Urfa'da ne kadar doktor eksik?

TAKİP ET

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'ın talebi üzerine Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 170 doktor eksikliği bulunuyor.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, kangrenleşen Şanlıurfa sağlığı ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğünden sorunun en fazla nerede bulunduğunu sordu. Şanlıurfa Milletvekili Aydınlık, "Gün geçtikçe konuları, Şanlıurfa'nın problemlerini irdeledikçe bazı şeyleri daha net görüyorum ve memleketim adına üzülüyorum. Belediye hizmetleri, ekonomik sıkıntılar, elektrik, tarım vs. hepsi çok önemli ama ilk önce sağlıktır. Şanlıurfa'da eksikliğini gördüğümüz sağlık hizmetlerinin bu kadar büyük olacağını tahmin dahi etmiyordum." dedi.

'Tam olarak bir sağlık rezaletidir'

Şanlıurfa'nın sağlık raporunun belirlenmesi için talepte bulunduğunu belirten Aydınlık, "Geçtiğimiz aylarda bilgi edinme yasasından faydalanarak sağlık ile alakalı gerekli tespitlerin ilgili kurumlarca yapılması için hazırlamış olduğumuz evrakları gerekli kurumlara göndermiştik. Biraz geç de olsa kurumlardan tarafımıza ulaşan sonuç belgesi inanın tam olarak bir sağlık rezaletini içeriyor. En fazla başvurulan polikliniklerden biri olan Kadın doğum ve çocuk poliklinikleri var ve bu bilinmesine rağmen çocuk hastalıkları branşında 47, kadın hastalıkları branşında ise 29 hekim eksikliği vardır." diye konuştu.  

Şanlıurfa'da görev yapan doktor sayısı kaçtır?

İl sağlık Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa'da branşlarına göre görev yapan doktor sayısı açıklandı. Açıklanan verilere göre Anestezi Uzmanı 53, Biyokimya Uzmanı 13, Çocuk sağlığı ve hastalıkları 83, Çocuk Üroloji Uzmanı 1, Fizik Tedavi Uzmanı 19, Göğüs Cerrahi Uzmanı 5, Göz Hastalıkları Uzmanı 30, İç Hastalıkları Uzmanı 67, İlk ve Acil Yardım Uzmanı 38, Neonatoloji Uzmanı 3, Radyoloji Uzmanı 23, Algoloji Uzmanı 1, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı 11, Cerrahi Onkoloji Uzmanı 1, Çocuk Cerrahisi Uzmanı 5, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı 1, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 1, Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı 1, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı 1, Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıkları Uzmanı 2, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı 1, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı 2, Çocuk Radyolojisi Uzmanı 1, Çocuk Romatoloji Uzmanı 1, Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı 10, Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı 1, Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı 11, El Cerrahisi Uzmanı 1, Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı 3, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 8, Gastroenteroloji Uzmanı 3, Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı 3, Genel Cerrahi Uzmanı 30, Göğüs Hastalıkları Uzmanı 19, Halk Sağlığı Uzmanı 6, Hematoloji Uzmanı 2, İmmünoloji ve Alerjik Hastalıkları Uzmanı 1, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 40, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı 9, Kardiyoloji Uzmanı 33, Klinik Nörofizyoloji Uzmanı 2, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı 25, Mikrobiyoloji Uzmanı 14, Nükleer Tıp Uzmanı 2, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı 30, Patoloji Uzmanı 16, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı 3, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı 2, Romatoloji Uzmanı 2, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 22, Spor Hekimliği Uzmanı 1, Tıbbi Onkoloji Uzmanı 2, Parazitoloji Uzmanı 1, Üroloji Uzmanı 20, Yoğun Bakım Uzmanı olarak 3 Hekim görev yapıyor.

En fazla çocuk hastalığı uzmanında eksiklik bulunuyor

Şanlıurfa'da birçok alanda doktor eksikliği görülürken, en fazla doktor eksikliği olan branş ise Çocuk hastalıkları uzmanı olarak belirlendi. Buna göre Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı branşında 47, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı branşında 29, Genel Cerrahi Uzmanı branşında 36, İç Hastalıkları Uzmanı branşında 31 ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı branşında 27 Hekim eksikliği bulunuyor.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'ın İl Sağlık Müdürlüğüne sorduğu diğer soru ve cevaplar ise şöyle:

ihtiyaç olduğu halde eksik görülen ya da hiç bulunmayan sağlık birimleri veya sağlık üniteleri hangi alandadır?

Şanlıurfa ilimizde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ile Çocuk-Ergen Madde Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (ÇEMATEM) eksik olup bina tahsisi konusunda gerekli çalışmalar Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Ayrıca Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi ilimizde eksik olup gerekli planlamalar ve çalışmalar Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.

Vatandaşlarımızın en sık başvurduğu bölümler hangileridir?

Şanlıurfa ilimizde bulunan hastanelerimizde Diş Polikliniği, Acil, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Dahiliye Polikliniklerine vatandaşlarımız daha sık başvurmaktadır.

Kurumunuza ulaşan şikayet ve öneri dilekçelerinde en sık rastlanan talepler hangileridir?

Şanlıurfa ilimizde bulunan hastanelerimizde hekim eksikliği dolayısıyla yapılan şikayet ve önerilerdir.

Kurum yönetimi olarak, sizce Şanlıurfa'da acilen halledilmesi gereken başlıca sağlık hizmeti problemleri hangileridir?

Şanlıurfa ilimizde bulunan hastanelerde hekim eksikliği ve yardımcı sağlık personeli eksikliğinin giderilmesi en öncelikli sağlık problemidir. Personel sirkülasyonunu azaltmak adına 4924 sözleşmeli vize sayısının arttırmaktır.

Şanlıurfa'daki eksikliği nedeniyle çevre illere ya da diğer büyük şehirlere sevki en çok gerçekleştirilen vakalar nelerdir?

Şanlıurfa ilimizde bulunan hastanelerimizde ilgili branş hekimlerinin bulunmaması nedeni ile vatandaşlarımızın başka hastanelere sevkini sağlamaktayız.

 

urfada ne kadar doktor eksik? chp Şanlıurfa milletvekili aziz aydınlık Şanlıurfa sağlığı ile ilgili İl sağlık müdürlüğü ekonomik sıkıntılar elektrik tarım vs