Urfa, depreme ne kadar hazırlıklı?

TAKİP ET

Elazığ'da meydana gelen 6,8'lik deprem, Şanlıurfa'da da büyük korku yaşatırken, kentin depreme ne kadar hazırlıklı olduğu da gündeme geldi. TMMOB Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası'ndan yapılan açıklamada, deprem toplama alanlarının neresi olduğu bilinmemesinin yanı sıra bu alanların ne kadar yeterli olduğu da tartışılır konu olduğu belirlendi.

Geçtiğimiz Cuma günü Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetinde deprem, 40 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, Şanlıurfa’da da şiddetli sarsıntıya neden oldu. Depremin etkisiyle büyük korku yaşayan Şanlıurfalılar da evinden dışarı çıkarak tehlikenin geçmesini bekledi. Ancak vatandaşların güvenli alana geçmeleri yerine cadde ve sokaklarda beklemeleri deprem toplanma alanları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı görüldü. Şehir Plancıları Odası’ndan da yapılan açıklamada deprem toplanma alanlarına vurgu yapıldı.

 

Bazı binalar hasar gördü

Şanlıurfa fay hatları üzerinde yer almaması dolayısıyla deprem bölgesi olmasa da Doğu Anadolu fay hattından etkilendiği bir kez daha ortaya çıktı. Ancak kentte şiddetli sarsıntıların beklenmemesi görüşü eski binaların da yoğun olarak kullanılmasına neden oluyor. Elazığ’da meydana gelen depremde Şanlıurfa’da can kaybı yaşanmasa da bazı binalar hasar gördü.

 

Eski olmayan binalarda oluşan hasar, şüphe oluşturdu

Eski binaların sarsıntıdan etkilenerek hasar görmesi normal bir durum olarak görülürken, bazı mahallelerde eski olmayan bazı binalarda da çatlaklar oluştu. Ancak yeni yapı olarak görülen binalarda hasarın oluşması binaların ne kadar dayanıklı olduğu şüphesine neden olurken, bu durum endişe de oluşturdu.

 

Deprem toplanma alanları yeterli mi?

Şanlıurfa’da bazı mahallelerde deprem toplanma alanları olarak park alanları kullanılırken, birçok bölgede geniş park alanları da bulunmuyor. Bu bölgelerde uzun mesafe boyunca yüksek binalar ve dar sokaklar bulunuyor. Öyle ki toplanma alanlarının bu bölgelerde olmaması, sarsıntıların devam etmesi durumunda vatandaşları tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Uzmanların açıklamaları ise Şanlıurfa’nın depreme hazırlıklı olmadığı yönünde oldu.

 

‘Gelişigüzel oldu bitti durumumuzun olduğunu bir kez daha gördük’

TMMOB Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası tarafından deprem ile ilgili yapılan açıklamada, “Deprem kuşağında olmamamız, depreme maruz kalmayacağımız anlamına gelmez. Bu durumda kentimizin teknik olarak afetlere hazırlıklı olması gerekmektedir. Modern şehircilik normlarını sağlayan kentlere baktığımızda Afet ve Acil Durum Yönetim Planı, Deprem Master Planı gibi ana hatların hazırlanmış ve yürürlüğe alınmış olduğunu görmekteyiz. Şanlıurfa’ya baktığımızda ise diğer bütün alanlarda olduğu gibi gerek afet ve acil durum yönetiminde gerekse depreme hazırlık konusunda gelişigüzel oldu bitti durumumuzun olduğunu bir kez daha gördük. Deprem toplama alanlarının neresi olduğu hakkında vatandaşlarımız bir bilgiye sahip olmadığı gibi toplanma alanlarının yeterliliği de ayrı bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Deprem toplanma alanlarının büyüklüğü ve erişilebilirliği hesaplanırken, nüfus yoğunlukları ve ulaşım bağlantıları göz önüne alınarak halkın kolayca ulaşabildiği bir şekilde yönlendirmelerle kullanımı sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

 

‘Şanlıurfa’nın risk karşısında bütüncü olarak planlanması gerekir’

Toplanma alanlarının bulunduğu alanlarda da bir planlanmanın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Toplanma alanlarının yakınındaki tesislerin mahiyeti de önem arz eder. Akaryakıt tesisleri, elektrik üretim tesisleri, yüksek gerilim hatları trafolar ve yüksek katlı yapıların toplanma alanlarına yakın olması emniyet açısından riskler taşımaktadır. Bu kapsamda sadece afet ve acil durum yönetimi değil, dolaylı olarak oluşabilecek risklerin de yönetim ve planlamasının yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Kentlerimizin her türlü risk karşısında bütüncül olarak planlanması doğrudan veya dolaylı olarak zarar görebilecek unsurların ele alınması birinci eylemimiz olmalıdır.” şeklinde ifade edildi.  



Urfa Değişim

urfa depreme ne kadar hazırlıklı? bazı binalar hasar gördü eski olmayan binalarda oluşan hasar şüphe oluşturdu deprem toplanma alanları yeterli mi? ‘Şanlıurfa’nın risk karşısında bütüncü olarak planlanması gerekir’