'Urfa'da kayda değer gelişmeler göremiyoruz'

TAKİP ET

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, kentte kayda değer mega projelerin olmadığını, kenti ileri taşıyacak çalışmaların yapılmadığını belirtti. Açar, eski hizmet binasının yerinin yeşil alana dönüştürülmesi için de "Bir çiçekle bahar olmaz" dedi.

Trafik sorunundan yeşil alanların az olmasına, çarpık kentleşmeden çalışmaların oldukça uzamasına kadar Şanlıurfa'da birçok sorun yaşanıyor. Kentte birtakım çalışmalar yapılsa da bu çalışmalar sorunların çözümünde eksik kalıyor. Öyle ki imar planının hatalı yapıldığı bölgelerde de önlem alınmıyor, yeni yapılarda da sorunlara neden olacak aynı hatalar yapılmaya devam ediyor.

 

'Mega proje diyebileceğimiz bir proje göremiyoruz'

Şanlıurfa'nın kentleşmesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, "Son zamanlarda Şanlıurfa’ya baktığımız zaman çok önemli bir gelişme göremiyoruz. Daha çok önceki projeler devam ettiriliyor. Bildiğiniz üzere bir kale eteği kamulaştırma projesi var. Kale eteğinin kamulaştırılarak turizme kazandırılması gayet güzel ve kentin sağlıklaştırılması açısından önemli. Fakat mega projeler diyebileceğimiz, kenti ileri taşıyacak ve kente projeksiyon sağlayacak bir proje göremiyoruz." dedi. 

 

'Ana plan olmadan yol haritası olmaz'

Şanlıurfa'yı ileri taşıyacak projelerin görülmemesinin nedenlerinden bahseden Açar, "Bizim bütüncül imar planlarımız yok. Şanlıurfa merkez 27-28 parçacıl imar planından oluşuyor. Bu imar planından dolayı, bütüncül bir imar planımızın olduğunu söyleyemeyiz. Bunun nedenlerini açıklarsak, bizim bütüncül bir imar planımızın olmaması kentin 20 ya da 30 yılı sonrasına projeksiyon sağlayamama gibi bir problemi önümüze koyar. Ulaşım mastır planını, sağlıklı bir mastır planı yapamazsınız. Aynı zamanda sağlıklı bir turizm mastır planı yapamazsınız. Ana planlarınız olmadan da yol haritanız olmaz. Yürüyeceğiniz yolu bilemezsiniz. Gittiğiniz yeri de göremezsiniz." diye konuştu.  

 

'Projeksiyon plan projelerinin olmaması, günübirlik durumları ortaya çıkartıyor'

Şehir Plancıları Odası Başkanı Açar, "Şanlıurfa'nın merkezinde ve ilçelerinde en büyük teknik problemimiz, bizim meslek olarak gördüğümüz bütüncül planlarımızın olmamasından dolayı yol haritalarımızın olmaması. Nereye gideceğimizi bilmememiz, 20 sene 30 sene sonrasına projeksiyon plan projelerinin olmaması, bu da günübirlik durumları ortaya çıkartıyor. Yani şöyle ki, şunu pansuman edelim, şuradan şu sorun çıktı; şunu yapalım gibi planlar, ondan sonra çıkacak bir problemi şimdiden görmek biraz vizyon isteyen bir durum demek istiyorum. Bu durumda seçilmişlerimizin biraz meslek odalarının tavsiyelerine uyması, kentin ilerisine projeksiyon sağlamak rahatlatmak adına önem arz edecek." ifadelerini kullandı.

 

'Bir çiçekle bahar olmaz'

Sadece küçük bir alanın yeşil alana kazandırılmasının çözüm için yeterli olmadığını vurgulayan Selim Açar, "Baktığımız zaman Büyükşehir Belediyesinden Balıklıgöl Platosuna kadar olan bölgeye baktığımızda herhangi bir yeşil alan, nefes alabileceğimiz bir yer, hatta oturup dinlenebileceğimiz bir oturma bankı bile göremiyoruz. Eski hizmet binasının yıktırılarak yeşil alana kazandırılması belki bir nüans, küçük bir dokunuş olacaktır. Ama şunu da söylemekte fayda var, bir çiçekle bahar olmaz." şeklinde konuştu.  



Murat Doğan / Urfa Değişim

Şanlıurfa Şehir plancıları odası başkanı selim açar bir çiçekle bahar olmaz bütüncül imar planları balıklıgöl platosu