Urfa cezaevinde koronavirüs tedbirlerini sordu

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu cezaevinde bir tutuklu ile ailesinin görüşmesinde koronavirüs tedbirlerinin yetersiz olduğunu gösterdiğini iddia ederek, konuyu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 5 açık cezaevinde koronavirüs vakasının bulunduğunu açıklamasının ardından Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa’daki cezaevinin durumunu gündeme getirdi. Konu ile ilgili Meclise soru önergesi veren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “COVID-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, hassasiyetle yaklaşılması gereken en önemli yerlerin başında cezaevleri gelmektedir. Ceza infaz kurumlarından gelen şikâyetlerin yanı sıra Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, cezaevlerinde COVID-19’a bağlı ölümler gerçekleştiği, cezaevlerindeki vakaların içinde infaz memurlarının da yer aldığı belirtilmiştir. Tarafıma ulaşan ihmallere ilişkin şikayetlerden biri ise Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Binici’nin, haftalık telefon görüşmesinde ağabeyi Mukadder Binici'yle olan paylaşımlarıdır.” dedi.

 

22 kişide ateş ve öksürük şüphesi iddiası

22 kişilik koğuşta ateş ve öksürük şüphesi olduğunu iddia eden Milletvekili Sürücü, “Cezaevindeki tutukluların karşı karşıya kaldıkları sorunları aktaran tutuklu Mehmet Binici, ağabeyi Mukadder Binici ile yaptığı telefon görüşmesinde, COVID-19 salgını tehlikesine rağmen cezaevi yönetiminin 30-40 kişilik gardiyan gruplarıyla haftada 2 kez koğuşlarda arama yaptırdığını ve aynı anda 10 gardiyanın odalarda sayım yaptığını, 10 gün önce ise koğuşlarda 2 kişinin kuru öksürük ile birlikte ateşinin çıktığını, sonrasında bu durumun odadaki 22 kişide de görülmeye başladığını, tutukluların koronavirüs salgınının cezaevine bulaştığı kaygısı taşıdıklarını dile getirmiştir. Bu durumun cezaevi idaresine aktarılmasının ardından cezaevi idaresinin COVID-19 tanı testinin yapılması ve karantina uygulaması için Sağlık Bakanlığına başvurmak yerine koronavirüse tedbir olarak 22 kişiye 3 sabun verdiği tarafımıza iletilmiştir. Cezaevlerinin bulaşıcı hastalıkların en hızlı yayılabileceği yerlerin başında geldiği biliniyorken, bu noktada infaz yasasına ilişkin birtakım düzenlemeler dahi yapılırken, Şanlıurfa Cezaevi'nde bir an önce ciddiyetle önlemlerin alınması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Milletvekili Sürücü, Bakan Abdulhamit Gül’ün cevaplaması üzerine Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

1.Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde COVID-19 belirtileri gösteren mahkumlara COVID-19 tanı testi yapılmış mıdır? Yapılmadı ise, acil müdahale gerektiren bu durumda Bakanlığınız nasıl bir yol izlemektedir?

2.Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde mahkumların revir ve sevk talepleri karşılanmakta mıdır?

3.COVID-19 salgınına karşı alınan önlemleri kapsamında, Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde gerekli hijyen malzemeleri temin edilmiş midir? Hijyen malzemelerinin mahkumlara dağıtımının bir periyodu var mıdır ?

4.Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde Covıd-19 salgınına tedbir olarak 22 kişiye 3 sabun veren cezaevi idaresine yönelik bir soruşturma başlatacak mısınız?

5.Şanlıurfa T Tipi 2 No'lu Kapalı Cezaevi'nde gardiyanlar kalabalık gruplar halinde önlem almadan koğuşlara girmektedir, fiziksel mesafenin korunmadığı bu uygulamayı salgın boyunca durduracak mısınız?

6.Salgın sürecince mahkumların hastane sevkleri oldukça tehlikeli olduğundan cezaevlerine yakın sahra hastaneleri kurulmasına dair bir planlamanız mevcut mudur?



Haber Merkezi

urfa cezaevinde koronavirüs tedbirlerini sordu hdp Şanlıurfa milletvekili ayşe sürücü 22 kişide ateş ve öksürük şüphesi iddiası adalet bakanı abdulhamit gül covid-19’a bağlı ölümler gerçekleştiği Şanlıurfa t tipi 2 nolu kapalı cezaevi de