Urfa filyasyonda en düşük il konumunda

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon yöntemiyle koronavirüs vakalarının daha hızlı tespit edildiğini vurgularken, temaslı takibin en düşük olduğu ilin Şanlıurfa olduğunu açıkladı. Bu nedenle Şanlıurfa'da pozitif vakaların tespit edilmesi, daha zor hale geliyor.

Koronavirüs salgınının yayılma hızında düşme yaşansa da vaka sayısı artmaya devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin tedavide iyi olduğunu belirterek, filyasyon yöntemiyle vaka ile teması olan kişilere daha kolay ulaşılabildiğini açıkladı. Ancak hestayla temasın tespit edilmesinde en fazla zorluk yaşana kentin Şanlıurfa olduğunun altını çizdi.

Filyasyon çalışması ile ilgili bilgi veren Bakan Koca, filyasyon ekibinin biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluştuğunu belirterek, “Bu ekipler, vakanın hikayesi alınır alınmaz harekete geçip, hastanın temas halinde olduğu listelenmiş kişileri 48-49 saat zaman zarfında taramaktadırlar. Ekipler, doğrudan bu kişilerin adreslerine ulaşmaktadır. Ekipler, sahada mobil cihazlarla hareket etmekte, merkez birimleri çalışmalarını takip etmektedirler. Her yeni vakada hastalığa karşı ağ yeniden kurulmaktadır. Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır.” dedi.

 

‘Temaslı takibin en düşük olduğu il Şanlıurfa’dır’

“Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır.” diyen Bakan Fahrettin Koca, “Filyasyon çalışmasında temaslı takibinin en yüksek oranda sonuçlandığı il yüzde 99 ile Zonguldak, en düşük il ise yüzde 92 ile Şanlıurfa’dır. İstanbul’da bin 200 filyasyon ekibi görev almaktadır. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600’tür. Filyasyon çalışmamızın ağırlıklı bir kısmı aile hekimlerimiz tarafından yürütülüyor. Bu kişilerde belirtti ortaya çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz büyük veri havuzunun bir kaynağı aile hekimlerimiz ile kurduğumuz bu sistemdir. Her sağlam veri virüse karşı bir silahtır. Sağlık Bakanlığı Türkiye’den anlık olarak gelen tüm verileri tek bir sistemde toplamaktadır” açıklamasında bulundu.



Urfa Değişim

urfa filyasyonda en düşük il konumunda sağlık bakanı fahrettin koca filyasyon yöntemiyle koronavirüs vakalarının ‘temaslı takibin en düşük olduğu il Şanlıurfa’dır’ biri doktor biri sağlık memuru biri yardımcı personel