'Urfa'dan dünyaya kültür ve modanın öncüsü olacak!'

TAKİP ET

Ebru sanatını alışılmış kalıpların dışına çıkararak farklı tasarımlar geliştiren Ebru Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi bu kez sanatı erkek giyimi modasına uyarladı. Osmanlı kültürünün öncüsü olan kaftana ebru sanatını işleyen Çiftçi, ilk kez ebru sanatı işlemeli takım elbise de yaptı. Mehmet Alper Çiftçi, ebru sanatıyla Şanlıurfa'nın dünya modasının öncüsü olacağını ve Göbeklitepe gibi tüm dünyada tanınacağını vurguladı.

Şanlıurfa’da ebru sanatına farklı pencereler açarak sanatın günlük hayatta da kullanılmasını yaygınlaştırmaya çalışan Ebru Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, moda tasarımında ilklere imza atmaya devam ediyor. Daha önce hediyelik eşya, aksesuar ve kadınların günlük hayatta kullanabileceği elbiselerin üzerine ebru sanatını işleyen Çiftçi, sanatın inceliklerini bu kez erkek giyimine yöneltti. Osmanlı kültüründe yaygın olarak kullanılan kaftanı sanatla işleyerek ilk ebru işlemeli kaftan yapan Çiftçi, Beyaz Perde’de de ilgi çeken erkekler için ilk kez ebru işlemeli takım elbise yaptı.

 

Ebru sanatının kültürümüzde sadece kağıt üzerine yapılarak bilindiğini ancak bu sanatın sınırlarının oldukça geniş olduğunu söyleyen Mehmet Alper Çiftçi, sanatı günlük hayatta kullanılması için sınırları zorlamaya devam edeceğinin altını çizdi. Tarihimizde ebrunun deri üzerine de işlendiğine dikkat çeken Çiftçi, yaptığı eserlerin toplum tarafından da oldukça ilgi çektiğini vurguladı. Toplumun ebru ile yapılan eserlere ilgi durmasının kendisine ilham verdiğini ve bu nedenle hedeflerini büyüttüğünü belirten Çiftçi, sanatla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

 



‘Kültüre ve modaya ebru sanatıyla öncülük etmeye çalışıyoruz’

Ebru sanatını bilinmişliğin dışına çıkardığını ve farklı zeminler oluşturduğunu söyleyen Mehmet Alper Çiftçi, “Ebru sanatında daha çok bilindik çalışmaların, alışılmışın dışına çıkıyorum. Genel olarak kağıt üzerine yapılan çalışmalarla bilinen ebru sanatını hediyelik eşyalara ve birtakım aksesuarlara işlemiştik. Bu kez bu sanatı kumaşa işleyerek giyim sektöründe modaya öncülük etmeye çalıştık. Ebru sanatı ile yaptığım kumaşlardan en dikkat çekenlerden birisi de yapmış olduğum padişah kaftanı oluyor. Tarihimize baktığımızda Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinde ebru sanatıyla daha çok karşılaşıyoruz. O dönemde ebrunun daha çok deri üzerine işlendiği gözümüze çarpıyor. Ancak ebrunun günümüzde sadece kağıt üzerinde şekillendiğini görüyoruz. Bu nedenle ebrunun sadece duvarda asılı olan bir sanatla sınırlı olmadığını, bir keçenin üzerine, kumaşın üzerine işlenmesi ve günlük hayatta kullanılması gerektiğini düşündüm.” dedi.

 



‘Dizilerden padişah kaftanına yoğun talep var’

İlk kez ebru sanatıyla kaftanın yapıldığını belirten Çiftçi, “Az sayıda örneğini yaptığımız padişah kaftanı, dizi yönetmenlerinin de ilgisini çekiyor. Günümüzde tarihimizi konu alarak yayınlanan dizilerde ve sinemalarda oyunculara bu özel tasarımla işlenen kaftanın giydirilmesi için bize zaman zaman talepler geliyor. Hem tarihimizi anlatan hem de özel tasarımlarla işlenen bu kaftanların dizi ve sinemalarda kullanılmak üzere bize daha fazla üretmemiz için talepler geliyor.” diye konuştu.  

 



‘Kaftanı farklı bir tarzda kültürümüzde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz’

Ebru sanatıyla kaftan giymeyi de kültürümüzde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten Çiftçi, “Geçmiş kültürümüze baktığımızda kaftanın yaygın olduğunu görüyoruz. Günümüze baktığımızda kaftan giyme kültürünü göremiyoruz. Ayrıca tarihimize baktığımızda ebru sanatından kaftan yapılmadığını da görüyoruz. Biz bir ilki gerçekleştirerek ebruyu kaftan üzerine işledik. Dolayısıyla dizi ve sinemalarda da kullanılarak kaftanı kültürümüzde farklı bir yöntemle yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Tarihimizin en önemli eserlerden birini daha ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.  

