Üretimde ilk; verimde sonlardayız

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya gelerek bölge pamuk üreticisiyle bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa'nın pamuk üretiminde ilk sırada olduğu ancak verim açısından Iğdır ve Çanakkale'den sonra en düşük il olduğuna dikkat çekti.

Şanlıurfa'da beyaz altın olarak adlandırılan pamuk hasadının başlamasıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Şanlıurfa'da bölge üreticileri ile bir araya geldi. Son zamanlarda maliyetin artmasına karşın fiyatın düşük olmasıyla tepkilerle gündeme gelen pamuk ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, Şanlıurfa ile ilgili de dikkat çekici veriler paylaştı.

 

'Diğer bölgelerde pamuk ekimi azalırken, Şanlıurfa'da arttı'

Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Siirt, Batman ve Şırnak’tan da Ziraat Odası Başkanları Birliklerinin katıldığı hasat töreninde Şanlıurfa ile ilgili açıklamalarda bulunan Şemsi Bayraktar, "Ülkemiz pamuğunun yaklaşık yüzde 40’ının üretildiği, tarımın ilk yapıldığı bölgelerden biri olan, 'bereketli hilal' içinde yer alan Şanlıurfa’da çiftçilerimizin hasat sevincine ve sıkıntısına ortak oluyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, Şanlıurfa, son yıllarda GAP’ın da devreye girmesiyle pamuk üretiminde en ön sıraya yerleşti. Bu bölgemiz, pamuk ekim alanları genişliği bakımından ilk sıradadır. Pamuk ekim alanları, 1995 yılından bu yana diğer bölgelerde azalırken, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yüzde 53 oranında artmıştır. Bölgede geçen yıl, 3 milyon 64 bin dekar alanda pamuk tarımı yapılmıştır. Ülkemizde üretilen pamuğun yüzde 55’i Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilmiştir." diye konuştu.  



 



'Şanlıurfa üretim alanında birinci; verimde sondan üçüncü'

Şanlıurfa ve Güneydoğu bölgesi genelinde pamuk üretiminin fazla olmasına karşın verimin oldukça az olduğunu belirten Bayraktar, "Pamuk üretiminde iller arasında birinciliği alan Şanlıurfa’da, 2 milyon 314 bin dekar alanda pamuk ekilmiş ve 1 milyon 28 bin ton kütlü pamuk elde edilmiştir.  Şanlıurfa, ülkemizde, pamuk ekim alanlarında yüzde 44,6, üretimde ise yüzde 40 pay almaktadır. Buna karşın hem Güneydoğu Anadolu genelinde hem de Şanlıurfa’da pamukta verim ülke ortalamasına göre düşüktür. Kütlü pamukta dekar başına ortalama verimin 496 kilogram olduğu ülkemizde, Şanlıurfa, 444 kilogramlık verimle Iğdır ve çok az pamuk üreten Çanakkale dışında en düşük verime sahiptir. Bu durumu düzeltmek, hem Şanlıurfa’da hem de Güneydoğu Anadolu Bölgemizde pamuk verimini yükseltmek zorundayız. Verim artışı, üretim artışını beraberinde getirir ki ülkemizin pamukta daha fazla üretime ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulursa, bu durum çok önemlidir." ifadelerini kullandı.



 



'Pamuk artsa da ihtiyacı karşılayamıyor'

Ülke genelinde pamuk üretiminin son yıllarda arttığını ancak yine de ihtiyacı karşılayamadığına dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, "1995 yılında ekim alanı 7 milyon 589 bin dekara kadar çıkan pamukta, bu alanlar 2016 yılında 4 milyon 160 bin dekara kadar gerilemişti. Daha sonra verilen desteklerin de etkisiyle yeniden artmaya başlayan ekim alanları, 2018 yılında 5 milyon 186 bin dekara yükseldi. Üretim de ekim alanlarına ve verime göre değişim gösterdi. 1995 yılında 2 milyon 224 bin ton olan kütlü pamuk üretimi, 2009 yılında 1 milyon 725 bin tona kadar geriledikten sonra, 2011 yılında 2 milyon 580 bin ton ile rekor kırdı. Geçen yıl ise 2 milyon 570 bin ton kütlü pamuk ürettik. Bu üretimden 977 bin ton da lif pamuk elde ettik. Yine de ülkemizin ihtiyacı olan pamuğu bir türlü karşılayamıyoruz." şeklinde konuştu.



