'Urfa, bir an önce ağaçlandırılmalı'

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın kurak bir bölge olmasıyla beraber küresel ısınma ve iklim değişikliğinden fazla etkilendiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, kuraklığa karşı hazine arazilerinin ağaçlandırılması ve sulama sistemlerinin geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Küresel ısınma nedeniyle kuraklık riski her geçen gün dünyada artıyor. Kurak iklim kuşağında yer alan Şanlıurfa’da her ne kadar ağaçlandırma çalışmaları artsa da artan betonlaşma ve vahşi sulama nedeniyle su kaynakları her geçen gün tükeniyor. Uzmanlar betonlaşmaya karşı ağaçlandırma çalışmalarına davet ederken suyun tasarruflu kullanılması için modern tekniklerin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Dünya’da gün geçtikçe küresel ısınma arttıkça beraberinde sıcakların mevsim normallerin üzerinde seyretmesine neden oluyor. Ayrıca artan nüfus ve tarımsal alanlarda suyun ilkel yöntemlerle kullanılması nedeniyle su kaynakları tükeniyor.

Modern sulama sistemleri kullanılmalı
“Küresel ısınmayı yavaşlatmak adına çeşitli önlemler alınabilmesi için su tasarrufu ve yeşil alanların artmasıyla bir nebzede olsa azaltılabilir” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik “Güneydoğu bölgesi ve Şanlıurfa kurak bir bölge olmasıyla beraber küresel ısınma ve iklim değişikliğinden oldukça fazla etkilenmektedir. Önlenebilir ve alınması gereken önemli bir husus özelikle basınçlı sulama sistemleriyle damlama ve yağmurlama sulama yöntemiyle kuraklığı bir nebze engelleyebiliriz. Bir diğer kuraklığı engelleme yöntemi kuraklığı önleyen çeşitler belirlenmelidir. Tarım alanlarında ise kuraklığa dayanıklı ürünlerin çeşitliliği artırılmalıdır” dedi.

“Şanlıurfa bir an önce ağaçlandırılmalı”
Melik, “Urfa’da maalesef ağaçlandırma alanlarımız yok, yağmurun yağması birazda ekolojik sistemle oluşmaktadır. Örneğin Urfa’nın Fatik dağları, Tek tek dağları biran önce ağaçlandırılmalı. Yine Urfa ile Antep arasında bulunan hazine arazileri bir nebze ağaçlandırılıp, iklim değişikliği engellenebilir. Aksi takdirde Urfa gittikçe daha da kurak bir bölgede yer alacaktır. Bunlar yapılabilinmesi için yetkililere, Valiliğe ve Orman bölge müdürlüğüne iş düşmektedir.  Bununla ilgili seferberlik ilanı yapılmalı. Urfa’daki hazine alanları biran önce ağaçlandırma sahasına dönüştürülmesi gerekiyor, aksi takdirde Urfa bu kuraklığı daha da çok yaşayacaktır. Urfa’nın yeşil alana çok fazla ihtiyacı var, bunun için de daha çok ağaç ekilmeli yeşil alanlar artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Şanlıurfa, su zengini zannediliyor ama değil”
“Bilinen bir yanlış daha var. Herkes zannediyor ki Atatürk Barajından dolayı, Türkiye ve Urfa su zengini bir ülke ama öyle değil”  diyen Melik, “Hem ülke olarak hem de Urfa olarak su fakiriyiz ve bu konuda su tasarrufunu çok iyi yapmalıyız. Aksi takdirde evlerimizde su kullanamaz duruma geleceğiz. Tabi bu da istenilmeyen bir durum.  Diğer bir ana başlığımız sanayide kullanılan atık sular dere yataklarına boşaltılmamalı, bu şekilde boşaltılma olunca, sağlıksız su oluşuyor, bu suyu bitkilerde kullanmıyoruz ve değerlendiremiyoruz. Bu sularda atık sular durumuna geliyor. Yine bu konuda yetkililerin ciddi tedbir ve denetimlerle bu durumu önlemeleri gerekiyor.”

Ağaçlandırma sonbaharda yapılmalıdır
“Ağaçlandırma şu anda yapılabilir ama daha çok sonbaharda ağaç ekimlerin yapılmasından yanayız.  Bundan yaklaşık 2 ay önce yani yağışların başlamadan önce yapılması daha makbul” diyen Başkan Melik, “Yani Sonbahar, İlkbahar ve kışında da ağaçlanma yapılabilir fakat şu anda toprağın çamurlu olması ağaçlandırılma pek istenilmez. Yağışlar başlamadan önce ağaç dikilmeli, çünkü o yağan yağmur ağaçların beslenmesine gelişmesine yardımcı olacak. Tüplü fidanlar her dönemde dikilebilir. 
Tekrar belirtmekte fayda görüyorum. Urfa’nın ağaçlandırmaya ihtiyacı var, kuraklığın giderilmesi için.
Birde arazi sulamaları çok önemli bugün Harran Ovası karık yani vahşi sulama yöntemiyle sulanıyor. Bizim 10 yıl önce yaptığımız bir araştırmaya göre Harran Ovasında bu karıkla yapılan sulama sistemini basınçlı sulama sistemine dönüştürülmesi için (1milyar dolar) para gerekiyor. Bu da Türkiye için çok ciddi bir miktar değil. Bu miktarla karık sulama yani vahşi sulama yerine basınçlı sulamaya dönüştürülebilir ve yağmurlama damlama sistemini geliştirebilir.

“Kar yağışları su depolamasında önemli”
Suyun tasarruflu kullanılması her anlamda önemli, tatlı su havzalarımızı şimdiden depolamamız gerekiyor. Sulara yazın da ihtiyacımız olacak. Çiftçi pamuk ekecek, mısır ekecek ve bu anlamda gene suya ihtiyacımız olacak. Suyun iyi depolanması için kar yağışının etkisi çok fazladır. Çünkü topraktan yavaş yavaş süzülür ve ciddi bir su miktarının depolanmasana katkı sağlar.” diyerek sözlerine son verdi.