Urfa'da TOKİ konutları artık ihtiyaç oldu!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli iki büyük yıkıcı depremin ardından arsalara yönelen vatandaşlar bir anda arsalardaki fiyat artışlarına neden oldu.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili sarsan depremin etkileri devam ederken özellikle arsa ve konut fiyatlarındaki değişiklikler vatandaşların kafalarını karıştırmaya devam ediyor.

Şanlıurfa’da depremde en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde çok sayıda bina hasar alırken 2000’in üzerinde binanın yıkılacağı bildirildi.

Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Şanlıurfa’da depremden önce konut eksikliği gündemdeyken üstüne deprem ve selin etkisini göstermesiyle daha çok konuta ihtiyaç duyuldu.

Konut eksikliğini her defasında dile getiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak bundan sonraki süreçte Şanlıurfa’da vatandaşın alım gücüne göre konutların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şanlıurfa’da bulunan tüm imar alanlarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini aktaran Başkan Tokmak bu konuda fizibilite çalışmalarının yapılması gerekiyor dedi.

“ŞEHİR MERKEZİNDEKİ TÜM İMAR ALANLARINI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Yaşanan deprem ve selde tedbirsizlikten kaynaklı zararların olduğunu söyleyen Başkan Tokmak sözlerini şöyle sürdürdü “Deprem ve sel felaketi gerçekten çok kötüydü, Rabbim bir daha göstermesin.  Depremin ve selin yaraları yavaş yavaş da olsa sarılmaya devam ediyor. Devletimiz tüm imkânlarını seferber etmiş durumda var gücüyle çalışıyor. Tabii Şanlıurfa’mız depremde diğer iller gibi çok etkilenmedi, ama selde en çok etkilenen il Şanlıurfa oldu.  Tabii bütün bu afetlerden bir ders çıkarmamız gerekiyor. İşte sırf bu yüzden devletin tüm yerel yöneticilerinin daha dikkatli olmaları ve ciddi tedbirler almaları gerekiyor. İnsanların canı yandı, malları yok oldu. Şehir merkezindeki tüm imar alanlarını gözden geçirmeleri gerekiyor ve fizibilite çalışmalarının yapılması gerekiyor. Tedbir almak şart tedbirsizlik insanı öldürüyor. Dolayısıyla biz tedbirsizliği fazlasıyla gördük. İnşallah bundan ders çıkarılır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 

“TOKİ KONUTLARI ŞANLIURFA İÇİN ARTIK İHTİYAÇ HALİNE GELDİ”

Şanlıurfa’da konut eksikliğini dile getiren Başkan Tokmak sel ve depremden sonra artık konutların Şanlıurfa için ihtiyaç olduğunu aktararak “Şanlıurfa'da konut sıkıntısının olduğunu her zaman dile getiriyorduk zaten, depremden ve selden önce de basın aracılığıyla çoğu yerde konut eksikliğini dile getirmiştik. Arz talep dengesizliğinin oluştuğunu defalarca kez yetkililere ilettik ve insanların alım gücünün düşük olduğunu dile getiriyorduk. Yaşam standartlarına daha uygun konutların üretilmesi gerektiğini ve özellikle TOKİ'nin son yapmış olduğu konutlarda deprem öncesi bizler dile getirdik Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık tanınmalı ve daha fazla TOKİ konutunun üretilmesi gerektiğini söylüyorduk. Nitekim başımıza bu felaketler geldi ve TOKİ konutları artık ihtiyaç haline geldi. Konutlar alt tabakaya göre olmadığı için insanlar ev alırken bayağı zorlanıyorlar en azından yeni yapılan konutların alt kitleye de hitap etmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.  

“İNSANLAR ARTIK TEHLİKELİ, TEHLİKESİZ DİYE BAKMIYOR BÜTÇELERİNE UYGUN EV ARIYOR”

Şanlıurfa’nın en çok tercih edilen bölgesi olan Bahçelievler’in artık eski popülaritesini kaybettiğini ve insanların artık ev almak için Maşuk tarafına yöneldiğini ifade eden Başkan Tokmak “ Depremde biliyorsunuz 2000'in üzerinde konutumuz zarar gördü. Valilik de bunu açıkladı. Depremde en çok hasar alan yerlerden biri olan Bahçelievler hakkında yetkililerden herhangi bir şey gelmedi ama Bahçelievler üzerinde çalışılması gereken bir projedir. Yani Bahçelievler’de bir projenin üretilmesi gerekmektedir. Eskiden en çok tercih edilen Bahçelievler’i şu an kimse tercih etmiyor. Daha çok Maşuk tarafı revaçta ve oranın fiyatları şuan insanlara uygun geldiği için insanlar daha çok oraları tercih ediyor. İnsanlar artık tehlikeli yâda tehlikesiz olarak bakmıyor ve kendi bütçesine uygun ev arıyor.” dedi.

“İNSANLAR YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ ARSA ALMAYA BAŞLADI”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Tokmak “Fiyatlar dediğimiz gibi çok yüksek oluyor. Özellikle depremden sonra insanlar daha çok bahçe ve tarlalara yöneldi. Kimileri normal konutlar, çatılar yaparak oraya yerleştiler. Açıkçası insanlar yangından mal kaçırır gibi arsa almaya başladı. Bu işin sonucunda alınan tarlalar insanların elinde kaldı ve insanlar bir anda tarla alınca fiyatlarda bir anda yükseldi. Konutta bir durağanlık var.” ifadelerine yer verdi.

Kahramanmaraş TOKİ konutları