Urfa'da Öğretmeler durmuyor

TAKİP ET

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, pandemi süreci ile belirsizlik içine giren eğitim durumunu değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yavuz'un öğretmenlere yönelik sözleri dikkat çekti.

Salgın nedeniyle geçtiğimiz sene elektronik ortama geçen okullardaki eğitimin, bu sene ki gidişatı merak ediliyor. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü yeni dönemin nasıl olacağını değerlendirmek için, İl müdürü  İsmail Yapıcıer başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

 

Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı ana sınıflar ve birinci sınıflar konusuna değinen İsmail Yapıcıer ‘’Şu anda ana sınıfları ve birinci sınıflar eğitim ve öğretime başlayacaklar. Mili eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız bunun ölçümünü yapacaklar, acaba nereye gidiyor diye, akabinde okul açılacaksa açılır. Uzaktan Eğitimle ilgili ciddi anlamda bir çalışma var. EBA destek noktası dediğimiz okullarımız da çalışmalar yaptık. EBA destek noktası olarak 142 okul tespit etik, 174 noktada onu kurmaya uğraşıyoruz. 32’sini kurduk ve bu sayıyı 350’ye çıkarmaya hedefliyoruz. Urfa üzerinde çalışmamız gereken bir hayli çok konumuz var. Bu nedenle basının desteğine çok ihtiyacımız var’’ dedi.

 

EBA destek araçları devrede

Uzaktan eğitim konusuna değinen Yapıcıer ‘'Bakanımızın EBA Destek Aracı oluşturalım talimatıyla birlikte hemen Urfa’da 3 adet destek aracı hazırladık. Geçen hafta Siverek ilçemizde hizmete başladı. Günde 3 defa interneti olmayan, ulaşım ağı olmayan kırsal kesimlere o çocuklarımıza eğitim yapmak için geziyor. Haliliye ilçemizde başladık EBA destek aracı basında da yer aldı. Urfa’da yapılacak çok şey var, bize düşen çok iş var, bunun bilincinde hareket ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

“Çocuklarımız rahatlıkla yemek yiyebilecek “

Okulların açılmasıyla güven ortamının oluşacağını ifade eden Yapıcıer ‘’Malum bildiğiniz gibi Urfa’da 100’e bin yakın öğrencimiz okullarda yemek yiyorlar. Bu yemek sürecinde Sayın Bakanımızın talimatıyla bir çalışma başlattık Türkiye’de iki pilot il var, Adıyaman ve Şanlıurfa. Rahatlıkla diyebilirim ki, 100 bine yakın öğrenciye kendi mutfaklarımız da yemeklerini yapıyoruz. Bu yolda bize yardımcı olan başta büyüklerimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızı, Bakanımızı ve Bakan yardımcılarımızı ve valimizi arkamızda hep gördük. Şuan şunu diyorum okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerimize yemek hizmetinde bulunacağız. Tek düşüncemiz Urfa ve Urfa çocukları’’ dedi.

 

Okullarımız üretim merkezi oldu

Tüm dünyada yaşanan salgın nedeniyle maske ve siperlik konularında okulların önemli bir rol oynadığını ifade eden Yapıcıer ‘’Pandemi sürecinin ilk gününden beri Şanlıurfa’da dezenfektan üretiminde kimya bölümü yapımında birkaç illden biriydi. Şu anda Meslek Lisesi, Anadolu liseleri, okullarımızda 100 bin litre dezenfektan üretimi üretildi, İki milyon maske üretildi, 30 bin siperlik üretildi. Bilim sanat merkezimizde, meslek nitelik lisemiz de siperlik üretildi. 7 bin 500 yüz tek kullanımlık önlük üretildi. Malzemenin gelmesiyle bu sayıyı 5 katına çıkarabiliriz’’ dedi.

 

Sınavlar sorunsuz atlatıldı



Her eğitim yılı  sonunda yapılan sınavları sıkıntı yaşamadan yaptıklarını söyleyen Yapıcıer’’ Okularda LGS sınavını yaptık. 30’a  yakın kişi geldi Ankara’dan sınav gözlemcisi olarak, bakanlığımız dan personel gelmişti. Büyük bir il olmamıza rağmen, birlikte problemsiz bir şekilde bittirdik. Onun peşinden bursluluk sınavını yaptık. Burada KPSS sınavını gerçekleştirdik. Covid-19’lu olan öğrencilerimizin sınava girmesini sağladık. Tedbirlerimiz kapsamında herkesin sınava girmesini sağladık.  Bu doğrultuda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bizim için bir tek şey önemli öğrencilerimizin sağlığı, sayın bakanımızın deyimiyle insan sağlığından daha önemli hiçbir şey önemli değildir’’ ifadelerini dile getirdi

 

Öğretmenler Urfa’da durmak istemiyor

 

Toplantıda söz alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yavuz Şanlıurfa'nın önemli bir sorununa parmak bastı. Urfa’da 2 bin 500 Öğretmen açığı olduğunu ifade eden Yavuz "Kanayan yaralarımızdan bir tanesi öğretmen açığı. Bu sözleşmeli öğretmenlik çıkartılırken, bu bölgenin ihtiyacı için çıkartıldı. Bölgemizde öğretmen sirkülasyonu çok fazla, atanan öğretmen de bir an önce buradan gitmek için bir yolunu arıyor. Bunun için 2 yıl kalacak şekilde 6 yıl şartlı kadrolu bir sistem getirildi. Ancak geçtiğimiz yıl bu süre 3+1 yıla düşürüldü. Şu anda 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl da kadro aldıktan sonra tayin isteyebiliyor. Yani bu 4+2, 2 sene daha sağlanabilseydi öğretmen açığımız kapanırdı. Bizim öğretmen açığımız 2 bin 500 civarı. Bu yıl Urfa'ya 2 bin 100 öğretmen atandı ancak henüz başlamadı. Temmuz ayından bu yana giden öğretmen sayımız 2 bin 497. Bunlardan bin 476 tanesi isteğe bağlı, geriye kalan bin 20 tanesi de özre dayalı yer değiştirdi. Gelecek öğretmenimiz ise 2 bin 100. Şubat ayında yine özre dayalı atamalar var. Orada da yine bine yakın öğretmenimiz gidecek. Dolayısıyla öğretmen açığımız var, gelen öğretmeni tutamıyoruz. Bunu da ücretli öğretmenler ile telafi etmeye çalışıyoruz. "dedi