Urfa'da ahır hayvancılığı yaygınlaştırılacak

TAKİP ET

Mera hayvancılığının yaygın olduğu Şanlıurfa'da, besi hayvancılığına yönelmek için teşvik hazırlıkları başladı. Ahır hayvancılığına yönlendirme konusu Büyükşehir Belediyesi Meclis gündemine getirilmesinin ardından bu kez yem üretimi için çiftçiler bilgilendirilerek teşvik ediliyor.

Şanlıurfa’da ekonomik faaliyetler arasında en az tarım kadar hayvancılık da önemli bir konumda bulunuyor. Ancak son zamanlarda sürekli gerileyen hayvancılık, Şanlıurfa’nın ekonomik payı arasında neredeyse kaybolma derecesine gelmiş durumda. Bu nedenle mera hayvancılığı yerine ahır hayvancılığının yaygınlaştırılması için hazırlıklar başladı.

 

Meralar kalmıyor, hayvancılık geriliyor

Şanlıurfa’da mera hayvancılığı yapıldığından dolayı hayvancılığın ekonomiye katkısı da iklim şartlarına göre dalgalanma gösteriyor. Özellikle son yıllarda bölgede etkili olan kuraklığa bağlı olarak mera alanları daralırken, hayvancılıkta da ciddi anlamda gerileme yaşandı.

 

Tarım arazilerinde daha önce yılda sadece bir ürün yetiştirilirken, ürünün hasat edilmesinin ardından tarım arazisi mera olarak kullanılabiliyordu. Ancak GAP’la birlikte sulama imkanının sağlanmasının ardından yılda iki ürün yetiştirilmeye başlandı. Bu durumda tarım arazilerinin mera alanları olarak kullanılmasının da önü kesilirken, mera hayvancılığının da gerilemesine neden oldu.

 

Konu Büyükşehir Meclisine de taşınmıştı

Şanlıurfa’da son zamanlarda gerileme yaşanan hayvancılığın tekrar geliştirilmesi için ahır hayvancılığının teşviki konusu Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında da gündeme getirildi. Konu ile ilgili Mecliste kırsal kesimlerde hayvancılığın tarımın sigortası olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Şanlıurfa kırsalında hayvancılığın geliştirilmesi için hayvan soylarının ıslah edilerek iyileştirilmesi, yerli ırkların et-süt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli, mera hayvancılığı yerine ahır hayvancılığın geliştirilip yaygınlaştırılması, otlakların korunması, kaliteli yem üretimlerinin artırılıp yaygınlaştırılması, erken kesimlerin önlenmesi, salgın hastalıklara karşı mücadele yollarının öğrenilmesi, çiftçilere gerekli eğitim seminerlerinin verilmesi için gerekli çalışmaların yapılması komisyonumuz tarafından uygun görülmüştür.”

 

Çiftçiler yem bitkisi üretimi yapmaları için teşvik ediliyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlar, çiftçilerin Şanlıurfa’da yetiştirebileceği alternatif ürünler konusunda bilgilendirme seminerlerine ağırlık verdi. Şanlıurfa için alternatif ürünlerin arasında yonca ve fiğ gibi yem bitkilerinin olması ise dikkat çekiyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından da alternatif ürün üzerine yapılan çalıştayda çiftçilerin yem bitkilerinin üretimi önerildi. Yem bitkilerinin üretimi, ahır hayvancılığının da gelişimine katkı sağlaması bekleniyor.



Murat Doğan / Urfa Değişim

urfa’da ahır hayvancılığı yaygınlaştırılacak meralar kalmıyor hayvancılık geriliyor konu büyükşehir meclisine de taşınmıştı Çiftçiler yem bitkisi üretimi yapmaları için teşvik ediliyor Şanlıurfa’nın ekonomik payı arasında