 



‘Ebruyu erkek giyimine yönlendirdik ve işlemeli takım elbiseyi yaptık’

Erkeklerin üzerinde renk ve desenleriyle dikkat çeken takım elbise yapan Ebru Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, “Şanlıurfa’da ebru sanatına bir ilki bir yeniliği getirirken, daha önce kadınların giyimine yönelik elbise tasarımları yaptık. Kadınların günlük hayatta kullanacağı ebru sanatı işlemeli elbiseler yaparken, erkeklerin de ebru işlemeli elbiselerden geri kalmaması gerektiğini düşündüm. Bu nedenle ebruyu erkek giyimine de işlemeye karar verdim. Erkeklerin kullanmaları için ebrulu takım elbise yaptık. Bu takım elbise ince ve zor bir emekle yapılmış oldu. Beyaz kumaşları ebru sanatıyla buluşturarak dünyada ilk ebru işlemeli takım elbisesini yapmış olduk. Bu takım elbiselerin modaya öncülük edeceğini düşünüyoruz. Ebru ile tasarladığımız bu takım elbiseyi özel günlerde ya da birtakım çekimlerde kullandığımızda insanların oldukça ilgisini çekiyor. Gördüklerinde şaşırıyorlar. Çünkü ilk defa böyle işlemeli bir takım elbise giyiyorlar. Özellikle rutin bir düğün töreninin dışına çıkmak isteyenler bu takım elbiseyi damatlık olarak kullanmak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.  

 

‘Bu elbiselerin dizi ve sinemalarda kullanma talepleri geldi’

Dizi ve sinemalarda da yapılan bu elbiselere talebin olduğunun altını çizen Alper Çiftçi, “Yaptığımız bu takım elbisenin fotoğraflarını paylaştıktan sonra bazı yönetmenler bizimle iletişime geçti. Bu elbiselerin kendilerine göndermemizi ve sanatçıların çekimde giymelerini istediler. Özellikle şu anda yayınlanan Çukur dizisinde Vartolu karakterini oynayan oyuncunun giymesi için bu elbiseye talep geldi. Hem bu sanata işlenmiş elbiselerin tanıtımının olması hem de diziye farklı bir konsept olması için özellikle bu elbiseler talep edildi. Bu tasarımlarla ebru işlemeli elbiselerin sadece kadınlara yönelik moda olmadığını, sadece kağıt üzerinde yapılmadığını kanıtlamaya çalıştık. Her yaş grubunda ebruya işlenen bu elbiselerin günlük hayatta da kullanılması gerektiğine inanıyorum.” sözlerine yer verdi.  

 



‘Terzi de ilk gördüğünde çok şaşırdı’

Ebru ile yapılan elbiseleri ilk kez görenlerin şaşırdığını belirten Çiftçi, “Ebru işlemeli kumaşların farklı tasarımları, bu kumaşları elbiseye dönüştürmek için başvurduğun terzi de ilk başta çok şaşırdı. Daha önce karşılaşmadıklarından dolayı bu tasarımları yapamayacaklarını ifade etti. Birkaç örnekle ustamızı ikna ettik. Bugün terzi ustamız da bu tasarımları severek yapıyor ve daha farklı tasarım oluşturmak için uğraşıyor. Dolayısıyla diktiği elbiselerle kültüre sağlamış olduğu katkılardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.  

 



‘Urfalı ses sanatçısı ebrudan yapılan ceket istedi’

Mehmet Alper Çiftçi, “Özellikle ekranda izleyenlerin karşısına farklı tasarımlarla çıkan sanatçılarımız bu tasarımları daha fazla tercih ederken, Şanlıurfa’nın önde gelen bir ses sanatçısı da bizden ceket talebinde bulundu. Bu durum beni çok duygulandırdı. Yaptığımız tasarımların toplumun ilgisini çektiğini gördük. Bu sanatın ilgi görmesi bizim daha farklı eserler oluşturmamız için ilham oluyor.” şeklinde ifade etti.  

 



‘Ebru sanatını neden yerli arabamızda kullanmayalım!’

Ebru sanatının yerli otomobile işlemenin hedefleri arasında olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Bugün ülkemiz yerli araba üretiyor. Kültürümüzde önemli bir yeri olan ebru sanatını neden yerli arabamızda kullanmayalım! Ebru sanatını daha fazla ileri taşıyarak arabaların üzerine de işleme hedefindeyiz. Ebrunun işlenebileceği çok şey var. Örneğin koltuk kılıfları, kapı döşemeleri, duvar kağıtları gibi her türlü malzemenin üzerine işlenebilecek bir eserdir. İnşallah cumhurbaşkanımızla irtibata geçerek, yerli otomobillerde de bu tasarımı işlemeyi talep edeceğiz. Amacımız, yerli olan tasarımlarımızı yurt dışında da tanıtmaktır.” ifadelerine yer verdi.  



Murat Doğan / Urfa Değişim



‘urfa’dan dünyaya kültür ve modanın öncüsü olacak!’ farklı tasarımlar geliştiren ebru sanatçısı ‘kültüre ve modaya ebru sanatıyla öncülük etmeye çalışıyoruz’ ‘dizilerden padişah kaftanına yoğun talep var’ ‘kaftanı farklı bir tarzda kültürümüzde yaygınlaşt