 



'Önlem alınmazsa, büyük sorunlar kapıda'

Pamuk maliyetinin yüzde 100'ü aştığını ancak buna rağmen fiyatın yüzde 26 oranında gerilediğini sözlerine ekleyen Bayraktar, "Maliyetleri yüzde 100’ü aşan oranlarda artan pamuk karşısında, üreticimiz geçen yılın yüzde 26 altında bir pamuk satış fiyatıyla ne yapacak? Kütlü pamuğun kilogramı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2 lira 75 kuruş, Ege Bölgesinde 3 lira 30 kuruş ile 3 lira 52 kuruş, Çukurova Bölgesi’nde ise 2 lira 80 kuruş ile 3 lira arasında seyretmektedir.  Bu fiyatlarla üreticimiz, geçimini nasıl sağlayacak? Önlem alınmazsa pamuğun artık en önemli ürünlerden biri haline geldiği Güneydoğu Anadolu Bölgemiz de dahil olmak üzere seneye pamuk üretiminde çok büyük sorun yaşanır. Derhal önlem alınmalı ve pamuk üreticisinin tarlada kalması sağlanmalıdır. 2015/2016 üretim döneminde yüzde 49’a kadar gerileyen üretimin tüketimi karşılama oranı, 2018/2019 döneminde yüzde 60’a kadar çıktı. Bu oranın çok daha fazla artırılması, hatta ülke ihtiyacımızın ülke içinden karşılanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bunun başka yolu yoktur. Sadece geçen yıl 752 bin ton lif pamuk ithali için 1,4 milyar dolar döviz ödedik. Ülkemiz 2008-2018 döneminde 14,8 milyar dolar dövizi pamuk ithalatı için harcadı. Bu para ülke çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçilerine katkı sağladı." şeklinde ifade etti.  







Eyyüpoğlu: Üreticilerimiz resmet doğal afetle karşı karşıya kaldı

Pamuğun yüzde 45'inin yetiştirildiği Şanlıurfa'da üreticilerin zor durumda olduğunu söyleyen Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, "Şanlıurfa genelinde 2 milyon 700 bin dönümlük bir alanda pamuk ekimi yapıldı. Türkiye’de yetişen pamuğun yüzde 45’ini Şanlıurfa’mızda yetiştirmekteyiz. Yine Fıstığın yüzde 42’sini de Şanlıurfa'da yetiştirmekteyiz. Geçen yıl aşırı yağışlardan dolayı çiftçilerimiz resmen pamukta bir afet ile karşı karşıya kaldı. Sonrasında devlet 650 kilogramdan desteklemeyi, 500 kilograma düşürdü. Pamuk çiftçimiz çok zor durumda. Mazot, ilaç, gübre ve sulama girdileri bildiğiniz gibi yüzde 80 artış gösterdi. Ayrıca sulama fiyatları da geçen yıla oranla yüzde yüz artış gösterdi. Bu konuları birebir bilenlersiniz. Çoğu zaman çiftçilerimiz haklı olarak bizleri eleştiriyorlar. Fakat değerli çiftçilerimiz, bizler elimizden ne geliyorsa, gece gündüz demeden sizler için durumunuzu bilenler olarak çözümü için çalışıyoruz. İnşallah Genel Başkanımızın da girişimleri ile sesimiz Bakanlıklara gidecektir. Umarım Bakanlık sesimize kulak verir ve güzel bir fiyat açıklaması yapar. Ayrıca buna ek olarak yine güzel bir destekleme açıklaması da bekliyoruz." sözlerine yer verdi.