Urfa'da çözüm yerine zam mı yapıldı?

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Siverek ilçesinde yaşanan su sorununu Meclise taşıdı. Öcalan, seçim döneminde su sorununu çözecekleri sözünün verilmesine rağmen, vatandaşlara tankerlerle taşınan su ücretine zam yapıldığını iddia etti.

İçme suyu sorunu yaşayan mahallelere, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından tankerlerle su taşındığı ve bir tanker suyun karşılığında 190 TL ücret alındığı iddiaları sosyal medyadan paylaşılmış ve tepki almıştı. Söz konusu iddialar HDP Şanlıurfa Milletvekili tarafından Meclise taşındı.

 

'Şanlıurfa'nın sorunları yıllardır çözülmedi'

Konu ile ilgili Meclise soru önergesi veren Milletvekili Ömer Öcalan, "AKP’nin 16 yılı aşkın iktidarında, genel olarak Türkiye’nin temel sorunları çözülmediği gibi Şanlıurfa’nın da temel sorunları çözülememiştir. Urfalı çiftçinin, öğrencinin, köyde ve şehirde yaşayan bütün yurttaşların yıllardır devam eden sorunları maalesef çözülmemiştir. Daha önce Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Yoğunca kırsal mahallesi mezralarında kış aylarında çamurlu yollardan servisin geçememesi nedeniyle öğrenciler, eşek sırtında okula gitmek zorunda kalmaları gündeme gelmişti. Benzer bir sorun da Siverek ilçesi Güvercin, Kartal, Sapan, Newel Mazi, Karahisar kırsal mahalleleri ve çevresinde yaşanmaktadır. Köylüler, eşek sırtında su taşıyarak günlük su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Sağlıksız ve temiz olmayan kuyulardan su ihtiyacını karşılayan yurttaşlar, su sorununun bir an önce çözülmesini talep etmektedir." dedi.  

 

'Çözüm sözü verdiler ama zam yaaptılar'

Susuzluk sorununun ciddi boyutlara ulaştığını öne süren Öcalan, "Urfa’da genel olarak yaşanan benzer sorunlar ile birlikte özellikle Güvercin kırsal mahallesi ve güzergâhında devam eden susuzluk sorunu, ciddi bir boyuta ulaşmıştır. Söz konusu sorunun çözülmesi ile ilgili 2017 yılında başlatılan proje, 2018’de yaşanan ekonomik krizden dolayı firmanın zarar gerekçesiyle çalışmalara ara verildiği iddia edilmektedir. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi söz konusu mağduriyeti gidermesi gerekirken, ücret karşılığında köylerin su ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Üstelik daha önce 90 TL olan bir tanker su bedeli, 190 TL’ye çıkarılmıştır. Su sorunlarının çözülmesini bekleyen mahalleliler, yapılan zamla şok oldular. 31 Mart’tan önce su sorunlarını çözecekleri sözünü veren AKP, seçim sonrasında sorunu çözmek yerine tankerle taşınan suya zam yapması tepkilere neden olmaktadır." diye konuştu.



Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından cevaplandırılması üzerine Meclise verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1- Siverek ilçesi Güvercin Mahallesinde yaşanan su sorunun çözülmesine yönelik devam eden çalışmalar neden durdurulmuştur?

2- İddia edildiği gibi Güvercin Mahallesindeki projeyi yürüten firma çalışmalarını askıya almışsa, söz konusu sorunun çözülmesine yönelik hangi tedbirler alınmaktadır? Bu konuda öngördüğünüz ek tedbirler var mıdır?

3- Söz konusu proje ne zaman ihale edilmiş, projenin tamamlanması hangi tarihte öngörülmüştür ve projenin öngörülen toplam maliyeti ne kadardır?

4- Bir tanker su bedelinin 90 TL’den 190 TL’ye çıkarılmasının gerekçesi nedir?

 

urfada çözüm yerine zam mı yapıldı? Çözüm sözü verdiler ama zam yaaptılar Şanlıurfa ın sorunları yıllardır çözülmedi hdp Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan