Urfa'da kalp damar hastalıkları daha yüksek

TAKİP ET

Şanlıurfa'da kalp damar hastalıklarının birçok ilden daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Balıklıgöl Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Abdullah Nurdağ, bunun nedeninin ise beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını belirtti.

Mutfak kültüründe en zengin kentler arasında bulunan Şanlıurfa'da yağlı yemek ve kırmızı etin daha fazla tüketilmesi kalp ve damar hastalığını tetikliyor. Özellikle kebap, ciğer gibi daha ağır yemeklerin vazgeçilmez olduğu Şanlıurfa'da, kalp, damar ve yüksek tansiyon hastalıkları da diğer bölgelere oranla daha fazla görülüyor. Bunun en önemli nedeni ise daha fazla yağ tüketiminin olması olarak görülüyor.

Şanlıurfa'da olduğu gibi ülke genelinde, hatta dünyada sık görülen kalp damar hastalıkları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Balıklıgöl Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Abdullah Nurdağ, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve memleketimizde de en sık gördüğümüz kalp damar hastalıkları içerisinde, kalp ve damar tıkanıklıkları en önde gelen hastalık sebebidir. İkinci sırada, yüksek tansiyon dediğimiz hiper tansiyon sıklığı da Şanlıurfa'da oldukça yüksek. Bize gelen en fazla başvuru, bu hastalıklarla ilgili oluyor. Ardından sırasıyla ritim problemleri ve benzeri bunlara oranla daha nadir görülen kalp yetmezlikleri, memleketimizde sık bir görülmektedir." dedi.

 

'Yağ oranı yüksek ürünler tükettiğimiz için Şanlıurfa'da daha yüksek görülüyor'

Şanlıurfa'da beslenme alışkanlığında yağ oranının yüksek olmasından dolayı söz konusu hastalıkların burada daha fazla olduğunu dile getiren Nurdağ, "Bizim yöremizin beslenme alışkanlıkları yakın yörelerin beslenme alışkanlıklarından farklıdır. Bu nedenle Şanlıurfa, kalp damar hastalıklarına daha yatkın bir bölgedir. Biz Akdeniz iklimine daha uzak bir iklime ve bölgede olduğumuz için biraz daha karbonhidratı yüksek, yağ oranı yüksek ürünleri sık tüketiyoruz. Zeytinyağı ve benzeri ürünleri de daha az tüketiyoruz. Hareketsiz bir yaşama sahibiz. Sigara içme alışkanlıkları diğer bölgelerle aynı ama beslenme alışkanlıklarımız diğer bölgelerden farklı olduğu için bizde biraz daha kalp damar hastalıkları riski yüksek. Daha çok kalp damar tıkanıklığı dediğimiz koroner arter hastalığı, bununla birlikte beyin damarları tıkanıklığı dediğimiz Serebrovasküler, ayak damar tıkanıklığı ve bunlarda daha sık gördüğümüz hastalıklar bölgemizde bulunuyor. Tabi bu saymış olduğum hastalıklar, tüm Türkiye’de sıklıkla görülen hastalıklardır. Ancak Şanlıurfa’mızda bu hastalıkların daha fazla görülme sebebi, biraz daha beslenme alışkanlığı ve sigara içimiyle ilgilidir." diye konuştu.

 

'Fazla efor harcanmamalı'

Kalp sağlığının korunması için önerilerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Abdullah Nurdağ, "Kalp damar tıkanıklığı olan hastalarımızın yanı sıra yüksek tansiyonu olan hastalarımızın, mümkünse öğlen sıcak saatlerinde dışarıya çıkmamalarını daha çok sabah ve akşam saatlerinde çıkmalarını öneriyoruz. Bu hastalar, çok ağır efor gerektiren işler yapmamalı, ağır yükler taşımamalı. Doktor tarafından verilen ilaçlarını düzenli kullanmaları, doktor kontrollerine düzenli gitmeleri gerekir. Rampa ya da merdiven çıkarken, dinlenerek çıkmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

 

Kırmızı et yerine beyaz et ve balık tercihi

kalp damar hastalıklarında en önemli risk faktörünün sigara olduğunun altını çizen Nurdağ, "Uyarı ve önlemler konusunda hastalarımıza tavsiyelerde bulunacak olursak, ilk etapta sigara içiyorlarsa sigarayı nispeten azaltmalarını, hatta mümkünse bırakmalarını öneriyoruz. Çünkü kalp damar hastalıklarında en önemli risk faktörü sigaradır. Sigara içen bir hastamızın damar tıkanıklığı, sigara içmeyen birisinin damar tıkanıklığı yaşama ihtimalinden 10 kat daha fazladır. Hareketsiz yaşamdan kurtulup yürümeye başlamalarını öneriyoruz. Dikkat edilmesi gereken diğer konu ise hastaların günlük 6 gramdan daha az tuzun tüketilmesidir. Diyet yapmalarını ve diyetlerinde kırmızı etten ziyade daha çok beyaz et ve balık tüketmelerini istiyoruz. Gün içerisinde sık sık ve azar azar yemek yemelerini ve bunun yanı sıra yağsız ürünleri tercih etmelerini istiyoruz." sözlerine yer verdi.

 

"Bu hastalığı olan vatandaşlarımız süt, yoğurt ve benzeri ürünleri de yağsız tercih etsinler." diyen Abdullah Nurdağ,  "Diğer bir konu hastalarımızın kilolarını kontrol etmelerini istiyoruz. Eğer fazla kiloları varsa kilolarını vermelerini, bir diyetisyen desteğine başvurmalarını özellikle istiyoruz. Ayrıca ailesinde genç yaşta kalp damar tıkanıklığı riski olan hastalarımızın özellikle 45-50 yaşından daha erken yaşta anne, baba ya da kardeşlerinde kalp damar tıkanıklığı hadisesi olanların hayatlarında en az bir kez kalp damar hastalığı uzmanına başvurup check up tarzı şeklinde bir muayene olmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.    

Bülent Karaca / Urfa Değişim

süt yoğurt ve benzeri ürünler urfada kalp damar hastalıkları balıklıgöl devlet hastanesi kardiyoloji uzmanı abdullah nurdağ kırmızı et yerine beyaz et ve balık tercihi