyunca arazisini sulayan çiftçiler, ürünleri sattıktan sonra elektrik borcundan kurtulamıyor. Aldıkları destekleme paralarının da elektrik borcunu kapatmaya yetmediğini belirten çiftçiler, hükümetin elektrik sorununa da çözüm bulmasını istiyor.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim