Urfa'da evlenme yaşı düşük; boşanma artıyor

TAKİP ET

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınların etkinliği verileri açıklanırken, Şanlıurfa'da kadınların ilk evlenme yaşının diğer illere göre düşük olması ve kaba boşanma oranının son yıllarda artması dikkat çekiyor. Son zamanlarda boşanma oranının arttığı Şanlıurfa kaba boşanma oranında son sıralarda yer alırken, erken evlenme oranında ise ön sıralarda yer aldı.

TÜİK tarafından kadınların etkinliği ile ilgili açıklanan verilerde kadınların evlenme yaşı ve kaba boşanma oranları da yer aldı. İstatistiklerde istihdamın yüksek olduğu metropol kentlerde boşanmanın yüksek olması dikkat çekerken, istihdamın düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde kaba boşanma hızının daha düşük olduğu istatistiklere yansıdı. İstihdamın düşük olduğu iller arasında yer alan Şanlıurfa’da da boşanma oranının düşük olduğu açıklanırken, son zamanlarda boşanma oranının artması dikkat çekiyor.

 

Şanlıurfa, evlenen kadınların yaşının en düşük olduğu ilk 9 il arasında

Türkiye genelinde kadınlarda ortalama ilk evlenme yaşı 25 iken, Şanlıurfa’da 23,3 oldu. Kadınların evlenme yaşının en düşük olduğu il olan Ağrı’da 21,9 oldu. Kadınların evlenme yaşının en düşük olduğu diğer iller sırasıyla Bitlis, Gaziantep, Van ve Aksaray olurken, Şanlıurfa 23,3 yaş ortalaması ile 5. sırada yer aldı. Kadınların ilk evlenme yaşının düşük olduğu Afyonkarahisar, Yozgat ve Iğdır da 23,3 oranı ile Şanlıurfa ile aynı grupta yer aldı. Bu durumda Şanlıurfa, kadınların evlenme yaşının en düşük olduğu 9 il arasında yer aldı.

 

2016’da kadınların evlenme yaşı yükseldi

Son 5 yılda Şanlıurfa’da kadınların evlilik yaşı baz alındığında 2016 yılında ilk evlenme yaş ortalamasının arttığı göze çarparken, 2016’dan sonra yaş ortalamasının tekrar düşüşe geçtiği görülüyor. Öyle ki Şanlıurfa’da ilk evlenen kadınların yaş ortalaması 2015 yılında 23; 2016 yılında 25,7; 2017 yılında 23; 2018 yılında 23; 2019 yılında ise 23,3 olarak belirlendi.

 

Yaşı küçük olan erkek evliliğinde Şanlıurfa ilk sırada

Kadınların evlilik yaşı ortalamasının Türkiye ortalamasının altında bulunan Şanlıurfa’da evlilik yapan erkek yaş ortalaması da oldukça düşük seviyede. Türkiye ortalamasında erkeklerin evlilik yaş ortalaması 27,9 iken, Şanlıurfa’da yaş ortalaması 26 olarak kayıtlara geçti. Bu durumda erkeklerin erken yaşta evlendiği Şanlıurfa, ilk evlenme yaşını en düşük olduğu il oldu.

 

Erkeklerin evlenme yaş ortalaması Şanlıurfa’da artıyor mu?

Son beş yılın verileri göz önüne alındığında Şanlıurfa’da kadınların evlilik yaşı benzer seviyede seyrederken, erkeklerde son zamanlarda bu yaş ortalamasının düşüşe geçtiği dikkat çekiyor. Şanlıurfa’da erkeklerin yaş ortalaması 2015 yılında 25,7; 2016 yılında 23; 2017 yılında 25,8; 2018 yılında 25,9; 2019 yılında ise 26 olarak gerçekleşti. Bu durumda yıllar arasında dalgalanmalar görülse de Şanlıurfa’da erkeklerde evlilik yaş ortalamasının arttığı görülüyor.

 

En yüksek istihdam oranının olduğu iller arasında bulunmuyoruz

En yüksek kadın istihdam oranı, yüzde 40,4 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop bölgesinde iken en yüksek erkek istihdam oranı, yüzde 75 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesinde gerçekleşti. Şanlıurfa, kadınlarda ve erkeklerde istihdam oranı yüksek iller arasında yer alamadı.

 

Şanlıurfa, kaba boşanmanın düşük olduğu iller arasında

TÜİK tarafından açıklanan verilerde Şanlıurfa, kaba boşanma oranında düşük iller arasında yer aldı. Kaba boşanma oranının en düşük olduğu il Hakkari ve Muş olurken, diğer iller sırasıyla Siirt, Şırnak, Bitlis, Ağrı, Van, Mardin, Bingöl, Gümüşhane oldu. Şanlıurfa ise en düşük kaba boşanma sıralamasında 11. oldu.

 

Son yıllarda Şanlıurfa’da boşanma oranı artıyor

Boşanma oranlarının verileri incelendiğinde Şanlıurfa’da boşanma oranlarının giderek arttığı görülüyor. Şanlıurfa’da, 2015 yılında 0,57 oranında olan boşanma, 2016 yılında 0,52; 2017 yılında 0,47; 2018 yılında 0,59; 2019 yılında 0,69 oldu. Açıklanan bu istatistiklere göre son 2 yıla Şanlıurfa’da boşanma oranı hızla artmış durumda.



Murat Doğan / Urfa Değişim

2016’da kadınların evlenme yaşı yükseldi urfa’da evlenme yaşı düşük; boşanma artıyor yaşı küçük olan erkek evliliğinde Şanlıurfa ilk sırada erkeklerin evlenme yaş ortalaması Şanlıurfa’da artıyor mu? en yüksek istihdam oranının olduğu iller arasında bulunm