Urfa en önemli besi organize sanayisi olacak

TAKİP ET

TKDK tarafından 23 projenin desteklendiği Şanlıurfa Besi Organize Sanayi Bölgesinde Yaklaşık 500 milyon liralık yatırım bedeli sağlanıyor. Bu yatırımlıların yüzde 50 ile yüzde 70 arası hibe olarak veriliyor. Bölgede Toplamda 300 milyon yatırımla Türkiye'nin en önemli sesi organize sanayisi olma yolunda ilerliyor.

TKDK, Şanlıurfa Besi Organize Sanayi Bölgesindeki 534 çiftlik olabilecek parsellerden 223 tanesine hibe desteği sağladı. 291 milyon hibe desteği sağlayan kurum, bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynuyor.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim basın toplantısında kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (ŞUTSO) İbrahim Halil Peltek, ŞUTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Erol Yüncü’nün de katıldığı buluşmada kurumun vermiş olduğu hibeler ve hibeleri alabilmek için neler yapılması gerektiği aktarıldı.

TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Yetim “TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü Yaklaşık 500 milyonluk bir yatırımla tarım ve kırsallığı destekleme kurumun desteklediği 23 projenin toplam yatırım bedeli Yaklaşık 500 milyon lira ve tarım ve kırsal destekleme kurumu tarafında yüzde 50 ile 70 kadar hibe ediliyor. Bununla beraber hibe oranı 300 milyon bulmuş durumdadır. Bu desteklemiş olduğumuz projelerin yaklaşık 100 tamamlamış içinde besi hayvanları olan projelerdir. Kalan projeler 120 tanesinde inşaatı devam ediyor. Bir kısmı inşaatı bitti hayvan alımı devam ediyor.  Tarım ve kırsalı destekleme kurumu bu bölgeyi desteleyerek Türkiye’nin en önemli besi organize sanayisini oluşturacaktır. Aynı şekilde bu tesisimiz de kesim hanesi, et işletmesi, yem fabrikası, güneş enerjisiyle elektrik üretimi mevcut” dedi.

223 YATIRIMA 291 MİLYON HİBE DESTEĞİ VERİLDİ
Avrupa Birliği tarafından yapılan destekler hakkında sözlerini sürdüren TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü Sadık Yetim, “TKDK’nın Şanlıurfa Besi Organize Bölgesinde verdiğini, şu ana kadar 223 yatırıma 291 milyon hibe desteği verdiklerini ve TKDK tarafından verilen hibelerin yüzde 55 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Bildiğiniz gibi bizim Besi Organize Sanayimiz var ve orada 534 tane parsel var. Yani 534 tane çiftlik olabilecek Tarım ve Orman Bakanlığımız daha önce onun alt yapısını hazırlamış. Üst yapısı da parseller dağıtılmış tahsis edilmiş. Bu tahsisler şahıs ya da şirketler olabiliyor. Bu tahsis edilenler bize başvurduğunda biz de onun üst yapısına yüzde 55 ile yüzde 70’e kadar destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

“BESİ ORGANİZE BÖLGESİ URFA’DA EN FAZLA YATIRIM YAPTIĞIMIZ YER”
Yetim  “Şanlıurfa Besi Organize Bölgesi’nin kalkınmasında TKDK’nın önemli bir misyonu var. Buradaki toplam yatırım bedelinin 470 milyon olduğunu ve bunun 291 milyonluk kısmının TKDK tarafından sağlanan hibelerle sağlandığını dile getirdi. Besi Organize Bölgesi bizim yatırım alanlarımızın en önemlisi. Şu anda Urfa’da en fazla yatırım yaptığımız yerdir. Diğer sanayi organizelerde de biz 70’e yakın projeyi desteklemiş durumdayız. Besi Organize Sanayi Bölgesine 534 parsel var demiştim. Şu ana kadar Tarımsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu’na 246 tane proje geldi. Biz bu 246 tane projenin 223 tanesini kabul ettik. Bu kabul ettiğimiz, sözleşmesi imzalanan, imzalanmak üzere olan 223 tanesinden 60 tanesi imzalama sürecinde. Diğerleri imzalanmış durumdadır. 223 projeye yatırım bedeli 470 milyon ve biz bunların 291 milyonunu hibe olarak karşılıyoruz. Bu Besi Organize Bölgesinin ayağa kalkması için önemli bir yatırımdır.

“15 MİLYONLUK BİR BİYOGAZ TESİSİ KURULDU”
Besi Organize Bölgesine yatırım yaptığımız için 15 milyonluk bir biyogaz tesisi kurulmuş durumdadır. Özel şirket yapmış, biz ona destek vermiyoruz. Biz, ahırları desteklediğimiz için onlar gelip orada yatırım yaptı. Yine orada kesimhane yapıldı. Biz destek verdik. 30 milyonluk bir destek aldı kesimhane. Yine et işleme destek aldı. Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliğiyle desteklediği bu projelerle orada tesisler kuruluyor ve orada yapılar oluşmaya başlamış durumdadır. İleri bir dönemde benim tahminim orada 20 bin nüfuslu küçük bir ilçe oluşma yolundadır. Dolayısıyla biz bu yatırımı çok önemsiyoruz. Bunların yanı sıra organize sanayinde zeytin yağı üretimi yapan bir tesisi destekledik.  O tesisimize 168 bin avro destek verdik. Bu üç projeye gideceğimiz için bu üç projeye ilişkin bilgileri vermiş oldum. Biz sadece tarımı desteklemiyoruz. Kırsal ürünlerden el sanatlarına kadar çok fazla başlıkta kurumumuz destek veriyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim