Üretimin olmayışı esnafı zorluyor

TAKİP ET

Koronavirüs salgını nedeniyle atölye ve fabrikalarda üretim miktarları son yılların en dip seviyelerine indi. Çarşı ve pazarlardaki sakinliğe, yeterince ürün gelmemesi eklenince esnaflar zor günler geçirmeye başladı.

Şanlıurfa’nın her yıl yerli ve yabancı binlerce kişinin alışveriş yaptığı tarihi kapılı çarşıda koronavirüs etkisini göstermeye devam ediyor. Kuyumculardan bakırcılara, halıcılardan giyimcilere onlarca farklı ürünün tüketici ile buluştuğu tarihi mekanda eski yıllar mumla aranıyor. Koronavirüs nedeniyle insanların daha az dışarı çıkması çarşılarda sakinliğe neden oluyor. Son günlerde bu sakinliğe üretimin az olması da eklenince çarşı esnafı kara kara düşündürüyor. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan mağaza sahibi İbrahim Halil Işık ‘’ Bu sene pandemiden önce satışlarımız çok iyiydi. Ancak geçen seneye göre baya düştü. Pandemiden dolayı düğün salonların kapanmasından dolayı, sadece düğün salonların değil, imalatın ithalatın durması her sektöre sekte vurulduğu için bizimde burada satışlarımızı gayet düşürdü. Bindallılar olsun, gelinlikler olsun çeşit olanağı çok, ama gördüğünüz gibi mağazanın içi bomboş, sadece çalışan elaman var müşteri yok. Satış olmayınca ödemelerde yapmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bir esnaf olarak yerlerdeyiz elaman çıkarmamak için direniyorum ve satışlar yarıdan fazla düşünce büyük zorluk yaşıyorum tabi, bu durumu daha fazla nasıl idare edeceğiz inanın bizde bilemiyoruz.’’ dedi.

 

Fiyat değişikliği olmadı

Pandemi sürecinde herhangi bir zam yapmadıklarını dile getiren Halil Işık ‘’Bu durumu fırsata çeviren imalatçılarda oldu, fiyatlar 1’ken 3 oldu. Burada bizim müşterilerimiz için uygun olması cazip geliyor. Fiyatlar uygun olunca satışlarda o kadar çok olur ve maalesef bunu fırsata çeviren insanlarımız vardı. Fiyatlarımız gayet düşük ama buna rağmen maalesef satış yok. Geçen senenin fiyatları üzerinde satış yapıyoruz herhangi bir fiyat artışımız olmadı. İmalatçılar zam yaptı fakat bizler kesinlikle ne abiyelerde ne bindallılarda gelinliklerde zam yapmadık. Geçen sene ki fiyakalarımızdan devam ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

“Yirmi yılda ilk defa”

Salgın sürecine benzer bir durumu daha önce yaşamadıklarını söyleyen Işık ‘’Bu pandemide yaşadıklarımızın bir benzerini asla yaşamadık. Pandemi bizi resmen oturttu, mağazamızı kapattık, bu da bizim aleyhimize oldu. Ne çeklerimizi ödeyebildik ne ödemelerimizi yapabildik, ne bir imalat isteyebildik. Dükkânlarımız doluydu ama müşterilerimiz yoktu dükkanlar müşteriyle dolu olması yerine maalesef ki ürünle doluydu. Pandemiden dolayı insanlar dışarı çıkamıyordu sokağa çıkma yasaklarından dolayı kısıtlamalardan dolayı, biliyorsunuz ki pandemi önlemleri doğrultusunda çarşımız çoğu defa kapatıldı. Bunlardan dolayı müşteri kaybımız baya oldu ve ister istemez satışlara yansıdı’’ dedi.

 

“Borcu borçla kapatmak olmaz”

Devlet tarafından verilen kredi imkanlarının kendilerine yarar sağlamadığını söyleyen Halil Işık ‘’Borcu borçla kapatmanın ne gibi bir avantajı olabilir. Daha çok borç borca katlanınca gene ödeme zorluğu yaşıyoruz. Devletten birtakım beklentilerimiz var sizde görüyorsunuz mağazamız boş mağazanın boş olması bizim zararımıza çeklerimizi ödeyemiyoruz bu konuda devletimizden ekonomik paketler yapılması konusunda desteklerini bekliyoruz’’ dedi.